Smart Garden

Elk jaar rond Kerstmis heb ik hetzelfde probleem: ik weet niet wat vragen. Ik ben een impulsaankoper, en de meeste dingen die ik echt wil, heb ik tegen het einde van het jaar al wel zelf gekocht. Dus, zo ergens begin december bezoek ik alle gadgetsites op zoek naar ideeën.

Zo kwam ik vorig jaar uit op de Smart Garden van de Letse startup Click&Grow. In tegenstelling tot wat de naam doet vermoeden is dat geen hypergeavanceerde tuin die je bedient met een app, maar een plantenbak met ingebouwde verlichting waterreservoir. In de bak passen speciale capsules die je tevens bij Click&Grow koopt, maar daarover later meer

Omdat ik het belangrijk vind dat J. later leert dat groenten niet uit de supermarkt komen besloot ik het kleinste model (de Smart Garden 3 - met plaats voor drie plantjes) aan mijn moeder te vragen voor Kerstmis.

De installatie is supersimpel. Water in de voorziene gleuf gieten, de stekker in het stopcontact steken en de capsules planten. Vanaf dan gaat het licht om de 24 uur aan voor 14 uur en krijgen de plantjes hun nodige energie. Door de lamp kan je de Smart Garden ergens zetten waar anders geen zonlicht komt, of hem zo instellen dat je zowel overdag als ’s nachts licht hebt.

IMG_2973.jpg

De nadelen dan. Er is ontzettend weinig smart aan, het is een bak met water en een timer die het licht om de 24 uur aan en uit doet. Smart&Grow biedt een app aan waarmee je kan bijhouden wanneer je geplant hebt, en hoe groot je plantjes zouden moeten zijn, maar dat kan je ook zelf in je agenda zetten.

Nog een nadeel is de prijs. De Smart Garden 3 kost 100 euro, de 9 kost er 200. Dat is ontzettend veel geld voor een mooie plastieken bak. Per pak van drie plantjes kost het je daarna nog eens 10 euro. Voor dat geld koop je de hele verse kruidenafdeling van je lokale supermarkt.

Toch geloof ik in het idee dat Click&Grow probeert uit te dragen: zelf je voeding kweken zonder dat je daarvoor groene vingers moet hebben. Lokaal, zonder pesticiden en met de voldoening die zelf iets kweken geeft.

Door hun planten in capsules te steken spreken ze de Nespressogeneratie rechtstreeks aan. In die capsules steekt buiten de zaadjes ook Smart Soil, een type grond die de NASA speciaal ontwikkeld heeft om voedsel te kweken op Mars. Dat is natuurlijk een hoop marketinggezwets, maar het mag gezegd worden dat de planten wel snel groeien.

28872387_10156244555031983_5702089029885886464_o.jpg

Op dit ogenblik biedt Click&Grow een 50-tal verschillende planten aan, gaande van chilipepers, over allerlei soorten bloemen tot kerstbomen. Ik heb tot hiertoe basilicum, tomaten en salade gekweekt en dit ging allemaal perfect.

Toen ze hun klanten een gratis Smart Garden 9 aanboden wanneer je een abonnement voor één jaar capsules nam heb ik dan ook niet getwijfeld. Het blijft veel geld, maar het is een mooi product van een kleine startup met een grootse missie: de manier waarop vers voedsel gekweekt wordt veranderen.

(Overtuigd? Check zeker dan ook dit product van hen. Als mijn lief geen veto had gesteld stond dat hier al binnen.)

Tim Broddin (34j) bedenkt en ontwikkelt overdag creative concepten voor de openbare omroep. Hij houdt van gadgets en probeert bij te blijven op vlak van muziek en film, maar daar is sinds de komst van J nog amper tijd voor. Al een geluk is dat minstens even leuk.