Vliegen met de kleine: de tips

Vliegen met de kleine: de tips

U kon het hier al lezen. Ik ben een fan van vliegen. (link)

Het is natuurlijk geen evidentie en er komt wel wat bij kijken. Nu, is dat niet bij elke manier van reizen zo? Daarom deel ik je graag wat praktische tips vanuit onze ervaringen tijdens de voorbije zes vluchten (op twee jaar tijd).

1. Less is more, zeker in bagage.

Als vader sleur ik meestal met de bagage. Aangezien ik geen Muscles from Brussels ben, heeft mijn rug er alle baat bij, dat het gewicht beperkt blijft. Sowieso is het al stressy (lees: zweterig) genoeg, zonder dat je nog eens moet sleuren met al die jassen, zakken en tassen. Een dekentje is bijvoorbeeld al warm genoeg, dus stop die jassen en extra dikke truien maar in de gewone bagage en hou het bij de basics.

Wij nemen mee: één grote valies, een buggy, de draagrugzak en twee tasjes handbagage. De buggy mag in België mee tot net voor het instappen. In Kopenhagen niet, maar daar hebben ze zelf buggy's op de luchthaven. De draagrugzak konden we telkens inchecken als extra stuk gratis bagage, dus daar waren we na de bagagecheck-in vanaf. Ook de buggy met draagmand mocht indertijd mee. Een kinderautostoel zou ook mee mogen. En blijkbaar mag dat op de vliegtuigstoel staan als je voor een ouder kind een apart zitje hebt. Voor langere vluchten hebben ze soms kinderbedjes tot 12kg. Dat bedje en die stoel, dat hebben we nog niet geprobeerd. Keep you posted, eenmaal uitgetest.

TIP: geraak je er niet uit qua extra bagage? Bij Het Draagbeest kun je draagzakken huren. Je kan die vervolgens gewoon opbergen in de bagage. Lees meer over het Draagbeest.

2. Hou een zak apart met de essentials.

De rest van de spullen steek je boven. Zo hoef je je buur niet te storen. Doekjes, een flesje, een pamper, wat koekjes en speelgoed, daar kan je al even mee weg.

3. Variatie

M zit ook niet graag stil, dus rondlopen is altijd handig. En variatie in speelgoed. Een paar blokken, een boekje, wat poppetjes, en de iPad natuurlijk... nu ze zich al wat kan concentreren op die gekke clown.

Een doosje met druifjes, wat rozijntjes en droge koekjes, ook dat hielp ons er al door. Toon niet al het speelgoed of lekkers in één keer, maar haal het beetje per beetje boven. 

4. Slapen op het vliegtuig

Probeer dat middagdutje uit te stellen of neem een vlucht rond het uur van het middagdutje. Indien mogelijk natuurlijk.

5. Eten

Babyvoeding, zelfs in een bokaal en melkpoeder, dat mag mee. Tijdens het landen een flesje, zeer handig voor de oortjes. Opwarmen kan au bain marie, dus doe het op tijd. Of vraag kokend water en doe er wat koud water bij tot de juiste temperatuur bereikt is.

6. Verversen

Verversen is mogelijk in het minitoilet van het vliegtuig. Een extra body'tje kan nooit kwaad in geval van ongelukjes.

7. Pijnlijke oortjes

Heb niet te veel schrik voor de oortjes. Het opstijgen is normaal geen probleem en het dalen, dat is altijd spannend een eerste keer. Een flesje drinken of borstvoeding geven is meestal de eenvoudige oplossing.

8. En ...

En bovenal, ken uw eigen kind. Weet wat het graag eet, speelt of kijkt. Hou daar rekening mee.

 

Goeie vlucht en succes!

2018 Mallorca Minorca (10 of 149).jpg

 

Update betreffende Charleroi (augustus 2018)

  • Parking

Je kan de auto parkeren voor meerdere dagen. Op een tiental minuten rijden heb je zo een goedkopere parking: Smart Parking. Voor een week was dit 40 euro. Vergeet niet extra tijd uit te rekken mocht je dit doen. We verloren een halfuur extra eer we geparkeerd waren, het busje ons kwam halen en we halsoverkop de vertrekhal binnenstormden.

  • Fast Track

We boekten de Fast Track optie. Hierdoor konden we de ellenlange rij gewoon voorbij steken. Wat handig was, aangezien we zoals hierboven veel tijd verloren met de externe parking. Sowieso zou ik die nemen. Je hoeft dan niet met die opgewonden kinderen en ongeduldige baby zo lang aan te schuiven. Iets minder stress, altijd handig. In sommige luchthavens heb je dat echter niet nodig bv. Krakow.

  • Flesjes

Gevulde babyflesjes en glazen potjes met babyvoeding mochten mee.

  • Inpakken

Deze keer hadden we drie stuks handbagage mee op het vliegtuig. De buggy konden we net voor het instappen achterlaten. 

  1. Tas 1: verzorging, documenten, portefeuille
  2. Tas 2: eten voor de kinderen
  3. Tas 3: koffertje van M met speelgoed voor beide kinderen
  • Koptelefoon

We hebben M1 een koptelefoontje gekocht. Zo kon ze in stilte op de iPad naar haar favoriete series kijkt.

2018 Mallorca Minorca (6 of 149).jpg

Zelf nog tips of ervaringen, reageren mag altijd.

Vaderklap founding vader Pieter is de trotse vader van M1 en M2, volgde als West-Vlaming zijn vrouw richting Limburg, houdt van eten en koken en blogt rond die laatste passie op Hot Cuisine de Pierre.