Schaamteloze onesieliefde

Schaamteloze onesieliefde

Onesies, of hoe schrijf je dat.

Ik kocht me er ooit eentje in de Primark in mijn studentenjaren. Een jaar of twee geleden ging hij de klerencontainer in. Nooit gedragen, en dus in perfecte staat. Ergens loopt er nu iemand rond in een berenonesie. Ik wens hem of haar veel warmte toe.

Ondertussen zijn onesies blijkbaar “hot” bij kinderen. Het buurmeisje heeft een eenhoornversie, het vriendinnetje uit M1 haar klas een roze draak, de dochter van de collega een konijn. “Die van ons” had tot over een paar weken geleden nog geen zogenaamde “onesie”.

Toen stonden we in de JBC in Ternat. Er hingen onesies in allerlei vormen en maten. Het vadervlees is zwak, dat weten we allemaal, en dus plooide ik. Met een rendier onesie rijker, wat centjes armer en een uitermate tevreden dochter verlieten we de winkel.

“Wat is dat toch met al die onesiefans?”, vroeg ik me regelmatig af.

Ik moet bekennen dat ik het langzamerhand wel snap.

In de eerste plaats kan ik me inbeelden dat M1 het wel comfortabel vind. Het is ook handig. Eén kledingstuk, geen gedoe met passende kleurencombinaties of rokjes die niet bij t-shirts passen of weet ik veel.

Het is warm ook. Ideaal als cosy pyjama, maar nog beter geschikt als buitenspeelkledingstuk. Aantrekken boven de gewone dagdagelijkse kleding. Het zorgt niet alleen voor extra warmte, het zorgt er ook voor dat die dagdagelijkse kleding proper blijft. Zorgeloos buitenspelen en minder wasjes voor ons, hoera.

Eigenlijk is de onesie de extra kleurrijke versie van de overals van de bompa’s overal te lande. Warm, beschermend en comfortabel.
— Pieter
Vaderklap Onesie-34.jpg

Meer nog dan warm, comfortabel, buitenspeelkledij is het ook gewoon “leutig”. Rendier, eenhoorn, konijn, draak of beer, het maakt niet uit. Ik ben fan geworden. Schaamteloos fan.

M1 mag hem aandoen in bed, buiten, naar de winkel of naar de speeltuin. Laat ze maar doen. Laat ze maar rondhollen als een vrolijk rendier. Laat de mensen maar kijken en denken. Het is een kind. Onschuldig, vrij en vrolijk.

Misschien moeten wij ook maar eens meer een onesie aandoen. Naar ons werk, de winkel of een feest trekken met onze onesie aan. Denk eens na over de voordelen:

  • Geen gedoe over welk hemd bij welke broek past

  • Dat buikje, dat zien ze nu zeker niet.

  • Lekker warm, sowieso.

  • Altijd een openingszin: leuke draak, jij? Waar haal je die eenhoorn? Etc.

Let op, geen carnavalsekke toestanden. Gewoon, serieus, een onesie aandoen.

Eén ding weet ik zeker: de wereld zou er iets vrolijker aan toe gaan.

Ik schaf me alvast een neushoornversie aan.

Tot op de Nationale Onesiedag?

Groeten

Een schaamteloze onesiefan

P
Thx JBC om ons dochter lekker in te duffelen. Meer onesies en co in de nieuwste JBC-winkel in Ternat.

Vaderklap founding vader Pieter is de trotse vader van M1 en M2, volgde als West-Vlaming zijn vrouw richting Limburg, houdt van eten en koken en blogt rond die laatste passie op Hot Cuisine de Pierre.