600.000 foetussen en een uk

Hoewel ik Wevelgemnaar/Menenaar ben voel ik met het meest thuis in de Westhoek.

De regio mag terecht geassocieerd worden met rust, gastronomie en veel couleur local, maar als historicus blijft vooral de rijke geschiedenis me mateloos boeien, en ik ben rotsvast van plan om mijn priemende peuter de nodige historiek en dramatiek mee te geven, met de paplepel.

36693006_10213033606807357_716347639565647872_n.jpg

Wandelen in het Kraterbos, kuieren in Lijssenthoek, verstoppertje spelen in Duitse commandobunker in Zandvoorde… De tragiek van de Eerste Wereldoorlog mag gerust spelenderwijs meegegeven worden, als een boodschap van vrede later maar goed binnensijpelt onder die bijna toegegroeide fontanellen.

 © Provincie West-Vlaanderen - Harold Naeye - Koen Vanmechelen

 © Provincie West-Vlaanderen - Harold Naeye - Koen Vanmechelen

Op dit moment wordt de boodschap van vrede en hoop, nergens beter voorgesteld dan in de Palingbeek waar Koen Vanmechelen de fantastische landartinstallatie (landschapsinstallatie, zo u wil) Coming World Remember Me neerpootte, in de volksmond beter gekend als “het beeldjesproject”.

600.000 kleine beeldjes bijeengedrongen in een foetushouding maar met een stevige ruggengraat. De houding staat symbool voor de reflectie, de ruggengraat voor de weerbaarheid van de mens.

Tienduizenden, honderdduizenden mensen maakten een persoonlijk kleibeeldje en werden zo een beetje peter van één van de 600.000 soldaten die sneuvelden op Belgische bodem tussen 1914 en 1918.

© Provincie West-Vlaanderen - Jorn Kesteleyn - Koen Vanmechelen

© Provincie West-Vlaanderen - Jorn Kesteleyn - Koen Vanmechelen

© Provincie West-Vlaanderen - Jorn Kesteleyn - Koen Vanmechelen

© Provincie West-Vlaanderen - Jorn Kesteleyn - Koen Vanmechelen

Heeft een uk van anderhalf daar al een boodschap aan? Neen, of toch weinig, maar de verbazing in haar ogen bij het aanschouwen van dergelijk gigantisch beeldwerk, toont toch duidelijk aan dat het ook voor een uk, peuter of kleuter geen verloren uitstap is.

En voor de mama’s en papa’s is het trouwens een absolute must. En het bezoek afronden met rust, gastronomie en veel couleur local al evenzeer.