Dubrovnik met kinderen

Dubrovnik met kinderen

Als toemaatje bij onze Montenegro-reis staken we de grens over naar Dubrovnik (Kroatië). Dat de stad omschreven staat als de mooiste stad van de Adriatische kust, is - wat de oude stad betreft - geen leugen. Het is inderdaad een prachtige stad. En ja, misschien wel één van de mooiste van de Middellandse Zee. 

Dat we met Vaderklap niet bang zijn van een citytrip met kinderen kon je eerder al lezen. (Zie: Londen) Is Dubrovnik net als Montenegro (later meer) een aanrader? Wij vinden van wel. Dit zijn onze tips. 

Ons verblijf

Onze uitvalsbasis lag 6km van Dubrovnik. We hadden dan ook een auto maar er rijdt ook een bus. De prijs per nacht is er gevoelig lager. Er is parkeerplek en het is allemaal net iets rustiger dan in de stad. Handig voor de kinderen.

Locatie: Villa Melita, het gehucht Plat

Voordelen: appartement met kinderbed, terras, gemeenschappelijk zwembad met speelhuisje, 400m van een rustiger strandje incl. wat een eenvoudige restaurantjes, wifi, volledig uitgerust. Geen kinderstoel.

Tip: ga op het strand naar rechts, trapjes op, hoekje om. Zeer gezellig kiezelstrandje. 

 

Dubrovnik: praktisch

Parkeren is de hel en het is pokkeduur. Reken minstens vier euro per uur in de ondergrondse garages. Plus verkeerschaos. Parkeer iets verder bv. langs de straat genaamd 'Ulica Iva Vojnovica' en wandel dat laatste stuk. 15 minuten wandelen en je betaalt er amper 1 euro per uur bij één van die krantenkioskjes.

Twijfel je tussen de buggy of een draagzak? Laat de buggy maar staan. De trappen, de massa toeristen, de steegjes, de wandeling op de stadsmuren, het is allemaal moeilijk tot onmogelijk met een buggy. 

We verkozen sportzweet boven angst- en stresszweet en haalden die rugzak boven.
— Pieter

 

Dubrovnik, de oude stad, is autovrij. Wat voor kinderen dus zeker een meevaller is.

 

Dubrovnik: aanraders

 Veel toeristen betekent veel crappy eten. Seafood bar Barba is goedkoop, simpel en lekker. OK, er is geen kindermenu, noch kinderstoelen. Je kan echter buiten op de trapjes zitten en er zijn kleurtjes om je houten vorkjes te personaliseren. 

  • Vadertip: ze hebben een eigen bier, Barba Ale, best wel lekker. En probeer de octopusburger.

 

Life according to Kawa is een design en delicatessenwinkel met lokale producten. Kroatische wijn en craft beer voor de vaders, speelgoed en originele kleertjes voor de kinderen. 

Moet je dringend wat babykleertjes wassen? Sanja & Rosie's Launderette is best wel leuk en handig. Laat zeker een post-it achter. Er is trouwens wasproduct en de bar ernaast is ideaal om tijdens het wachten wat te drinken.

Old walls. Toegegeven, het is met quasi 14 euro per persoon een beetje duur, maar het is wel leuk en mooi, de wandeling op de oude muren. Het katapulteert jou en je kinderen terug in de riddertijd. Vergeet een buggy, ga voor een draagzak en neem water mee.

De smalle steegjes, de brede centrale autovrije laan en het historische kader, het leent zich uitermate om kinderen mee te nemen in een fantasierijke trip.

Dubrovnik, sowieso een omwegje waard.

 

Vaderklap founding vader Pieter is de trotse vader van M1 en M2, volgde als West-Vlaming zijn vrouw richting Limburg, houdt van eten en koken en blogt rond die laatste passie op Hot Cuisine de Pierre.