VaderklapComment

Buurttafel in Leuven

VaderklapComment
Buurttafel in Leuven

We dienden een subsidiedossier in bij de Vlaamse overheid voor verschillende projecten. Een magazine, een gezinsdag (over die beide later meer) en de buurttafels. Buurttafels, zie het als een vadervuur met eten. Zoiets. Wij zorgen voor lekker eten, tafels en stoelen, borden en bestek,… kortom, wij zorgen voor alles. Om vaders aan tafel te krijgen, zochten we in elke provincie een partnerorganisatie. In Leuven werd dat het Huis van het Kind. Zij zorgden voor onderstaand verslag.

Op donderdag 2 juni 2022 verzamelde Huis van het Kind Leuven voor de eerste keer papa’s over opvoeding. Elke papa vult zijn vaderschap op zijn eigen manier in. Die verschillen zijn een mooi uitgangspunt om de vaders zelf eens aan het woord te laten tijdens een buurttafel met hapje en drankjes.

Begeleider Karl van on- en offline papa-platform Vaderklap:” Locatie was top; Villa van de Aa met een prachtige tuin waar wij die avond met 12 papa’s zaten. De ene al wat jonger dan de andere en dus ook in andere fases van het vaderschap. De gesprekken tussen de lekkere hapjes gingen alle kanten uit. Dat startte soms bij de roze wolk waar sommige vaders nog opzaten tot de vaders van pubers welke hele andere verhalen hadden. Bij de eerste gesprekken was het eerder wat snuffelen aan elkaar en eens luisteren wie wie was. Zo was er een papa van een pasgeboren baby, papa’s als buren, papa’s uitgenodigd door hun vrouw om eens iets te doen… verschillende redenen om te komen. Het toffe aan al die verschillende vaders is dat ze elkaar niet kennen, elkaar – buiten de buren – allicht nooit meer zien wat zorgt voor heel open gesprekken.

Wat opviel was dat de kersverse vaders zéér voorzichtig zijn op gebied van opvoeding voor hun kinderen, terwijl de vaders met meer papa-ervaring eerder relativeren; mooi om te zien. 

Na het eten en babbelen kwamen de muggen opzetten en werd het tijd om te vertrekken. De avond was goed en rustig verlopen en we hebben met z’n allen veel bijgeleerd van elkaar. Maar nog beter een goede babbel gehad tussen alle verschillende papa’s!

Bieke Verlinden, schepen van zorg en welzijn en voorzitter van Huis van het Kind Leuven: “Pasklare antwoorden of een handboek bestaan niet, opvoeding gaat vooral over je eigen weg vinden. Nog altijd worden moeders vaak als eerste aangesproken als het over opvoeding gaat. Maar ook de partner is even onmisbaar. Toch is er voor hen minder aanbod, terwijl zij hier ook behoefte aan hebben. Met dit initiatief willen we daar verandering in brengen. Ook vaders willen immers erkend worden in een volwaardige rol als ouder”.

Na deze eerste buurttafel zal Huis van het Kind verder onderzoeken hoe we nog meer aandacht kunnen hebben voor de rol van vaders bij de opvoeding. “We organiseren verschillende ontmoetingsmomenten voor ouders, maar tot hiertoe lag de focus vooral bij de moeders. Met Vaderklap wil Huis van het kind extra aandacht aan de vaders geven”, besluit schepen Bieke Verlinden.

 Het project Buurttafels is intussen afgelopen. Maar onze vadervuren gaan gewoon voort. Dus ook zin in zo’n fijne avond? Check even de site, mail ons en we plannen het samen!