Een lange rit voor de boeg

Een lange rit voor de boeg

Juli. Vanaf week 2, de eerste dagen mag/kan de mama van F immers geen verlof nemen, start onze jaarlijkse vakantie met een autorit van 1500 km richting Hongarije.

We houden van dit land omwille van heel wat verschillende redenen (natuur, rust, weidsheid, eenvoud), maar vooral ook omdat oma en opa sinds enkele jaren hun toevlucht hebben gevonden op het Hongaarse platteland.

De voorbereiding

Om de reislast voor onze kleine man te beperken plannen we om, net zoals vorig jaar toen F 4 maand was, de reis te spreiden over 2 etmalen. Een snelle berekening leerde ons dat we auto-entertainment dienden te voorzien voor om en bij de 10 uren, slaaptijd reeds meegerekend. Dat lijkt een ganse tijd en veel inspiratie.

We hadden ons goed voorbereid. Enkele nieuwe speeltjes van SkipHop (jawel, wij zijn fan van dit hippe speelgoed), de favoriete knuffeltjes, noem maar op. Ook enkele peuterappps en korte muziekfilmpjes (Brother Bear, Jungle Book, Sesamstraat, ...) werden op de tablet gezet, hoewel we de digitale tijd toch nog proberen tot een absoluut minimum te beperken.

De wereld biedt immers genoeg voor een 15-maand oud mannetje, niet? Onze kleine man houdt ook van lege potjes en lepeltjes, dus ook die werden natuurlijk ingepakt. Om voor wat afwisseling te zorgen werd een deel van het speelgoed in de koffer gelaten om onderweg eens te wisselen. Verandering van spijs doet eten, zegt men. Enfin om maar te bewijzen dat we ons huiswerk echt wel hadden gemaakt.

De rit: dag 1

De rit startte om 8u 's morgens, na de dagdagelijkse routine (opstaan, eten, verversen, beetje spelen). Een enthousiast meneertje zat wat te brabbelen met onze kleine hond op de  achterbank en zijn konijntje. Maar slapen? Nee hoor, dacht F, we gaan immers op vakantie!
Na een drietal uurtjes rijden was het tijd voor een eerste stop. Lunchtime! Als mama en papa een beker hebben van Burger King, wel dan mag F dat toch ook! Een lege beker weliswaar, maar toch pret verzekerd.

Met een gevuld buikje vielen vader en zoon knus naast elkaar in slaap op de achterbank. Helaas stonden we ook een uurtje in de file, dat hadden we natuurlijk niet ingecalculeerd, en Waze ook niet. Hoe vullen we die tijd? Met food! Ella's Kitchen, fruitpapje, yoghurt...
's Avonds nog wat spelen op hotel, flesje binnenspelen en naar bed (maar slapen lukt toch niet direct - die illusie zijn we rijker).

 

vaderklap autorit (1 of 3).jpg

 

De rit: dag 2

Dag twee  Als papa water drinkt, dan wil F ook een flesje water. De flesjes van 50cl van Everyday zijn heel handig. Sorry milieu, maar ze zijn praktisch en gewoon fantastisch als (eenmalig) muziekinstrument.

Papa eet iets? Dan wil het meneertje ook wel iets eten, al overheerst toch de vermoeidheid. Maar elke keer klinkt plots van op de achterbank weer dolenthousiast "pa-pa". Al evenveel keer verschijnt er een spontane glimlach op mijn gezicht. De Oostenrijkers, Slovenen en nadien Hongaren denken er allicht het hunne van.

Een laatste, ingecalculeerde, stop in Slovenië met een speelpleintje zorgen voor het noodzakelijke beentje-strek. De pret op de glijbaan kan niet op. Na een uurtje de auto in voor de laatste 200 km. De tablet wordt uitgehaald om nog enkele filmpjes te bekijken. Een laatste dutje wordt ingezet om mijn oogjes te openen bij oma en opa.

Oh, zijn we er al?

vaderklap autorit (3 of 3).jpg

Tablettip: Voor het gemak van onze kleine man bevestigen we de tablet aan de hoofdsteun van de passagierszetel. De U.Fix van Mobilis is hiervoor uitermate geschikt. Een subtiel Frans design en eenvoudig gebruik zijn de grootste troeven. Meer info

Tips van andere vaders:

  1. Afwisselen in het rijden. Niet rijden is niet altijd het makkelijkste, de zorg en het entertainment voor de partner kan zwaar doorwegen en voor irritatie zorgen.
  2. Er zijn leuke boekjes op de markt om de autorit leuk te maken. Wij hebben laatst de boekjes van Michal Janssen ontdekt. Haar boekje 'Kletspocket, 216 vragen en opdrachten' is een leuke.
  3. De luisterverhalen van Het Geluidshuis doen het ook goed bij ons. Maar evengoed zijn er nog andere pareltjes te vinden in de bibliotheek. Onze oudste dochter is fan van de al wat oudere luisterverhalen van Pippi Langkous. Wij wat minder, maar hey, ze doen wat ze moeten doen :-)
  4. De Muzikale trekroute: stel zelf met jouw kinderen een playlist samen. Ontdek er alles over
  5. Als het wat materialistischer mag zijn: elk uur dat voorbij is een klein cadeautje geven. En dan best een waar ze even zoet mee zijn. Mini-puzzel, kleurboek, stiften om op het autoraam te kleuren (wel zeker zijn dat het effectief dit soort stiften zijn :-) ) Check het gamma van Action...die hebben veel voor weinig.


 

Nils Vandewoestyne is happy papa van F. Naast vader zijn is hij actief basketballtrainer op landelijk niveau en houdt hij van reizen en Hongarije.