Afscheid van een vriend op wielen

Hij is jarenlang onze metgezel geweest op talloze vakanties. Maar ook als dagelijkse vervoermiddel hebben we deze knaap heel goed kunnen gebruiken. Tijden veranderen en het is voor ons tijd voor iets nieuws. Onze avonturen zullen we missen, maar de herinneringen blijven. De zoektocht naar een nieuwe wagen kan beginnen. 

DSC_3329.jpg

Mercedes Marco Polo
Het is moeilijke beslissing geweest, maar het woord is eruit (en nu dan officieel) onze Mercedes Viano Marco Polo staat sinds november 2017 in de etalage. Vreemd eigenlijk. Want ik heb er zo'n fijne dingen en geweldige reizen mee beleefd. Wellicht is het daarom dat de beslissing wat zwaar valt. Zo'n Marco Polo is uniek en niet te vergelijken met elke andere wagen. Eigenlijk is het een mini mobilhome van Mercedes, onzichtbaar voor het blote oog, maar vanbinnen voorzien van keuken, koelkast, ingebouwde kastjes, verwarming,… kortom een alleskunner die verdwijnt in het gewone verkeer. Je kan ons verhaal nalezen in het stuk "de mobiele thuis". Tot zover m’n elevator pitch over onze wagen. 

DSC_3144-2.jpg

Onzekere periode
De beslissing om je wagen te verkopen is relatief eenvoudig. Al moet ik toegeven dat het emotionele proces al sinds vorige zomer loopt. Ik kan moeilijke dingen loslaten. Maar de beslissing over welke wagen dan de volgende zal worden is geen makkelijke beslissing.  Koop je vandaag de dag nog een verbrandingsmotor? Zal het een hybride worden? Of durven we vol de elektrische kaart te trekken? Naar mijn gevoel zitten we in een heel onzekere periode wat het aanschaffen van een nieuwe gezinsvehikel betreft.

Openbaar vervoer of Auto als service
Al aan openbaar vervoer gedacht? Jazeker. Ik geloof wel in een gecombineerde aanpak van mobiliteit: Fiets, auto, trein, tram en bus. Daarnaast zijn er allerlei andere mooie initiatieven die opstaan. Autodelen en services die ontstaan rond diezelfde thematiek. Maar ook meer dispruptieve ideeën die inslaan op de traditionele autosector en ze mogelijk binnen enkele jaren zullen vervangen. Een grotere vraag werpt zich op: Is een auto nog wel van deze tijd? 

(bak)fietsen
Kan een fiets of bakfiets een alternatief zijn? Je zoveel mogelijk verplaatsen met de fiets en - als het echt nodig is - een wagen huren? De conditie, het vormpijl en het intern geluk schieten hierbij wellicht pijlsnel omhoog. En de kosten van alles wat rond de auto hangt (verzekering, benzine, BIV, taksen, onderhoud, files, schade en - laat ons hopen van niet - boetes, ongevallen of perte totale) valt volledig weg. Een besparing van wellicht 3 mooie reizen op een jaar. Zou dat zomaar kunnen? Zo zonder wagen? 

Meten is weten
We nemen je mee doorheen onze beslissingen en zullen enkele vervolgartikels breien aan deze. We leggen de pro’s en contra’s vast om te kijken wat wij als gezin van vier zullen beslissen. We zullen gaan testrijden en hier zaken rond brengen. Zodat je - gewapend met kennis rond mobiliteit en je gezin - een beter keuze kan gaan maken. Op de toekomst!

Vaderklap founding vader Dimi is de trotse vader van A en R, is zaakvoerder van het strategisch ontwerpbureau maneuver.be en z'n passie voor fietsen uit zich in z'n blog pedalar.cc