Bokrijk: Bruegel, spelen en fietsen

Onmenselijk vroeg opstaan, het land doorkruisen en uren rijden om dan uiteindelijk Bokrijk te ontdekken, zo ging het eraan toe toen ik zelf kind was.

Van West-Vlaanderen naar Bokrijk, dat is inderdaad wel even cruisen. Heden ten dage is het vanuit mijn woonplaats Halen slechts een klein halfuurtje rijden. Niets vroeg opstaan en geen uren in de auto, dus gaan we regelmatig naar dit park.

Vorige zondag stond Bokrijk nogmaals op het programma. De weergoden waren ons goedgezind en hielden de hemelsluizen gesloten. Rond 10u was het bovendien nog aardig rustig. Een groot verschil met het einde van de dag.

Beginnen deden we in het Openluchtmuseum en meerbepaald de Breugelroute. Je krijgt een armbandje om en moet op zoek gaan naar een tiental kristallen. Gevonden? Dan kun je ze scannen en op een virtuele hoed plakken. Bij sommige kristallen zijn er ook virtuele spelletjes zoals bier in glazen gieten of pretzels vangen of leuke doe-opdrachten zoals spelen met oud speelgoed of deel gaan uitmaken van een reusachtig schilderij van Breugel. Wat een verschil met de museumbeleving voor kinderen twintig jaar geleden?! M1 loopt van kristal naar kristal. M2 snapt het allemaal nog niet zo goed, en wil uiteraard alles doen wat zijn zus doet. De route is ideaal vanaf zes jaar.

Tussendoor stoppen we bij de Egt. The Slow Bakery. Overheerlijk zuurdesembrood, lekkere chocolade- en kaneelkoekjes. Dat moet je me geen twee keer vragen. Ook het kruidenijs van het Heide Atelier aan een kraampje in Bokrijk valt te vermelden. Smaken zoals citroen-basilicum of framboos-rozemarijn zijn stuk voor stuk overheerlijk. Ook leuk: het hindernissenparcours. Een ideale work-out voor kind én papa.

Na een uur of drie zoeken en wandelen achten we de tijd rijp voor een snelle lunch. Bistro Koetshuis is een degelijke brasserie aan de ingang van het Openluchtmuseum. De kinderen gaan voor spaghetti, de vrouw voor vidée en ik voor de Limburgse balletjes. Tip voor de bier-papa’s: probeer de Wildeman, het lokale huisbier.

Toegegeven, de kinderen zijn vermoeiend. Te lang opgebleven de dag voordien, herkenbaar zeker? (knipoog). Netflix, dataverbruik en een lekkere spaghetti houden hen rustig tijdens het eten.

Daarna is het terug tijd voor actie. Een actie die al lang op het programma staat. Fietsen rond Bokrijk en door het Water. Qua marketingstunt is dit alvast goed uitgevoerd. Fietsen door het Water (Bokrijk) en Fietsen tussen de bomen (Zonhoven) zijn twee attracties die flink gepromoot worden. En wat betreft dat eerste zeker terecht. Fietsen huren kun je doen in Bokrijk zelf. Er zijn ook kinderfietsen, maar we gokten dat M1 nog wat te klein zou zijn. Dus hadden we haar eigen fiets mee. Een terechte gok.

Een 4km autovrij tochtje brengt je naar het bewuste punt. En toegegeven, het is inderdaad zeer leuk. Nadeel van een zonnige zondag in coronavrije tijden in fietsparadijs Limburg: er is best wel wat volk. We fietsen nog even verder tot Domein Kiewit, ongeveer 3km verder. Er is daar ook een leuke kinderboerderij. Even twijfelen we om verder te rijden tot Hasselt en zo een lus te maken van om en bij de 20 kilometer, maar een nieuwe huilbui van de vermoeide kinderen doet ons beslissen de aftocht te blazen.

We stoppen nog even in de speeltuin. Eentje voor in onze lijst van coolste speeltuinen ter wereld, want het is een kanjer van een speeltuin. Zeer groot en voor elk wat wils.

Van een Openluchtmuseum met een ode aan Breugel en prachtige bouwsels over lekker eten, ravotten en fietsen door het water, er is wel wat te beleven op en rond Bokrijk. Op zoek naar een leuke dagactviteit, dan is dit er zeker eentje.

Ik snap waarom ik vroeger zo vroeg moest opstaan. (knipoog)


Voor de review werden we uitgenodigd door Bokrijk. De review is echter volledig eerlijk en uit het hart geschreven. Lees alles over ads op vaderklap via deze link

Vaderklap founding vader Pieter is de trotse vader van M1 en M2.

Chef, eigenaar en evenementorganisator Coeur De Boef