Zijn mannen jagers en vrouwen prooien?

Zijn mannen jagers en vrouwen prooien?

Het kan zomaar een stelling zijn tussen pot en pit aan de bar met kameraden: “Alle mannen zijn jagers, vrouwen zijn prooien” Glimlachend en knikkend bevestigen we de stelling, terwijl we - drinkend van de pint - toch een eigen mening vormen in ons hoofd. Maar de woorden zijn uitgesproken en niemand weerlegt ze. We nemen de woorden aan voor waar. Maar is dat wel zo? Zijn mannen jagers en vrouwen prooien?

Kort door de bocht
Als ik het stereotype beeld oproep dat we vanuit onze cultuur en media meekrijgen: Dan zie ik dat vrouwen negatiever worden beoordeeld dan mannen wanneer ze veel partners hebben gehad, seksueel initiatief nemen of iemand op date vragen. Maar alles start eigenlijk al veel vroeger. Jongens staan onder druk om seksueel actief te zijn (vanuit de vriendengroep) en meisjes worden beschouwd als beschermers van hun lichaam. Maar is dat allemaal wel zo? Kun je gekoppeld aan je gender bepalen hoe je de kaarten op tafel zal leggen in het spel der verleiding en de eventueel daaruit volgende relatie? Wanneer ik de vraag voorleg en we in alle eerlijkheid moeten antwoorden, blijkt dat er veel verschillen zijn.

Homoseksualiteit
De stelling blijkt al helemaal niet te kloppen wanneer we het hebben over homoseksualiteit. Het is zelfs pertinent onwaar. Prachtige verhalen waar ‘jagers' elkaar vinden. Mooie verhalen waarbij ‘prooien' elkaar in de armen vallen. Als we enkele decennia teruggaan, was het mooiste wat je met iemand kunt opbouwen voor hen regelrecht verboden. Cultuur heeft met andere woorden een grote invloed.

Biologie vs cultuur vs geloof
We zijn geen biologen, noch antropologen, noch de paus. Maar we zijn er wel van overtuigd dat al deze zaken invloed hebben op de relatie man-vrouw en de ontwikkeling van stereotypen. Cultuur als enorme factor omdat die - vaak gestuurd vanuit het geloof - ons waarheden en gemeengoed oplegt via media, nieuws, trends, vonnissen,… Alles proberen we te categoriseren onder goed of fout. Alles ertussen is ‘normaal'. Maar in seksualiteit of het verleidingsspel lijken weinig dingen normaal. En dan ga ik alleen nog maar uit van wat mensen zeggen, laat staan wat ze erbij denken.

Iedereen uniek
Elk verhaal is uniek en iedereen anders. Als we uitgaan van de beginstelling is het moeilijk te geloven dat iedereen in een schuifje van jager of prooi valt. Ik ben weleens jager geweest, maar ook zeker al prooi. En vaak ook iets ertussenin. Waarbij je start als jager, de eigen verwachtingen moet bijsturen en een andere rol moet aannemen. Er passeren voorbeelden de revue waarbij vrouwen aantrekkelijker worden wanneer ze veel partners hebben (gehad). Ook vrouwen die een voortrekkersrol spelen in het verleidingsspel en de knuppel het hoenderhoek ingooien, blijken bij sommigen mannen de voorkeur te dragen. Anderzijds ken ik ook mannelijke ‘prooien' die zwichten en door de knieën gaan bij de eerste zweem van verleiding, om jaren later een knieval te doen bij diezelfde vrouw. De stelling dat elke man een jager is of elke vrouw een prooi, blijkt in geen geval te kloppen.

Vaders en hun opvoeding
Als vaders hebben wij een verantwoordelijkheid in dit verhaal. Wij staan letterlijk aan de wieg van de volgende generatie en ik vind dat we moeten ingaan tegen het stereotype denken. Dat we het geluk van onze kinderen voorop moeten stellen. Hen vanaf de zijlijn aanmoedigen en opvangen waar nodig. Dat ze kunnen worden wie ze willen zijn. Dat wij - en ook andere unieke mensen - hen kunnen begeleiden in hun zoektocht naar identiteit, waarheid en toekomst. Die waarheid is voor elk kind anders.

Conclusie
Ik stel voor dat we uniek beschouwen als het nieuwe normaal. Dat we respect hebben voor anders zijn. Voor prooi, jagers en alles ertussen. Dat iedereen opzoek kan gaan naar wie hij is, wil worden of kan zijn. Dat we onze kinderen zien als onze toekomst en dat ook zij kunnen zoeken en bouwen aan hun eigen waarheid. Dat we ze kunnen ondersteunen en bijstaan in het uniek zijn zoekend naar evenwicht en balans. Zo kan cultuur floreren in een rijkelijk en breed spectrum met respect voor elk individu.


We behandelen in dit artikel één van de seksmythes die je kan nalezen op de website van Sensoa. Lees ze allemaal en ga op zoek naar je eigen waarheid.


Vaderklap founding vader Dimi is de trotse vader van A en R, is zaakvoerder van het strategisch ontwerpbureau maneuver.be en z'n passie voor fietsen uit zich in z'n blog pedalar.cc