Bij papa op de fiets (en tandem)

Bij papa op de fiets (en tandem)

De auto wordt in de drukke stad met altijd files steeds minder een optie.

Tot voor kort zaten J. en R. beiden op mijn fiets, eentje van voor, eentje vanachter. Maar dat stoeltje van voor heeft maar een beperkte mate van beenruimte…

Ik monteerde al een plankje met voetsteuntjes zoals ik vroeger op de buis bij mijn vader zat. Maar ook dat heeft zijn limieten qua beenlengte en zitcomfort.

Aangezien R. iedere dag een flink stuk naar zijn nieuwe school moet afleggen, is het zelf fietsen geen optie (te druk, te ver, te lang onderweg aan het korte benen tempo van R.). En achterop zitten was te saai (mijn rug als uitzicht kan tegensteken, ook al heb ik een pracht van een rug) en hij droeg in de winter een skipak tegen de kou (omdat hij natuurlijk de hele weg stil zat). Had ik al vertelt dat R. graag beweegt?

vaderklap fietsrit (1 of 2).jpg

 

Er kwam dus uitbreiding in ons fietsenhok: Een tandem. Een zogenaamde ouder-kind-tandem. Dat is er eentje waarbij het kind vooraan zit en de ouder achteraan (met het stuur).

Heerlijk zit R. op zijn eigen plek vooraan, heeft alles en iedereen als eerste gezien, trapt (meestal) goed mee en leert het verkeer en de regels vanop de eerste rij kennen. Als hij moe is kan ik zijn trappers uitschakelen en eenmaal afgezet op school rijd ik met de lange fiets door naar mijn werk.

Achterop staat een stoeltje voor dochter J. Als beide kinderen meegaan wisselen ze af. Ook J. geniet van het rijden voor haar vader of moeder uit. Al vraagt het synchroon trappen ook wat oefening zowel voor kind als voor ouder…

Er zijn ongelofelijk veel modellen op de markt, tandems met twee trappende kinderen voor de bestuurder, met optionele bakken en tussenzadels, met liggende voorzitjes, met fietskar er nog achter, follow-me tandem voor kinderfietsjes achter je eigen fiets en natuurlijk met elektrische ondersteuning. Probeer ze zeker uit met kinderen! Wij testen de verschillende opties uit aan zee. Na een hele dag trappen in de wind heb je pas echt een goed idee welk model voor jouw gezin past. Sommige modellen wegen ook erg zwaar en dat moet je allemaal meetrappen…

Wij nemen de tandem soms mee als we met z’n twee uit gaan… het zadel en het stuur vooraan kunnen namelijk nog een heel stuk omhoog.

En de buren komen hem ook al eens lenen voor een zondags fietstochtje langst het kanaal…

Man, broer, zoon, partner, vriend, meester, maat en vader Hans heeft, naast zijn eigen zoon R(7) en dochter J(5), dagelijks kinderen rond zich in zijn klas in het kinderziekenhuis. Houdt van filosoferen, lezen, praten en onderzoekt wat het is om man te zijn in zijn podcast “MAN - interviews met mannen”.