Ninove, een warme stad aan de Dender

De stad Ninove is wellicht niet de stad die bij mensen bovenaan staat op hun bucketlist. Begrijpelijk. Maar ons bezoek aan Ninove leert ons dat vergissen menselijk is. Zeker wanneer we je meenemen langsheen dorpen als Aspelare, Outer of Neigem. Ninove is de optelsom van de stad, opgetrokken rond de Dender en z'n glooiende ommeland . We nemen je mee op citytrip naar de rust en geven enkele fijne adresjes mee.

Overnachten in De B&B Paellepelhoeve

Vooraleer we de stad induiken ontdekken we eerst onze plek waar we overnachten: Onze uitvalsbasis voor Ninove is de B&B Paellepelhoeve. De bed & breakfast is omgeven door akkerlanden en enkele woningen in het dorpje Nederhasselt. De B&B is opgetrokken vanuit een oude hoeve en brengt gasten hedendaags comfort in een landelijke setting. De grote authentieke poort geeft toegang tot een compacte binnenplaats die toegang verleent tot een mooie woning en de slaapvertrekken die zijn ondergebracht in de oude schuur. De B&B Paellepelhoeve is een plek die een authentieke gezelligheid uitstraalt.

De stad Ninove en de nutteloze bordjes wandeling

Om het voor (jonge) kinderen aangenaam te maken is het belangrijk om een een gemeenschappelijk doel te hebben. Bij ons is dat doel snel gekozen: de nutteloze bordjes wandeling. Het concept is eenvoudig: doorheen de stad zijn bordjes gehangen die in eerste instantie 'officieel' lijken te zijn. Maar op de bordjes nonsens, prietpraat, humoristische woordspelingen, ... Ze gidsen ons doorheen de provinciestad zonder dat de kinderen zich ooit vervelen. De bordjes brengen ons van de stadskern en voeren ons langsheen de dender terug naar de binnenstad.

Op de koffie (en meer) bij Bar Sajet

Een heerlijke Breakfast en Brunchplek in de Ninoofse binnenstad. Het is een combinatie van een breinaalden en wollengoedwinkel, en een lunchplek met koffiebar. De voorzijde is het winkelgedeelte en achteraan kan je jezelf wentelen in de lokale gezelligheid. De kaart is toegankelijk en lekker. De koffies zijn uitmuntend. En de eigenaars hebben een werkijver die charme en stiptheid combineren waar Engelse butlers jaloers van worden. Een aanrader van jewelste.

Lovd. Een geliefde wijnbar.

Intussen is de avond gevallen en jaagt de kilte van een late herfstdag ons naar binnen. We ontdekken wijnbar Lovd die met z'n aanlokkelijke warme gloed ons welkom heet. Binnen is het aangenaam warm en zie je dat je bent aangekomen op een plek waar je wil zijn. De uitbaters zijn twee jonge heren met gevoel voor esthetiek en (letterlijk) smaak. Het interieur zit perfect afgestemd op de heerlijke wijnen die ze schenken. De heren-eigenaars verwelkomen ons met een vriendelijkheid die ons verwarmt. We selecteren samen met hen het perfecte glas wijn om onze genoeglijke avond af te sluiten. Als je ergens niet omheen kan in Ninove, is het wel Lovd. You'll love it.

Wandeling naar Neigembos

Na de stilte van een landelijke nacht ervaren te hebben, maken we ons klaar voor een wandeling rond en door Neigembos van 10km. We parkeren de wagen in Leiferinge: nog zo'n dorp waar de tijd lijkt stil te staan. Van daaruit gaan we op zoek naar het dorp Neigem met z'n bijbehorende bos. Via slingerende veldwegen, traktorsporen en wandelpaden doemt plots het bos op.

Neigembos

Door de zachte mist die hardnekkig is blijven hangen sinds de ochtend, baadt het bos in een minzame stilte. De herfst en de kale bomen geven het geheel een sombere aanblik. We lopen - op een eenzame jogger na - helemaal alleen door het bos. De bomen staan ons - als geruisloze reuzen - aan te staren terwijl het herfsttapijt van oranje beuken- en eikenblaadjes kraken onder onze schoenen. Af en toe onderbreken de kinderen de kalmte met een schreeuw, maar er antwoordt niemand. We lijken - al is het maar voor even - geïsoleerd van de buitenwereld. Het geeft een bijna magisch gevoel.


Conclusie

We hebben Ninove onderschat. Niet alleen de stad, maar vooral de mensen hebben ons telkenmale laten thuisvoelen in hun stad en omgeving. Ze staan met de voeten op de grond en de glimlach op de lippen. De gemoedelijkheid van het gloeiende landschap en de plekken die we hebben bezocht blijven kleven als een fijne herinnering. Hier komen we terug.

Vaderklap founding vader Dimi is de trotse vader van A en R, is zaakvoerder van branding agency maneuver.be en z'n passie voor fietsen uit zich in z'n blog pedalar.cc