In het rijk der appelen is de kleine koning.

In het rijk der appelen is de kleine koning.

Als het gaat over appels gaan halen zijn er 2 opties in oktober. Je gaat een zakje afwegen in supermarkt of je houdt de pluk-dagen van verschillende boomgaarden in het oog. Wij doen met Vaderklap het laatste. Bij Thoen in Vrasene wordt de jacht naar de lekkerste appels geopend. 

We wandelen de lange oprit op en onmiddellijk zitten we in een agrarische setting waar de kinderen kunnen klimmen op de tractoren en kunnen rondkijken in de hangaars met torenhoge fruitbakken. We zitten ‘op de buiten’

We zijn gekomen om te plukken en we selecteren onze kruiwagen vooraleer we aan de slag gaan. Wanneer we de effectieve boomgaard betreden, zijn we versteld van hoe groot de boomgaard werkelijk is. Tot zover het oog rijkt zien we gallerijen van appelbomen. We betreden het heilige land der appelen. 

Kinderen hebben blijkbaar een instinctieve impuls om te beginnen rennen in lange gangen, zo ook tussen appelbomen in de laaghangende herfstzon. Ze hebben in eerste instantie weinig oog voor de appels en we laten ze doen. Als ze zijn uitgerend, beginnen we aan onze werkelijke missie: Appels plukken. 

Het is erg fijn om als gezin samen op zoek te gaan naar de lekkerste (lees grootste) appels. Dat is niet alles: je moet ook filteren of er geen gaatje in zit. Want daarin zit een wormpje. 

Het is een eenvoudige opdracht. Maar als gezin ben je buiten, heb je gezonde appels mee en leer je je kind nog iets bij. Als extraatje hebben we een karton geperst appelsap mee naar huis om de ontbijtjes op te vrolijken.

En we steunen de lokale appelboeren. Topactiviteit.

Vaderklap founding vader Dimi is de trotse vader van A en R, is zaakvoerder van het strategisch ontwerpbureau maneuver.be en z'n passie voor fietsen uit zich in z'n blog pedalar.cc