Boulderen met kinderen

Mijn vrouw en ik leerden elkaar kennen in Zwitserland. Niet dat ik hier een prachtig romantisch verhaal wil vertellen, maar gewoon even om aan te tonen dat de kriebel voor de rotsen en bergen in ons bloed zit. Onze vakanties gaan meestal richting hogere sferen (op een gezonde manier) en onze kinderen zijn opgevoed als stappers.

Het is eigenlijk allemaal de schuld van onze oudste, want toen hij vorig schooljaar naar een verjaardagsfeestje mocht in het Klimkaffee, is alles begonnen. Bij het ophalen van een enthousiaste zoon in de boulderhal in Mechelen, kwamen herinneringen aan jeugdige klimavonturen naar boven. Ik besloot om voor ons gezin een tienbeurtenkaart aan te schaffen. Het bleek een top-beslissing.

Boulderen is een discipline binnen het klimmen waarbij je zonder beveiliging klimt tot een maximale hoogte van ongeveer 4 meter. Het vereist kracht, techniek en focus. Uit de verhalen van het verjaardagsfeestje bleek dat boulderen op verschillende niveaus (lees: ook op kindermaat) kan beoefend worden. Je ziet in de boulderhal ook verschillende types: klimmers met een serieuze portie techniek, nieuwsgierige nieuwkomers, jonge gezinnen, mensen die op zoek zijn naar een alternatief voor fitness of crossfit, …


Deze diversiteit maakt boulderen zo leuk. Je kan zonder enige voorkennis beginnen, want je krijgt een fijne intro bij het binnenkomen en er zijn steeds klimmers aanwezig die je wat advies willen geven. De sfeer is erg gemoedelijk. Een extra pluspunt voor het Klimkaffee gaat naar kindvriendelijkheid. Zij zijn ongeveer de enige boulderzaal in Vlaanderen die tijdens schoolvakanties vanaf de middag geopend zijn en ze zijn ook voorzien op jonge klimmers. Zo zijn er klimschoenen te huur in kleine maten. Kindvriendelijke routes worden op een duidelijke manier aangegeven in de zaal met een joker-kaart en er is aandacht voor veiligheid.

Het Klimkaffee is geen speeltuin, dat niet, maar het is eens iets totaal anders om te doen met de kroost. Er is voor de allerkleinsten ook een speelhoekje met een klimmuur van 1,5m hoog. Voor de allergrootsten is er ook een originele bierkaart. Wees gerust, er is ook frisdrank.


Andere leuke klimplekken:

  • Stordeur, Leuven

  • Alpomayo, Beringen


Jeroen is de papa van H (10) en A (8) en geeft in het dagelijks leven les in het middelbaar onderwijs. Hij verzamelt dobbelstenen en is een geek, maar vindt dat zelf niet erg en probeert de rest van de wereld te laten inzien dat het ok is om je ergens volledig voor te smijten.