Vaderkost: courgettebootjes

Vaderkost: courgettebootjes

Lieve M1,

Jouw papa kreeg een pakketje van Bosto (#reclameenal) toegestuurd met de vraag of ik hier iets mee wilde maken. Parelcouscous, mooi zo. Ideaal om je samen met het buurmeisje nog eens wat te laten koken. Ik zag het al voor me: een leuk artikel over samen koken met op het einde een receptje om thuis te maken.

Je moet weten: ik kijk echt al lang uit naar het moment waarop jij en ik samen koken. Gewoon, niets moeilijk, iets eenvoudig, maar lekker en gezellig. Je bent alvast zeer hulpvaardig en wil altijd helpen. Dat doet me plezier. Echt waar.

Vandaag gingen we courgettebootjes met de Bosto parelcouscous maken. Ik liet jullie een zeil voor jullie courgetteboot inkleuren. Origineel zijn en zo. Beleving, weet je wel.

Alleen, vandaag, dat was het niet, he? Buurmeisje N is al wat ouder en die is echt een hulp. Jij....jij liep vandaag nogal in de weg. Ten eerste wil je alles doen wat N doet. Zij kan al relatief veilig iets snijden, jij nog niet. Dus begon je maar wat courgette te hakken. Relatief veilig, dat was het niet.

Vervolgens sneed N de tomaten. Ze maakte met haar vingers mooi een brug waaronder ze kon snijden. Flink zo. Jij hield het bij tomaat na tomaat binnen te smikkelen. Ik liet je dan maar wat roeren in de pan. De pan stond bewust niet op het vuur. Ik wou je maar een taakje geven.

 

Jouw concentratie liet het - ergens begrijpelijk afweten - , dus begon je te kleuren. N mengde het gehakt, maar toen wou je helpen. Sympathiek, echt waar, maar onze vloer vond dat niet zo leuk. Zelfs ik, jouw vader die de keuken altijd tot een slagveld omtoverde, vond het erover. 

Ik liet je niet roeren in de pan, die op het vuur stond. Beetje gevaarlijk, weet je wel. N is al ouder, die kan dat. Dit was niet naar jouw zin. Crisismomentje. 

 

Spelletje: waar is de wenende kleuter?

Spelletje: waar is de wenende kleuter?

Had ik al gezegd dat ik echt uitkeek naar dat eerste moment van samen koken?

Uiteindelijk gingen jullie buitenspelen, werkte ik het af en kuiste de keuken op. 

Nu, om met een positieve noot te eindigen: je at behoorlijk flink. Dankzij de extra groenten in de tomatensaus en de groenteboot had je weer wat gezonde dingen binnen. Hiep hiep hoera voor mezelf. Al was ik op dat moment eerlijk gezegd een beetje horendol gedraaid. 

 

2018 Bosto mei (21 of 37).jpg

Wil je het graag zelf eens proberen in alle rust en kalmte (of met de kinderen erbij)? Je vindt hieronder het recept. 

Recept: courgettebootjes met tomatensaus en parelcouscous

  • leeftijd: kies zelf maar :)
  • aantal: 4 personen
  • duur: 45 minuten (zonder kinderen)
  • materiaal: oven, satestokjes en kladpapier (als je een zeil wil maken of daar überhaupt tijd voor hebt)

Ingrediënten

3 zakjes Bosto Parelcouscous, 800g gehakt, 2 courgettes, 1 el oregano, peper, zout, 1 el paprika, 1 el Provençaalse kruiden, olijfolie, 800ml tomatenpassata, 2 wortels, 1 ajuin, 1 teen look, 1 handvol kerstomaten, 70g tomatenpuree, 1 ei, 4 el paneermeel, 4 el gemalen kaas

Bereiding

Schil de wortels. Snij ze in stukjes. Halveer de kerstomaatjes. Snij ajuin en look fijn.

Halveer de courgettes. Hol ze uit. Snij het vruchtvlees in stukjes.

Stoof de ajuin en look aan in olijfolie. Voeg de courgettestukjes, wortel en tomaat toe. Stoof 3 minuten mee aan. Blus met tomatenpassata en -puree. Kruid met peper, zout en oregano. Laat 10 minuten pruttelen.

Breng ondertussen water aan de kook. Kook de zakjes couscous gaar (minuutje of 9). Giet af, knip open en hou bij.

Verwarm de oven voor op 180°C.

Meng het gehakt met een eitje, paneermeel, de oregano, Provençaalse kruiden, paprika, peper, zout en 2 eetlepels parelcouscous. Duw het gehakt in de uitgelepelde courgettes. Verdeel er de kaas over. Lepel tomatensaus in een ovenschaal en plaats de courgettehelften in de schaal.

Gaar de courgettes ongeveer 20 à 30 minuten of tot het gehakt gaar is.

Laat de kinderen, indien zin en tijd, een zeil inkleuren. Steek het op een satéstokje.

Haal de courgettes uit, steek er het stokje in en serveer ze op een zee van tomatensaus en parelcouscous. Smakelijk.

PS: mochten jouw kinderen geen halve courgette opeten, hou het dan bij voor de volgende dag. Weer wat tijd gespaard.

 

2018 Bosto mei (24 of 37).jpg

Dank aan Bosto voor de parelcouscous Meer op https://www.bosto.be/ #BetterMe #Bosto

 

 

 

Vaderklap founding vader Pieter is de trotse vader van M1 en M2, volgde als West-Vlaming zijn vrouw richting Limburg, houdt van eten en koken en blogt rond die laatste passie op Hot Cuisine de Pierre.