Daddy's girl: haartjes vlechten voor papa's

Daddy's girl: haartjes vlechten voor papa's

Dinsdagochtend. Kwart na acht. Mijn dochter en ik op de fiets, richting kleuterschool. Zij zit voor me, haren wapperend in de wind, babbelend, zingend en wijzend naar de ochtendlijke stad. 

Mijn dochter is 5, ze kiest het liefst zelf welke kleren ze aandoet en heeft een beter oog voor bijpassende kleuren, materialen, combinaties en stijl dan haar vader. Ik ben maar wat blij met een dochter die haar eigen kleding kiest en het er meestal goed uitziet; dikwijls prinses, vaak waanzinnig glitter en soms stoer en sportief (voetbaloutfit van haar grote broer)...

We lopen door de gang naar de klas. Ik trots dat ik m'n dochter gewassen, aangekleed, gevoed, tandengepoetst en liefdevol kan afleveren bij de juf. 

Dan komen we mama's tegen. Lieve mama's met lieve en knappe dochters en zonen. Ook goed gekleed, gewassen, gevoed, tandengepoetst, liefdevol tot hier gebracht.

En... 

... En met keurig gekapte kapsels, gekamde haren, gel bij de jongens, strakke vlechten, schattige dotjes, vrolijk springende paardenstaarten (van die hoge met een sierlijke krul), met bijpassende en kleurrijke elastiek-speld-knijp-kraal-glitter-diademen...

Als er een ding is dat ik steevast (en vaak opzettelijk) vergeet is het de haren van mijn dochter 's morgens vakkundig te temmen. 

Hier zijn drie redenen voor: 

 • "au papa, je doet me pijn" (als ik een borstel in de buurt van haar hoofd breng)
 • "mama kan dat veel beter" (als in een elastiek lassogewijs rond een pluk haar werp)
 • "papa, ik vind los haar veel leuker" (terwijl ze lief "laat het los, laat het gaan..."  in mijn oor brult)

Daarom zitten we dus 's ochtend heerlijk met wapperende en in het zonlicht goud glanzende haren op de fiets te zingen. Toch is er iets in mijn vaderlijk bewustzijn dat ook wel van die strak opgekrulde dotjes van vlechten wil kunnen draaien. 

En zo leek de cursus "staartje en vlechtjes voor vaders en dochters" een prima begin. Geen gevorderde toestanden met in- en opvlechten, geen glitters of tegen elkaar op vlechtende moeders met zelf twintig jaar 'lang-haar-ervaring'.

Volgens Patrick van Superparent (.nl) de eenvoudige basis van staartje en vlechtjes maken bij je dochter door en voor vaders. En tegelijkertijd een fijn vader-dochtermoment. 

De dag was stralend en we werden buiten verwelkomd aan een lange tafel. Vol met borstels, antiklitspray, elastiekjes, vreemd ogende kammetjes en dingetjes voor in je haar. Aan de tafel onze dochters stuk voor stuk met lang ongekamd en vrij hangend haar. Daarachter een half dozijn ietwat onwennige vaders met een afwachtende blik en dito houding. 

Patrick leert ons op verrassend simpele wijze in een half uur een acht tal basishandelingen waar ik er hier enkele van verklap. Nadien oefenen we lustig op onze dochters. De ene houdt het gevecht en gedraai al wat langer vol dan de ander... Gelukkig kwamen sommige papa's met meer dochters en konden we ook op andere haren onze pas verworven kunsten uitproberen. 

Enkele tips: 

1. anti-klit

- koop een zogenaamde antiklitborstel (bv bij Hema) en ook zo'n schattig roze flesje met antiklitspray. Enkele keren spuiten op dochterlief haar haren en van onder (!) beginnen met borstelen. Met kleine beetjes en dan naar boven toe werken. 

2. Staartje

 • Als je uiteindelijk al het haar naar achter in een hand geborsteld hebt en het gevecht met het elastiekje aan wilt gaan voor de "o zo gewone" staart, begin dan met het open elastiekje onderaan te houden en het naar boven over het haar te trekken. Dan zakt het hele geval niet naar onder weg...
 • 3 keer eromheen en voorzichtig aantrekken door de staart in twee richtingen uit elkaar te trekken (zachtjes!).

3. Staart met prinses-allures 

 • En dan mijn favoriet en later instant succes bij mama en (school-)familie:
 • Maak een staart en trek hem nog niet stak aan. 
 • Maak bovenaan, tussen elastiek en hoofd een gat in het haar met je vingers. Trek daar van onder naar boven heel de staart door en dan kan je de elastiek iets strakker aantrekken. 
 • Simpel, snel en toch een pak mooier dan een gewone staart. 

Een geslaagde ochtend onder de mannen en met onze prinsessen! 

De volgende morgen aan de schoolpoort:

 • Juf: "Amai, heeft jouw mama zo'n mooie prinsessenstaart bij jou gemaakt?"
 • Dochter: "Nee, mijn papa"

#egoboost #vadertrots

Man, broer, zoon, partner, vriend, meester, maat en vader Hans heeft, naast zijn eigen zoon R(7) en dochter J(5), dagelijks kinderen rond zich in zijn klas in het kinderziekenhuis. Houdt van filosoferen, lezen, praten en onderzoekt wat het is om man te zijn in zijn podcast “MAN - interviews met mannen”.