Tijdreizen doorheen Oostende

De herfstvakantie is de ideale motivator om een korte short-stay te doen richting de Belgische kust. Ons oog valt op Oostende. Gedragen door een strakke herfstwind worden we doorheen de stad geblazen opzoek naar activiteiten die zowel kinderen als ouders fijn vinden. Kuier met ons mee doorheen de koningin der badsteden.

De afwisseling van buien en zonneschijn maakt een dagje zee een lastigere opgave dan een stralende zomerdag. Maar de aanwezigheid van de kustlijn zorgt ervoor dat je altijd kan afdwalen wanneer de zonnestralen de wolken perforeren en het zachte herfstzonnetje de bovenhand neemt. Het laat mensen opveren en herleven om de kustlijn te herontdekken. Wij kiezen een bochtiger parcours en nemen je mee doorheen de binnenstad.

Astropolis

De eerste plaats die we bezoeken is Astropolis. Het is een gloednieuw 'Space Science Center' dat ruimtevaart en sterrenkunde combineert tot één boeiend geheel. Ooit gestart als een lokale vzw en doorgegroeid tot een gepassioneerde groep mensen die jong en oud willen laten participeren in ruimteverhalen. Ze geven inzicht in de geschiedenis en toekomst door exposities waarbij ze samenwerken met ESA en NASA om bezoekers dichter bij de wetenschap te trekken. We worden rondgeleid door directeur Patrick Jaecques die ons weetjes en smakelijke details meegeeft. Enkel een wetenschappelijke fijnproever als hij kan met zo'n enthousiasme de magie van ruimtewetenschap ontrafelen.

Astropolis is een ‘Space Science Center’ dat ruimtevaart en sterrenkunde combineert tot één boeiend geheel.

We ontdekken er een maanlander, de tijdelijke expo's, een auditorium waarbij een film ons meeneemt in buitenaards leven,... binnen Astropolis is er ook een Astrocafé waar je nog snel een drankje kan nuttige en een kleine shop. Die shop is een soort wetenschapswalhalla waar je spullen kan vinden om raketten te bouwen, lego- en playmobilsets die ruimtevaart tot leven brengen en allerhande films en DVD's die je ook thuis nog kunnen laten verdersmullen. Dit lijkt ons de meest toegankelijke plek om ruimtevaart en sterrenkunde te ontdekken in een prachtig nieuw kader.

Brasserie Albert

Na Astropolis laten we ons even gaan. We gaan lunchen als koningen in Brasserie Albert. De brasserie ligt pal aan de zeedijk in dezelfde gebouwen als het Thermae Palace Hotel. Het is een Luxehotel dat dateert uit het interbellum en art-deco ademt. De royale ruimte baadt in het zonlicht en de hoge plafonds laten de kinderen even naar adem happen. Wie laten ons onderdompelen in de service van een brasserie met allure en kiezen voor een lokale klassieker: garnaalkroketten. Alles wordt keurig geserveerd door obers in uniform, wat zowel voor kinderen als ouders de indruk geeft dat we een half decennium terug in de tijd zijn gereisd. We verlaten de brasserie via de koninklijke gallerijen die ons meevoeren richting de binnenstad.

De royale ruimte baadt in het zonlicht en de hoge plafonds laten de kinderen even naar adem happen.

The Providence

Je bent nooit ergens echt geweest als je er niet hebt overnacht. Om ons weekendje te ondersteunen is een fijne overnachtingsplek van cruciaal belang. Om de kilte van de ondergaande zon uit onze kleren te jagen vonden we onderdak in The Providence. Een oud hotel dat ten tijde van James Ensor gasten van over de hele wereld kon ontvangen in de nodige grandeur. Door de Getaway group werd deze plek omgetoverd tot een aantal hedendaagse studio's, zonder de charme te laten verdwijnen. Door de centrale ligging in de stad heb je geen zeezicht, maar je krijgt er wel een fantastisch zicht over de binnenstad voor terug. De hele binnenstad ligt als het ware aan je voeten.

This Providence is een oud hotel dat ten tijde van James Ensor gasten van over de hele wereld kon ontvangen in de nodige grandeur.

James Ensor Huis

Na een heerlijke nacht bezoeken we het James Ensorhuis. Het authentieke huis - de plek waar Ensor woonde en werkte vanaf 1917 tot aan z'n dood - staat er nog met authentieke inboedel. Het Ensor huis werd echter uitgebreid tot een interactief beleveniscentrum en vond uitbreiding toen het aanpalende pand werd aangekocht. Je wordt doormiddel van een audiogids doorheen de ruimtes gegidst onder heerlijke begeleiding van de stem van Wim Willaert. Hij vertolkt de rol van August Van Yper - de trouwe huisknecht van James Ensor. Ook de kinderen genieten mee van de verhalende en sappige vertelstijl. Dat gecombineerd met de uitbundige werken en memorabilia zorgt voor een fijne indruk.

In Oostende kan je tijdsreizen tussen het vooroorlogse expressionisme ten tijde van James Ensor, het interbellum en de tijd van van royale grandeur tot toekomstige tijdsreizen in Astropolis.

Conclusie

Oostende blijft de koningin der badsteden. Het is een plek die hedendaagse kusttoeristen weet te bekoren zonder z'n rijke geschiedenis te verliezen. Je kan hier tijdsreizen tussen het vooroorlogse expressionisme ten tijde van James Ensor, het interbellum en de tijd van van royale grandeur tot toekomstige tijdsreizen in Astropolis. Oostende je was geweldig.

Vaderklap founding vader Dimi is de trotse vader van A en R, is zaakvoerder van branding agency maneuver.be en z'n passie voor fietsen uit zich in z'n blog pedalar.cc