Vader- en kindvriendelijke Westhoek

Vader- en kindvriendelijke Westhoek

De Westhoek, dat is voor mij thuiskomen. Zelfs na zeven jaar niet meer gedomicilieerd zijn in West-Vlaanderen.

Al ben ik dan van Zuidwest-Vlaanderen, op een boogscheut van de echte Westhoek, toch zat ik er tijdens mijn jeugd wel veel. Met de oma en opa naar een speeltuin of naar de zee of naar het bos, zelf al fietsend als tiener, etc.

Wanneer ik dus met mijn kinderen Kortrijk of Brugge voorbij rijd, kom ik opnieuw thuis. Dit is mijn regio. Mijn heimat. Al ligt die nu wel best ver en is Limburg ook wel echt ok.

Emoshit, I know.

En toch, ik wil dat mijn kinderen de regio leren kennen. Dat ze weten waar ze voor 50 procent van af stammen. 

De Westhoek, dat is niet alleen "mijn regio".

Den Grooten Oorlog

Het is ook de regio waar er gevochten werd. Eén van de meest bloedige oorlogen uit de geschiedenis vond (onder andere) daar plaats. Ieper, Passendale, Dikkebus, Zillebeke, Diksmuide, Langemark, allemaal steden en dorpen die jarenlang gebukt gingen onder hevige veldslagen. Ingrijpend voor de lokale bevolking en de rest van onze nationale geschiedenis.

Her en der duiken nu de witte kerkhoven op. Ieper is uiteraard het centrum met een zeer mooi museum met ook een kidsluik, maar ga ook eens naar het Tyne cot in Passendale (zie video). Indrukwekkend, emotioneel en onvergetelijk. Het maakt zelfs de kleinste kinderen stil. 

Of bezoek het project van de Limburgse kunstenaar Koen Vanmechelen in de Palingbeek. 600.000 beeldjes, voor elk slachtoffer op Belgische bodem eentje. (meer lezen)

Bos en Beesten

Mag het iets vredevoller zijn, dan zijn er de bossen. Het Nonnenbos, het Kemmelbos, de Palingbeek, het zijn de bossen waar ik als klein manneke met de grootouders naartoe ging om herfstvruchten te rapen en te spelen op de speeltuigen om nadien een pannenkoek te gaan eten. #waarisdetijd

Zonnegloed, het dierenpark in Vleteren, bezochten we tijdens de Vaderklapdag. Verscholen ergens in de middle of nowhere, maar de moeite voor de kleine koters.

 

DSC_6492.jpg

Fietsen

Sportieve papa? De heuvels in Heuvelland met natuurlijk de Gent-Wevelgem klassieker de Kemmelberg zijn kort maar krachtig. Verder zijn er routes langs het water, bv. de vaart Ieper-Diksmuide, en verschillende routes in de Polders. Vlakker maar met iets meer wind.

DSC_6573.jpg

Bier

De Westhoek, dat is ook de streek van Westvleteren, Vandewalle, De Plukker, Struise Brouwers, Dolle Brouwers en Sint-Bernardus. Die laatste is onder andere bezig met een zware verbouwing wat hen echt toch een must-visit zal maken. Stuk voor stuk topbrouwerijtjes met dito bieren. Ideaal als verpozing na een wandeling, fietstochtje of gewoon een rondrit. Trouwens, eerder een wijnfan? Entre-Deux-Monts, het wijndomein in Heuvelland is wereldberoemd in België.

Verblijven

Voor de vaderklapdag verbleven we op Hoeve Maedelstede, een ideale uitvalsbasis. Verder zijn er tal van B'nB's, vakantiehoeves, etc. 

DSC_6677.jpg

Vergeet trouwens Cordoba niet, een oldskool kabelbaan die je over de heuvels en het wijndomein van Entre-Deux-Monts brengt.

Bon, genoeg reclame voor die regio, me dunkt.  Nog geen plannen deze zomer of in het najaar? Zin in een hippe #staycation of gewoon een weekend weg? De Westhoek, die zal je wel bekoren.

De prachtige West-Vlaamse taal krijg je er gratis en voor niets bij. ;)

 

Vaderklap founding vader Pieter is de trotse vader van M1 en M2, volgde als West-Vlaming zijn vrouw richting Limburg, houdt van eten en koken en blogt rond die laatste passie op Hot Cuisine de Pierre.