Duplo en Lego: de eenvoud van het samen bouwen

Duplo en Lego: de eenvoud van het samen bouwen

Onze generatie (1985-1990) staat – denk ik - bekend als de Samsongeneratie. Samen met Samson is ook Lego en Duplo hét speelgoed uit onze kindertijd. 

OK, onze ouders hadden al wat Lego. Grijze, rode, witte en zwarte blokjes, veel meer was het niet. Wij hadden echte bouwpakketten en van die dozen vol blokjes. Duplo, Lego, Lego Technics...het hangt onlosmakelijk vast aan onze kindertijd.

Het valt dan ook ergens te begrijpen dat Lego en Duplo helemaal bovenaan ons lijstje van favoriet speelgoed staat. En het mag dan ook niet verbazen dat we zo blij zijn dat die van ons zo graag torens bouwen met Duplo.

Onze Duploblokken werden door de grootouders van onder het stof gehaald en vakkundig gewassen.

Tip: alles in een linnen zak en zo in het wasmachine op 30 graden Celsius. Laten drogen op een handdoek en de blokjes zijn proper
— Mama van founding vader Pieter

Duploblokjes, zo’n twintigtal, gingen met ons ook mee op reis. Ideaal om op restaurant, in het vliegtuig of bij slecht weer wat samen te bouwen.

Samen bouwen is gewoon ook superleuk. Een toren, een trap, een inventief vliegtuig, we doen het als vader allemaal graag op vraag van de kleine. Blokjes stapelen, hoe eenvoudig kan het concept zijn. Niet zelden betrap ik mij er op, dat niet M. maar ik de leiding neem in het bouwen. Zo maar wat bouwen terwijl M al lang bezig is met iets anders. Het kan zo leuk zijn.

En na Duplo komt Lego.

Al blijft die weliswaar nog wat aan de kant, maar ik moet toegeven dat ik nu al reikhalzend uitkijk naar het eerste moment waarop we samen met haar die crazy gekke Lego Technics supersonische heavyshit helikopter met raketlanceerder en in twee richting draaiende wieken maken.

Of dat paarse kasteel met paarden en prinsessen als het echt moet.


Speelgoed geven…we proberen er ergens een lijn te trekken. Niet overdrijven en geen overdaad aan. OK, af en toe geef je een cadeautje, soms eens iets duur en degelijk, soms goedkope rommel. Speelgoed geven, het is een kwestie van gezond verstand.

We maken er met Vaderklap een punt van om ons favoriet (degelijk) speelgoed op te lijsten. Als inspiratiebron voor andere vaders. Geen sponsoring of commerciële deals, maar speelgoed dat we zelf hebben gekocht en oprecht leuk vinden. Speelgoed waarmee we spelen als de kinderen in bed liggen.

Vaderklap founding vader Pieter is de trotse vader van M1 en M2, volgde als West-Vlaming zijn vrouw richting Limburg, houdt van eten en koken en blogt rond die laatste passie op Hot Cuisine de Pierre.