Het huis van de Sint.

De Sint is in het land en elk kind heeft dat geweten. Je komt de goedheilig man overal tegen op acte de présence’s overal ten lande. Hij zit in kinderwinkels. Komt op school. Neemt kinderen op schoot in de crèche. Hij is overal. 

En dan moet hij nog eens lenig zijn om op die daken te klauteren én de juiste chocolade kiezen én het coolste speelgoed zoeken én die mandarijnplantage onderhouden én die speculaasbakkers opslag geven én de naamkaartjes van zijn pieten veranderen én zijn baard trimmen én overal lachen. Raar dat hij nog geen burn-out heeft. 

Alle gekheid op een sinterklaasstaf.

Bij kinderen komen er (begrijpelijk) veel vraagtekens boven bij die overvloed aan sinten en pieten. 

"Papa, waar woont de Sint?" is één van die meest gestelde vragen. In Sint-Niklaas, de stad die z’n naam draagt, staan vanaf midden november tot 6 december de deuren open van de winterresidentie van de Sint. De Salons voor Schone Kunsten worden tijdelijk omgevormd tot een betoverende bazaar die draait rond Sinterklaas en z’n pieten. 

Het statige gebouw is toegankelijk vanaf de grootste winkelstraat van de Stad en we worden verwelkomd door een lakei die ons toegang verschaft tot een majestueuze trap. Het paleisachtige voorkomen wekt zowel bij de kinderen als ouders ontzag en er hangt echt een soort magie. Het is leuk om de verwondering in de ogen van je kind terug te vinden.

We worden doorheen trappen en vides geleid en komen op onze weg in de vertrekken waar de Sint leeft, woont, werkt, kookt en slaapt. Op ons pad komen we vriendelijke pieten tegen die de kinderen wat bij brengen of vermaken. Doorheen de ramen, die uitgeven op de stadstuin, zien we het paard van Sinterklaas grazen in de tuin.

Helemaal op het einde is er werkelijk een moment met de Sint voorzien waar de kinderen kort op de schoot kunnen om hun geheimen en avonturen te vertellen. 

Zelfs voor de oudste kinderen, die hun geloof al waren kwijtgespeeld, is een bezoek aan het huis van de Sint een moment van opflakkering. Het geloof wordt terug bijgesteld.

DSC_9075.jpg

Het huis van de Sint is nog open tot 6 december en is helemaal gratis. 

Vaderklap founding vader Dimi is de trotse vader van A en R, is zaakvoerder van het strategisch ontwerpbureau maneuver.be en z'n passie voor fietsen uit zich in z'n blog pedalar.cc