VaderklapComment

Buurttafel in Lommel

VaderklapComment
Buurttafel in Lommel

We dienden een subsidiedossier in bij de Vlaamse overheid voor verschillende projecten. Een magazine, een gezinsdag (over die beide later meer) en de buurttafels. Buurttafels, zie het als een vadervuur met eten. Zoiets. Wij zorgen voor lekker eten, tafels en stoelen, borden en bestek,… kortom, wij zorgen voor alles. Om vaders aan tafel te krijgen, zochten we in elke provincie een partnerorganisatie.

En dankzij voorafgaand netwerkingswerk, hadden we een fijn contact binnen de Peter/Meter VZW in Lommel. En kijk, daar lagen dus mogelijkheden! Mogelijkheden die kansen werden en de leidden tot… een ongelooflijk boeiend gesprek. Met een tiental vaders en grootvaders. Rond de tafel en, later op de avond, ook rond het vuur.

Een heerlijke avond in juni, vers gemaaid gras (aja, maai mei niet was net voorbij), fruitbomen, dennen en sparren. En daartussen… de prachtige vadertafel met jonge vaders, iets oudere vaders, grootvaders en een trotse vader uit Syrië. En allemaal waren ze even nieuwsgierig. Wat zou dat hier worden? Want, zo zei een van de grootvaders, ik ben intussen een stuk in de zestig en heb dit nog nooit gedaan. Zomaar, met andere vaders, mannen die ik nooit eerder zag, praten over het vaderschap.

En wat werd het? Een paar heel ontspannen uren. Waar gedeeld werd hoe moeilijk het soms is. Waar gedeeld werd hoe heerlijk het vader zijn soms is. Mooi om zien ook hoe grootvaders en vaders van oudere kinderen de jonge vaders geruststellen. Of hoe jonge vaders praten over hun verhouding met de grootouders. En intussen delen schotels met lekkers, vullen we de glazen.

Het dessert nemen we rond de vuurschaal. Want, zo sprak de jonge vader uit Syrië, in mijn land zitten de oudere mannen vaak rond het vuur. Het is daar dat de verhalen gedeeld worden. Rond het vuur worden problemen voorgelegd, besproken en wanneer het kan, opgelost.

Vaak krijgen we ook de vraag waar we het dan zoal over hebben, met vaders aan tafel of rond het vuur. Ik doe een poging om enkele topics op te lijsten: kinderen slapen leggen, relatie na kinderen, scheiding, het verschil in ouder en grootouder zijn, sport, het leven weer opbouwen na een scheiding, de invloed van je eigen opvoeding op hoe je omgaat met je kinderen en je partner. Enzovoort. En laat ons vooral ook de fantastische vadermopjes niet vergeten.

Het project Buurttafels is intussen afgelopen. Maar onze vadervuren gaan gewoon voort. Dus ook zin in zo’n fijne avond? Check even de site, mail ons en we plannen het samen!