Buiten spelen is gezond

Er is niks leuker dan in de herfstmaanden een frisse neus te halen in de buitenlucht. Probeer dat echter maar eens wijs te maken aan je kleuter, die doorgaans de warme gezelligheid van haar zitzak voor de televee verkiest. Met de Multimovepaden valt er nu echter nóg meer te beleven in de natuur, en dat zowel voor jong als oud. Wij verkenden het stukje speelbos in het West-Vlaamse Vleteren.

“De vloer is lava!” En dus bouwden wij tijdens de voorbije weken van thuiswerk en de verlengde herfstvakantie tot vervelens toe hindernissenparcoursen in de living. Van de zetel naar de salontafel en terug: onze 5-jarige kleuter was er de volle tien minuten per dag zoet mee. Nu onze inspiratie samen met de vloer is opgebrand, is het evenwel uitkijken naar uitdagender alternatieven. Multimovepaden to the rescue!

Vitamientjes

Zo’n Multimovepad is een parcours met natuurlijke, duurzame hindernissen, in het bos of een park. Ideaal om de schermtijd van je koters even in te perken en hen wat buitenspeelvitamientjes mee te geven. Zowel bewegen als de natuur zijn immers goed voor de gezondheid. De voorbije jaren legden de agentschappen Natuur en Bos en Sport Vlaanderen al vier dergelijke beweegpaden aan: in Leopoldsburg, Houthalen-Helchteren, Oud-Heverlee en Vleteren. Die laatste vind je in twee aaneensluitende lussen, goed voor samen 4,5 kilometer aan speelplezier.

Op de schouders

Het Vleterse Multimovepad start vlakbij de openbare parking aan de rand van de Sixtusbossen. Op het speelpleintje in het zand kan Rachel zich meteen wagen aan een klimnet naar een katrol, om vervolgens naar de evenwichtsbalkjes af te glijden en zo opnieuw omhoog te gaan. Wanneer we vervolgens het bos induiken, ontdekt ze al gauw het verschil tussen ons parket en de modder. Ze komt vast te zitten met haar laarsjes en valt, waardoor ze de rest van het pad grotendeels op mijn schouders aflegt.

“Voorheen was onze kleuter ervan overtuigd dat je alleen maar kan wandelen in het bos”

Geen uitzondering, zo vermoeden we, wanneer de kikker ons de weg naar de eerste activiteit wijst. De reuzexylofoon met houtblokken uit het bos kun je immers zowel van op de grond als twee meter hoger bespelen. Daartoe moet je wel zelf twee geschikte takken zoeken. Wat verder legt ze ook het klimpalenparcours eerst op mijn schouders af, waardoor het pad ook voor ouders best uitdagend kan zijn. En dan wacht haar de grootste verrassing: een schommel tussen de bomen! Alweer goed nieuws voor ons, die anders het gezeur moeten aanhoren dat je alleen maar kan wandelen in het bos. Met dit originele plaatje kunnen we bovendien wat likes scoren op Instagram…

Redmiddel

Een laatste evenwichtsparcours over een droog grachtje en een mooie klauterconstructie leiden ons terug naar de parking, waar onze beslijkte laarzen aantonen dat we een leuke namiddagwandeling hadden. Zo’n Multimovepad is het ideale redmiddel voor kinderen én ouders die op zoek zijn naar nieuwe uitdagingen in deze moeilijke tijden. Kinderen van 3 tot 12 jaar kunnen hier volop ravotten, ontdekken en hun eigen grenzen verleggen, alleen of met vriendjes. Natuurbeleving ten top, met deze speelse uitbreiding van het bos! 

Tips

  • Een voorbereid man is er twee waard. Doe laarzen mee en een zak om die achteraf in op te bergen, zodat je auto schoon blijft.

  • Bestudeer vooraf goed het kaartje, zodat je onderweg kan inschatten hoe ver je al zit.

  • Moeilijke stappers? Stimuleer hen tussendoor met een snoepje of koekje, of beloof pannenkoeken en warme chocomelk bij de thuiskomst.

  • Betrek je kind(eren) ook actief bij de wandeling, door hen zelf de wegwijzers te laten zoeken.

Schrijft als ingenieur, West-Vlaming en muziekliefhebber, en hier ook als vader. 

Pluspapa van R (2015), papa van S (2020)