Op avontuur in de Oisterwijkse vennen en bossen

Dichtbijvakanties zijn hip. Zeker in coronatijden. We hebben nooit verteld over een onontdekte parel die we pre-corona hebben ontdekt. Toen we nog van staycation deden omwille van budgettaire redenen (verbouwingen). We hadden een dijk van een vakantie net over de grens. We bezochten de Ooisterwijkse vennen en bossen en trokken daar op avontuur. Een heerlijke combo van natuur en zwemplezier. Avontuurlijk thuiskomen in Brabant zeg maar.

Net over de grens

Gevangen tussen 's Hertogenbosch, Eindhoven en Tilburg ligt een beschermde bosregio die bestaat uit bosgebied en daartussen vennen. Een plek waar waterjuffers je verrassen en waar je eenzaamheid en natuur kan proeven. Een korte zoektocht leert dat 321 mensen samen 4,7 sterren geven aan dit gebied, terecht.

Staalbergven

Midden in dit vennen en bossengebied ligt het staalbergven. Waar je een opluchtzwembad kan vinden en waar je jezelf kan kosteren op een strand aan de rand van het Staalbergven zelf. Het is een plek die een nostalgisch effect op ons heeft. Een plek die me terugbrengt naar mijn gouden jeugdjaren die werd overheerst door frisco's, een frigobox en de simpelheid van het leven. Soms moet het ook dat maar zijn.

Inspirerend overnachten

Voor mensen die in onze voetsporen richting de vennen willen trekken. Ga gerust op pad. Bekijk misschien nog even de website van Visit Brabant om de juiste hotspots mee te nemen. Kampina Staete lijkt ons bijvoorbeeld eentje die we zeker willen meepikken bij onze volgende trip> Gezellige cabins rondom een vijver geeft volgens ons de perfecte setting voor een zomerdag en zomeravond.

Combineren met Tilburg

Je kan makkelijk de sprookjesachtige vennen combineren met het bruisende Tilburg. Rond het station van Tilburg bruist het van het leven. Enerzijds is er het spoorpark waar mensen komen kuieren en waarbij via de toren een mooi zicht krijgt op de stad.

tilburg---spoorpark.c56d335af62b.jpg

Loop je echter door naar de zone achter het station van Tilburg dan kom je terecht in de Spoorzone, een terrein vol oude NS-werkplaatsen. Vroeger werd hier gewerkt aan locomotieven en treinen. Nu wordt dit industriële erfgoed gebruikt als broedplaats voor creatie, innovatie en kennis. Startende ondernemingen gecombineerd met evenementen, een skatepark en authentieke vernieuwende bars. Wij bezochten in het verleden ook al Stoom 013, waar je in een oude treinwagon jezelf kan verwarmen aan heerlijk cappuccino.

We gaan terug

Dit jaar gaan we terug. We willen de rust opnieuw ervaren van net over de grens. Het buitenland, maar toch dichtbij. We trekken opnieuw richting Brabant en zullen je nu wel meenemen in ons reisverhaal. Waarheen is nog een kleine verrassing.

Inspiratie

Wij lieten ons alvast inspireren op de website van Visit Brabant waar je nog extra troeven kan vinden. Bekijk zeker ook even het magazine van Visit Brabant met tips van locals en een fijne win-actie.


Vaderklap founding vader Dimi is de trotse vader van A en R, is zaakvoerder van branding agency maneuver.be en z'n passie voor fietsen uit zich in z'n blog pedalar.cc