In mijn hoofd, de wondere wereld van het brein.

Het is jeugdboekenmaand met het thema wetenschap en techniek. Een goede reden dus om een wetenschappelijk boek weg te geven. In mijn hoofd is het geesteskind van Angelique van Ombergen - doctor in de medische wetenschappen - die samen met illustratrice Louize Perdieus inkijkt geeft in de werking van de hersenen. Aan de hand van enkele vragen hebben wij inkijk gekregen in het boek.  

Hoe is Angelique op het idee gekomen van het boek? 
Angelique is wetenschapper en bestudeert de hersenen van astronauten en patiënten met evenwichtsstoornissen. Anderzijds schrijft ze al een tijdje over wetenschap voor het brede publiek aan de hand van haar blog en voor Eos Wetenschap. Door zowel haar studieachtergrond als het educatief vertellen over wetenschap is het idee voor het boek ‘in mijn hoofd’ ontstaan. 

DSC_2487.jpg

Hoe is de samenwerking met illustratrice Louize Perdieus tot stand gekomen?
Het is de uitgeverij (Lannoo) die Angelique en Louize samenbrachten. Die inschatting bleek een schot in de roos. Louize slacht erin om complexe wetenschappelijke materie om te zetten in toegankelijke tekeningen. Door een sausje van humor erover te gieten worden de tekeningen nog toegankelijker. Ideaal voor een boek als ‘in mijn hoofd’. Naar aanleiding van de release van het boek geven ze nu ook samen workshop onder de naam 'breinquiz’.

Het boek gaat over verbluffende feiten over de werking van de hersenen. Geef er ons drie? 

  • Wist je dat mensen gemiddeld 86 miljard zenuwcellen in hun brein hebben zitten?  
  • Wist je dat verliefdheid zich volledig afspeelt in de hersenen? Volgende keer dus geen hartjes op een liefdesbrief, maar een brein. 
  • Wist je dat de hersenen een enorm aanpassingsvermogen hebben? D44RD00R K4N J3 00K D35E T3K5T L353N.  

Waarom zouden wij - vaders - dit moeten lezen? 
De hersenen bepalen alles wat we doen, denken en voelen. Het is dus zeker interessant om wat extra kennis rond deze grijze massa te verzamelen. Het kan onder andere helpen om je kind beter te begrijpen (want pubers hebben echt wel een goeie reden voor hun impulsief gedrag) of om jezelf beter te begrijpen. 

DSC_2481.jpg

Is het een boek dat ‘voorleesbaar’ is aan jonge kinderen?
We hebben het boek uitgetest op onze (jonge) kinderen en zij kunnen zich wel vinden in de tekeningen. Maar het wil vooral jongeren vanaf 9 jaar bekoren met het inzicht in de hersenen waarbij tekst en tekeningen prachtig duiding geven. De tekeningen zijn wel heel fijn om complexe materie als de hersenen toch een gezicht te geven. De abstractie wordt tastbaar en afhankelijk van de interesses van het kind, kan je al dan niet samen in het boek duiken. Er zitten ook iets toegankelijkere thema's in zoals: Hoe zit het met de soms gekke hersenen van bepaalde dieren of hoe hypnose geen onzin is.


Over Angelique
Angelique Van Ombergen behaalde een doctoraat in de medische wetenschappen aan de Universiteit Antwerpen. Ze onderzocht hoe de hersenen van astronauten en patiënten met evenwichtsproblemen zich aanpassen. Haar onderzoek werd bekroond met verschillende internationale prijzen. Daarnaast schrijft Angelique over wetenschap op haar blogpagina en geeft ze workshops en lezingen voor het brede publiek. Meer informatie over het boek kan je hier terugvinden.

Over Louize
Louize Perdieus studeerde grafisch ontwerp/illustratie aan de Academie voor Schone Kunsten in Antwerpen. Als freelance illustrator maakt ze zowel kinderboeken als tekeningen in opdracht. Haar illustraties zijn gelaagd en gekruid met humor, en worden gewaardeerd door mensen van verschillende leeftijden en sinds kort ook de vaders van Vaderklap.


Weggeefactie
We geven het boek weg via instagram & Facebook. Hou beide kanalen goed in de gaten om kans te maken op het boek. 

Vaderklap founding vader Dimi is de trotse vader van A en R, is zaakvoerder van het strategisch ontwerpbureau maneuver.be en z'n passie voor fietsen uit zich in z'n blog pedalar.cc