Gotta catch ‘em all

Gotta catch ‘em all

Ik beken. Ik ving mijn eerste Pokémon pas in de zomer van 2016. Hoewel Pokémons al hot zijn in België sinds de recente eeuwwisseling, zijn ze toch aan mij voorbij gegaan. Met de komst van onze kinderen kwamen ze echter in de picture.

Pokémon kaarten waren, en zijn nog altijd, de pasmunt voor kinderen op de speelplaats. Ik herinner me zelf enkel nog flippo’s van die tijd. Onze kinderen waren dus al bekend met de verschillende Pokémon en hun krachten.

Pokémon Go or … Let’s Go Pikachu/Eevee

We schrijven de zomer van 2016 en Niantic lanceert het Pokémon Go spel op Android en IOS. Dit spel maakt gebruik van augmented reality waardoor je met je smartphone op stap moet in de echte wereld om virtuele Pokémon te vangen. Een ware revolutie ontketend zich en overal komen kinderen (en volwassenen) buiten om Pokémon te vangen.

Ook wij ontsnappen er niet aan. Met de Keizersberg abdij als echte Pokémon hotspot in onze buurt konden we al menig Pokémon vangen. Fastforward 2 jaar later en de echte Pokémon Go hype is al wat gaan liggen. Tijd om de franchise molen terug aan te zwengelen moesten ze bij Niantic & Nintendo gedacht hebben. Enter let’s go Pichachu/Eevee.

Met Pokémon Let’s Go Pikachu/Eevee trekt Nintendo de schuif van de traditionele Pokémon RPG games open, overgoten met een modern sausje. Je trekt samen met Pikachu of Eevee naar de Kanto Regio waar het zoveel jaar geleden allemaal begon. Voor de die hard Pokémon fan zal de game in eerste instantie een been-there-done-that gevoel geven, doch zitten er enkele leuke nieuwigheden in het spel (daarover later meer).

Voor de niet Pokémon ingewijden is het spel echter een heel goede eerste aanzet naar de wonderen van de Pokémon wereld. Samen met je partner (ja, er is ook co-op modus mogelijk in deze game) is het nog altijd de bedoeling je Pokémon te trainen en zo Brock of Misty te verslaan.

Buiten spelen

Nintendo zou Nintendo natuurlijk niet zijn door gewoon een remake van een oude game uit te brengen. In het game dat wij mochten testen zat er naast de game ook een ware Pokébal controller bij. Deze Pokébal is in feite een Joy-con controller in een leuk Pokémon jasje. Het maakt de beleving van het vangen van de Pokémon, je maakt een ‘gooiende’ beweging met de Pokébal, er nog realistischer op. Voeg daar nog wat lichteffect en vibraties in de Pokébal aan toe en je waant je zo in Fuchsia City.

De ervaren Pokémon trainer herkent vast deze manier van Pokémon vangen uit Pokémon Go (IOS /Android) en dat is gelijk de tweede leuke nieuwigheid in deze game. Het is namelijk mogelijk om Pokémon die je buiten met je smartphone in Pokémon Go hebt gevangen over te zetten naar je Nintendo Switch en zo je Pokédex helemaal compleet te maken. Omgekeerd is echter niet mogelijk. Niet onbelangrijk is dat je in het game op de Switch enkel generatie 1 Pokémon kan gebruiken. Je kan andere generatie Pokémon wel in je Pokédex bewaren.

Pika pika pika piii
— Pikachu

Het spel dat wij mochten testen van Nintendo bevatte naast het game ook de Pokébal. Deze bal maakt de beleving voor kinderen zeker en vast beter. Doordat het spel voorlopig enkel in het Engels te verkrijgen is, was de leercurve voor onze oudste zoon (8) wat aan de hoge kant.

We konden echter door de co-op modus meespelen en hem op weg helpen. Ten slotte nog een laatste tip voor wie zelf aan de slag gaat in dit spel: er is geen auto-save mode in het spel, vergeet dus niet tijdig te saven teneinde je vooruitgang in het spel niet te verliezen ;-)


Met dank aan Nintendo België, Lewis en Vaderklap voor het ter beschikking stellen van Pokémon Let’s Go Pikachu.

Papa van 3 jongens. Echtgenoot. Roert thuis in de potten en fietst af en toe. Bewust autovrij.