Expotip: grote kunst voor kleine kenners

Expotip: grote kunst voor kleine kenners

Op die eerste zondag met lentegevoel, laad ik mijn vier vrolijkerds in en rijden we richting Oostende, de koningin der badsteden. Deze keer niet zozeer voor de stad en het strand wel voor een expo in het Napoleonfort. En ik zal het ineens verklappen. Een supertentoonstelling.

We komen net voor de middag aan, kunnen heerlijk probleemloos parkeren en stappen het fort binnen. Het is voor ons allen een eerste bezoek aan het fort, dus alleen al dat vinden we best indrukwekkend. We gaan binnen, vader geeft zijn identiteitskaart af, de kinderen krijgen per twee een ipod en oortjes. Op het eerste verdiep hangen 15 werken. Herwerkte schilderijen, gebaseerd op klassiekers uit de schilderkunst. Al die prachtige schilderijen zijn gemaakt door Thais Vanderheyden, een jongedame die al verschillende leuke en originele boeken uitbracht. Zeker een aanrader om eens in haar boeken te duiken, grappig, informatief en heerlijk mooi geïllustreerd.

expo oostende

Terug naar de expo nu… Bij de werken hoort een beetje uitleg. Warre Borgmans geeft correcte en leuke info, recht vanuit de Ipod de oren van de kinderen in. En van vader. Eerlijk? Heel fijn gedaan. Grappig verteld, zonder ‘moeilijke’ termen als bijvoorbeeld expressionisme uit de weg te gaan. Intussen krijgen ze ook vragen voorgeschoteld, want o wee, er is vannacht een schilderij gestolen! Kinderen to the rescue dus! De antwoorden vormen al een eerste tip om het mysterie op te lossen. Ze staan alle vier geboeid te kijken en te luisteren, te gniffelen.

Zo nu en dan komt er eentje aangelopen. Papa papa, wist gij dat…. Geweldig.

Eens de 15 schilderijen gezien en alle info beluisterd, moeten we naar het gelijkvloers. Daar wachten nog wat proeven om meer informatie te verzamelen. Een laserparcours, hamster spelen in buizen, verschillen zoeken,… Ik ga niet alles verklappen, maar samen met de tip van verdieping 1 en de code van het gelijkvloers, lossen we het mysterie op. Het schilderij wordt teruggevonden.

IMG_8240.jpg
IMG_8254.jpg
IMG_8242.jpg

Bij het buitengaan, hoor ik hen praten over waarom er niet meer tentoonstellingen zijn als deze? Waarom er niet meer musea zo leuk kunnen zijn? Ik kan niet anders dan hen gelijk geven. Op een heel fijne speelse manier dingen bijleren, wie wil dat nu niet? Zelfs de slungelige dertienjarige moet toegeven dat hij het leuk vond… Hoedje af dus voor de kunstenares en de organisatie.

En u, vader/moeder/grootouder/nonkel/tante/…?

U moest als het ware al weg zijn! Je vult er geen hele dag mee, maar het strand is vlakbij, je kan de overzet nemen naar de stad zelf, ter plaatse iets drinken of eten,… Kortom, een dag aan zee is snel gevuld.

Grote kunst voor kleine kenners, alle info is terug te vinden op www.grotekunst.be. Nog tot 15 april in Fort Napoleon in Oostende.

Wim Schotsmans (40 jaar) is een gescheiden vader van vier. Twee jongens, twee meisjes. Allen tussen de leeftijd van 9 en 15. Buiten vaderen en het overleven van de dagdagelijkse plannen, ruilde hij het klaslokaal in voor zijn eigen project Buitendenker. Om dat alles af te ronden, is er ook nog de Duitse Herder Friedel. Zijn schrijfsels gaan vooral over ‘het leven zoals het is’, al dringt wat gemijmer zich soms ook wel op.

Meer schrijfsels vind je op www.vadervanvier.com