The Glass Parcours

Cultuur en kinderen. Dat is een schot in de roos. Oké, niet voor elk kind. Maar ik vind het erg aangenaam om een blik van verwondering te ontwaren in de ogen van m’n kinderen. Cultuur, kunst en alles wat enigszins afwijkt van het dagelijkse leven kan hierbij helpen.

De Singel

We gingen naar The Glass parcours in de Singel in Antwerpen. Op zich al een inspirerend gebouw. Trappen, hellingen en eindeloze gangen lopen door elkaar en voeren je mee naar verschillende theaterruimtes. Bijna overal heb je zicht naar buiten doorheen grote glaspartijen. Ik ken het gebouw al van kinds af en de plek heeft me altijd geïntrigeerd. Cultuur en architectuur vallen hier samen in de plooi.

Glass Parcours

Het is werkelijk een parcours. We worden ontvangen in een grotere theaterzaal, waar cello en xylofoon harmonieus samenspelen in een repetitief ritme als introductie op het verdere verloop. Van hieruit worden we in twee groepen verdeeld en worden we begeleid naar een andere ruimte waar de kinderen het ritme van de percussionist moeten nabootsen in een interactieve workshop. Je merkt dat sommige kinderen ritme helemaal in zich hebben. Sommigen beginnen al op te bewegen bij de eerste geluiden.

Plaspauze met een drankje

Centraal in het hart van De Singel worden we opgevangen met een drankje naar keuze. Een grote vleugelpiano als centraal stuk in de ruimte. Voor de kleinsten is het een welgekomen (plas)pauze. Wanneer een van de artiesten begint te spelen op de piano luidt die onmiddellijk het einde van de pauze in en op de tonen van het nummer worden we meegevoerd naar een andere zaal.

DSC_2889.jpg

Interactie met dans

Hier worden we ontvangen door een dame. Ik zie al aan haar schoeisel dat ze zal gaan dansen. Met heldere mimiek, maar zonder enig geluid, begeleidt ze ons om te gaan zitten. Wanneer de muziek start begint ze te dansen en te bewegen. De kinderen kijken haar intens aan. Ze betovert. Ze neemt ons mee in haar dans en maant ons aan om recht te staan en haar voorbeeld te volgen. Opnieuw enkel met een mimiek en duidelijke handgebaren. Ouders en kinderen bewegen met haar mee op de tonen van de muziek.

Wanneer de muziek start begint ze te dansen en te bewegen. De kinderen kijken haar intens aan. Ze betovert.
DSC_2902.jpg

Muziekaal sluitstuk

Muziekenten, ouders en kinderen ontmoeten elkaar in het laatste stuk van The Glass Parcours. Een opzwepend, ritmisch huzarenstukje ontplooit zich en de muziekanten werken zichzelf in het zweet om het repetitieve muziekstuk te brengen. Het is wonderbaarlijk om naar te kijken en de kinderen zitten roerloos te zien wat zich afspeelt op het podium.


Ook zin om op culturele ontdekkingstocht te gaan? In de reeks ‘famila’ beleef je bij de Singel muziektheater en concerten op kinder- en familiemaat. Klassieke muziek voor grote én kleine oren. Ter lering en vermaak. Bekijk het aanbod hier.


Vaderklap founding vader Dimi is de trotse vader van A en R, is zaakvoerder van het strategisch ontwerpbureau maneuver.be en z'n passie voor fietsen uit zich in z'n blog pedalar.cc