De Komst van Babboe

We schreven reeds een artikel over het mogelijk wegdoen van onze wagen en of een bakfiets een waardig vervanger kan zijn. Interessant allemaal. Tot je de zaken eens daadwerkelijk kan ondervinden en theorie omzet in daden. Babboe is zo vrij geweest om ons de City Mountain te laten testen. Eentje met elektrische ondersteuning.

Wie of wat is Babboe eigenlijk?
De zoektocht naar de ideale bakfiets door een groep ouders in 2005 is hét begin van de Babboe bakfiets, want de ideale bakfiets blijkt op dat moment niet te bestaan. Samen met een ingenieursbureau ontwikkelen de ouders een degelijke en betaalbare bakfiets. Babboe is geboren. Intussen is het Babboe en bedrijf met verschillende types en zijn de bakfietsen ook in een elektrische variant te verkrijgen. Als je rondsnuffelt op het internet en rondkijkt naar de mogelijkheden kan je Babboe het best vergelijken met een goede middenklasser.

De Babboe bakfiets wordt mooi verpakt geleverd.

De Babboe bakfiets wordt mooi verpakt geleverd.

Twee weken
We zijn twee weken ver en er staat bijna 300 kilometer op de teller. Een ongelofelijk vaststelling. Maar het is ook niet onlogisch dat is een halve dieseltank en het klopt wel dat wij minstens om de twee weken tanken. Nu we het woon-schoolverkeer doen met de bakfiets bespaart het ons klaarblijkelijk een pak per maand.

Detail van het voorwiel

Detail van het voorwiel

Contact met de kinderen
Een gepassioneerde fietser was ik al. Mij hoef je eigenlijk niet te overtuigen van de fiets. Maar dit is toch anders. De elektrische ondersteuning zorgt ervoor dat ik me niet in het zweet werk en zonder morren kan genieten van 'het onderweg zijn'. Maar waar ik het meest van hou, is dat ik een beter contact heb met de kinderen in deze bakfiets. Normaal gezien - in de wagen - zitten de kinderen op de achterbank. Niet in mijn vizier. Nu steken we - bijna letterlijk - de koppen bij elkaar en vertellen wat er onderweg te zien is. Je kan vlot communiceren en dat is leuk.

Elektrisch of niet?
Ik zei het al. Ik ben een fietser en ben dat relatief gepassioneerd. Je kan fietsen zien als training. Maar geloof me, die elektrische ondersteuning is erg aangenaam. Zeker voor repetitieve routes van en naar school. Tegenwind overwin je met een glimlach en dat is heel wat in de ochtend- en avondrush. Het leven met kinderen is al vermoeiend genoeg om niet voor de elektrische variant te gaan. Zeker als één van de gezinsleden iets minder bezeten is van een fietsconditie.

Afwerking, kwaliteit en accessoires
De fiets is mooi afgewerkt zonder toeters, wel met bel. Helder licht voor en achter en met ruimte voor twee koters. Drie lukt ook moeiteloos, al zit die niet op het bankje. We hebben gekozen voor de grijze variant omdat ik die mannelijker vind. Dat is persoonlijk, ik weet het. Er zijn ook tal van accessoires verkrijgbaar. De enige essentiële is de regenhoes. Je kinderen zitten droog, maar vooral, uit de wind.


Conclusie
We bezitten de Babboe City Mountain nu enkele maanden en hij is volledig deel van het gezinsleven geworden. Wij houden ervan (als het niet regent) en de kinderen houder ervan. Als je voor een bakfiets gaat, neem een elektrische. En neem er de regenhoes bij. Dan ben jij de enige die nattigeheid voelt tijdens een plensbui, maar dat wordt moeiteloos goedgemaakt door het gevoel van de buitenlucht, je bijdrage aan het milieu en de maandelijkse besparing.


We konden deze Babboe testen. We werden niet betaald door Babboe voor het schrijven deze review.


Vaderklap founding vader Dimi is de trotse vader van A en R, is zaakvoerder van het strategisch ontwerpbureau maneuver.be en z'n passie voor fietsen uit zich in z'n blog pedalar.cc