Inspirerende vaders: Sam Ponette

Inspirerende vaders: Sam Ponette

We bellen aan bij een rijhuis in Ekeren. Een (dood)gewoon huis zo lijkt het. Na verschillende keren de afspraak te hebben verplaatst, zijn we erin geslaagd om elkaar te ontmoeten.

Eindelijk. De deur zwaait open en een avontuurlijk voorkomende jongeman steekt z’n neus door de deur en de geur van versgezaagd hout komt ons tegemoet. Welkom bij Atelier Samponette.

 

samponetteSam (Ponette) was de eerste die we een jaar geleden op Instagram begonnen volgen. Niet onterecht want we vielen als een (hout)blok voor zo’n werk. Wat hij maakt is een natte droom van veel vaders. Vanuit havenhout en ander afvalhout maakt hij objecten. Hij is een maker en herwaardeert het hout en geeft het een tweede leven.

Bon, allemaal goed, maar wat exact maakt Sam?

Terwijl hij in z’n atelier tussen de houtkrullen z’n prototypes en schetsen doorloopt, ontdekken we dat het veel is. Sam maakt - naast de gekende autootjes - ook meubels, eendjes, robots, fietsbakken, schaakstukken en alles wat je maar wil. Allemaal in hout. Allemaal afvalhout uit de haven. Hoe groter de uitdaging, hoe groter de goesting.

De autootjes zijn z’n meest gekende werken. Hij doopte de auto’s om tot Ottokar. Er bestaan vier modellen – nr 1, 2, 3, 4 - en ze krijgen allemaal een serienummer. Elk stuk is dan ook uniek.

Met een startprijs van 75 euro zijn ze merkelijk duurder dan de plastic soortgenoten uit de supermarkt, maar hiervoor krijg je dus wel een duurzaam en exclusief autootje. Handgemaakt en persoonlijk gebrandmerkt. Je kan ook op maat bestellen en specifiek vragen naar houtsoorten of afwerkingen.

 

Nu, hij doet meer dan auto’s alleen. Sam is gepassioneerd door hout. Het is zijn leven. Zijn kleine atelier op het gelijkvloers barst stilaan uit zijn voegen. Het terras ligt vol houten balken. Hij is ook één van de drijvende krachten achter het project Stadshout. Hiermee willen ze het hout van de platanen langs de leien redden en omtoveren tot tafels, stoelen en andere objecten.

Ik denk dat het duidelijk is. Wij zijn fan. Sam Ponette is een inspirerende vader voor elk van ons. En zijn auto’s, die zijn meer dan gewoon speelgoed. Het zijn voertuigjes gemaakt met passie en liefde. Ideaal om samen met zoon of dochter door het huis te tsjezen. Hij volgt z’n hart en dat is misschien een van de belangrijkste lessen om mee te nemen wanneer we afsluiten met een frisse pils.

Meer weten?

 

 

 

Vaderklap founding vader Pieter is de trotse vader van M1 en M2, volgde als West-Vlaming zijn vrouw richting Limburg, houdt van eten en koken en blogt rond die laatste passie op Hot Cuisine de Pierre.