Kunstschatten jagen in Verbeke Foundation

De iconisch M van Mc Donalds prijkt bovenaan de hemel als we de oprit opdraaien. We bevinden ons op grind rondom roeste en oude treinstellen, iets wat lijkt op een afgedankte Nasa module en een geboetseerde panter heet ons welkom. De deuren van een oude scheepscontainer zwaaien open en we bevinden ons aan de toegangspoort van Verbeke Foundation. Een wervelende onderdompeling in hedendaagse kunst. 

De natuur neemt het over
Verbeeke Foundation is het geesteskind van Geert Verbeke & Carla Lens en is gevestigd in de oude loodsen van hun voormalig transportbedrijf. Die hallen bieden de plaats die kunstwerken verdienen en dat maakt dit museum helemaal anders dan alle anderen. Het is een plek die organisch lijkt gegroeid te zijn: Waarbij de hardheid van een bedrijfscultuur zachtjesaan is aangetast door de natuur en creatieve of kunstzinnige uitspattingen. 

Verrassing om elke hoek
Als je denkt dat je alles heb gezien is er altijd nog wel een verborgen hoek, serre of paviljoen te vinden. Je kan er verloren lopen in ruimtes die soms intiem, soms overweldigend en soms heel luchtig zijn. Die aaneenschakeling van prikkels heeft een bijna magisch effect op kinderen. Ze rennen, worden, stil, zijn enthousiast en die schakering van emoties is erg fijn om te ontdekken in je kind. 

De tuin
Ook de tuin wordt betrokken in het geheel. Hier staan installaties en werken verspreid over 12 hectare natuurgebied. De oppervlakte is vergelijkbaar met een doorsnee kasteeltuin, alleen valt er een pak meer inspiratie te rapen en kunstschatten te ontdekken. 

Conclusie
Verbeke Foundation is het grootste private kunst-initiatief in Europa en is een plek die nergens anders bestaat. Het is net daarom zo de moeite om er met kinderen een bezoek te brengen om hun creativiteit, inspiratie en emoties aan te scherpen. Volgens kinderen is dit het beste museum ooit en we moeten toegeven dat ook wij er helemaal warm van lopen. Er is geen reden om niet te gaan. Met je schatten op kunstschatten jagen voelde nog nooit zo avontuurlijk.


 

Verbeke Foundation
Westakker z/n
9190 Kemzeke

info@verbekefoundation.com
+32 (0)3/789.22.07
+31(0)6 29 166 728

www.verbekefoundation.com

Openingstijden

Donderdag tot en met zondag van 11 tot 18u
Dinsdag en woensdag: alleen groepen op afspraak
Maandag gesloten


Referentie naar de kunstenaars

foto 1: Hal met werk van Benoit Christiaens (links) en Ik spuw op mijn graf (hommage aan Boris Vian) van Jan Fabre (rechts)
foto 2: Jacobus Kloppenburg Paviljoen
foto 3: (links achter Martijn Aarts) en rechts Balínt Bolygó
foto 4: Collagemuseum
foto 5: Time Capsule van Alan Sonfist (met op achtergrond Jacobus Kloppenburg Paviljoen)
foto 6: Cresta van Sven Fritz
foto 7: Contact van Matthias Grothus
foto 8: Open ruimte open functie van Jason van der Woude
foto 9: Paarden van Ronald De Winter
foto 10: La Lumière Cisterciënne Baudelo Gent van Marinus Boezem
foto 11: De Bathyscaaf van Paul Rutger Bastiaan


Vaderklap founding vader Dimi is de trotse vader van A en R, is zaakvoerder van het strategisch ontwerpbureau maneuver.be en z'n passie voor fietsen uit zich in z'n blog pedalar.cc