Liefjes en seks

Liefjes en seks

Wat een schattig thema als ze klein zijn. Kleuters die beslissen dat ze zullen trouwen, een verdoken kusje achter de betonplaten op de speelplaats en daar dan heel trots over vertellen bij het avondeten, verliefd op de kleuterjuf of, beter nog, ik ga later ook met jou trouwen, papa!  

En dan plots, plots zijn ze groot en klinken gesprekken over hetzelfde thema helemaal anders. Hoe doe je dat eigenlijk, tongzoenen? Vanwaar komt die gekke blauwe plek in je nek?  Mannekes, ik zet hier in de badkamer een doosje condooms. Gebruik ze wanneer nodig. En neen, ze zijn niet geteld. De pil? Of dat kan? Het is alleszins bespreekbaar. Bespreekbaar... daar komen we misschien wel tot hét woord van dit onderwerp. Seks, zeg het eens luidop bij kinderen, pubers en ook volwassenen en zie hoeveel verschillende reacties dat ene woord kan uitlokken.  

Bespreekbaar. Ik maak er al mijn hele vaderlijke leven een punt van om seks een even normaal onderwerp te laten zijn als eten, de zon en voetbaltrainingen. Ik wil heel graag dat zij het ook als iets des levens gaan zien. Maar goed, ik kan dat wel willen, het blijft toch awkward om erover te spreken, zo blijkt. En al helemaal als je gezin samengesteld is uit vier kinderen, tussen 10 en 16 jaar.  

Waar de ene bezig is met het ontdekken van alles wat seksualiteit en liefjes betreft. Al helpt het sluiten van de horeca, het schrappen van fuiven en het stilleggen van de jeugdbeweging natuurlijk niet. Ook het wereldwijde web staat vol met prikkels, waar ook wel enige sturing en kanttekeningen bij nodig zijn. Daarnaast heb je er dan ook nog die gniffelen bij het woordje piemel en verbaasd zijn dat er daar ook haartjes groeien...  

Friends with benefits vs handjes vasthouden op de speelplaats. Porno verklaren vs de kus van Sneeuwwitje. Polyamorie kaderen vs prince charming... Al goed dat ik deze mentale spreidstand niet fysiek moet doen. Want nu heb ik, net als iedereen, wel verschillende talenten, maar de fysieke lenigheid ontbreekt hier. Met overtuiging.  

Tot slot geef ik nog even een snelle tip mee. Wil je dat ze snel vertrekken naar school? Dat ze hun kamer nu eindelijk eens opruimen? Hun schoolwerk dan toch maar eens gaan doen? Begin te vertellen over je eigen seksleven... Hier is het alvast een excellente manier om bij pubers snelheid te brengen in handelingen waar ze geen fan van zijn. Want eikes... ouders die aan seks doen... wie wil dat nu horen!?  

Deze tekst werd geschreven in opdracht van De Gezinsbond en gepubliceerd in het tijdschrift BOTsing van januari 2021.

Geconfronteerd met de gevolgen van het onderwerp van de tekst? www.goedgezind.be/geboorte-melden