Creatief en virtueel gamen

Sta me toe te beginnen met een bekentenis: ik ben geen gamer. Nu niet, en eigenlijk ook nooit geweest.

110 lijntjes op Tetris op mijn grijze GameBoy, stiekem met codes valsspelen in Age of Empires en Rollercoaster Tycoon uitspelen. Verder gaat mijn game-ervaring niet. OK juist, in Fifa 96 nog met Brazilië met 30-0 winnen op zo’n klein veldje met muurtjes errond. Dat ook, ja.

Je hoort het, ik ben duidelijk een kenner. Nee, goed, ik ben er ook slecht in. Altijd al geweest.

Fortnite, Call of Duty en hoe heten al die dingen … ondanks mijn slechts 32 lentes voel ik me daar allemaal veel te oud voor. Ik hou dan ook mijn hart vast voor als mijn kinderen echt willen beginnen gamen. Gelukkig zijn er de mannen van Digisaurus, die me op de hoogte houden van alle nieuwtjes.

Waar mijn hart dan wel sneller van gaat slaan, is die hele VR-beleving. We hadden zelf een VR-Xperience op De Gordel vorig jaar en onlangs nog werd ik zelfs een beetje mottig van virtueel gekatapulteerd te worden in een schommel ergens in de Grand Canyon. Zeer impressionant.


Straf ook hoe snel die technologie toegankelijk geworden is. Dat Nintendo Labo bijvoorbeeld, dit fascineerde me al een tijdje. Wat je nodig hebt, is in de eerste plaats een Nintendo Switch. Voor wie het in Keulen hoort donderen - ik snap jullie - dit is de zwaar geëvolueerde versie van onze grijze Game Boy.

Via het meegeleverde spelletje kun je allerlei games spelen. Nu, dat is niet alles. Er zit ook een bouwpakket bij. Uit karton en zo. Dat je moet plooien. En met elastiekjes en zo. Oldskool, retro, weet ik veel, maar vooral cool. Gewoon even wat knutselen en je hebt een geweer. Compleet met pull-back-reload-of-hoe-zeg-je-dat-functie. De twee controllers van de Switch kun je (blijkbaar) losklikken en monteren in dit kartonnen geweer. Het schermpje van de Switch stop je dan weer in een te plooien cardboard VR-bril.

Ik toon u even een filmpje. Mocht het nog niet helemaal duidelijk zijn.

Het hele concept van Nintendo Labo draait rond het feit dat het een alternatieve en creatieve manier van gamen is, waarbij je ook gemakkelijk kan samenspelen. Ideaal dus voor kids om met hun broers, zussen, ouders of vriendjes aan de slag te gaan en op een sociale manier samen te gamen. Ze kunnen samen knutselen en hun creatieve geest de vrije loop laten gaan.

Ik moet toegeven dat ik dit echt wel cool vind. De combinatie van samen knutselen om daarna te gaan gamen. Ja, dat oude met dat nieuwe combineren, ik hou er wel van. Mijn verwachtingen waren dan ook hooggespannen.

En ze werden, jawel, ingelost. De VR-kwaliteit is best wel ok voor zo’n compact toestel, je beweegt mee en waant je helemaal in een andere wereld. Ook mijn collega en zijn buurman waren, ondanks niet echt gamers te zijn, dadelijk fan. En ja, hun zonen ook.

Het is meer dan enkel het VR-gedeelte. Het gaat om dat samen knutselen, samen plooien, samen creatief zijn. Vader en kind, samen rond de tafel. De doos openen. Samen ontdekken. Samen bouwen om dan uiteindelijk de Switch op te nemen en te gaan gamen of programmeren of muziek maken of racen met de auto’s.

Nintendo heeft namelijk nog een aantal andere pakketten. Muziekinstrumenten, robots, auto’s, etc. Check zeker de video’s hieronder.

Mijn kinderen zijn nog iets te klein, maar als ze ooit toch willen gamen, dan duik ik graag samen in dit Nintendo Labo.

Nintendo Labo

Nintendo Basiskit

Nintendo Robot Kit

Nintendo Vehicle Kit

Meer over het Nintendo Labo ontdek je op https://labo.nintendo.com/


Dankzij Team Lewis konden we dit pakket testen, waarvoor dank. We werden echter niet betaald voor het artikel. Het enthousiasme is dus volledig oprecht. Ja, ik ben echt fan.

Lees alles over ads op vaderklap via deze link.
Vaderklap founding vader Pieter is de trotse vader van M1 en M2, volgde als West-Vlaming zijn vrouw richting Limburg, houdt van eten en koken en blogt rond die laatste passie op Hot Cuisine de Pierre.