Bart DemarsinComment

Hoe blauw kan een Blue Monday zijn...

Bart DemarsinComment
Hoe blauw kan een Blue Monday zijn...

Maandag 18 januari is wereldwijd Blue Monday. Op wat officieel de meest deprimerende dag van het jaar is, was ik omstreeks 16u met M op de terugweg van het ziekenhuis. De dag was half en behoorlijk blauw, maar zou nog een paar tinten blauwer eindigen.

 

Babyblauw
Rond 11u ging de blauwe verfpot open. De juf van het peuterklasje belde om te melden dat M gevallen was en een snee in haar voorhoofd heeft. Het werk werd onmiddellijk gelaten voor wat het was en de race begon. Vrouw A en baby E bleven thuis om alles vanop afstand mee te volgen. M werd van school naar de huisarts gebracht, waar het verdict luidde dat de wonde te groot was voor een snelle behandeling. En omwille van de delicate plaats werden we naar een plastisch chirurg doorverwezen.

 

Koningsblauw.
Van de huisarts ging de race verder naar spoed waar we in de gouden handen van de verpleging, artsen en de chirurg terechtkwamen. Je kindje op 3 jaar min 1 dag onder volledige verdoving zien gaan, is niet leuk. Zo’n klein druifke nadien slaapdronken wakker zien worden, is dan misschien een heel klein beetje grappig, maar door de verdoofde controle in armen en benen heeft M al mijn vaderlijke bescherming nodig. Na een tijdje ontwaken mochten we naar huis.

 

Marineblauw
M was nuchter sinds de voormiddag, dus rond 16u mocht ze wel weer een vieruurtje en wat drinken en tegen de avond zou ze al wat mee mogen eten. Suf van de verdoving lieten we haar verder rustig bekomen van de gekke dag. Rond 19u was het bedtijd. De pyjama net aan, en daar was het dan… M gaf over.

Tot enkele uren na een val kan dat wijzen op een hersenschudding, dus op doktersadvies vertrokken we weer naar spoed. Waar de spoedarts ons al snel de geruststelling bracht dat dit een nawerking van de verdoving was. Anders gezegd: we hadden haar beter wat lichter verteerbaar eten gegeven. Goed, dat weten we nu voor de toekomst. Maar het goede nieuws is: dit is niet verontrustend en we mochten weer naar huis. Blij en opgelucht met ons eigen bed in het vooruitzicht.

 

Nachtblauw
Net als je denkt dat je alles hebt gehad, kan het altijd nog een tintje blauwer. Om de maandag af te ronden, ben ik nog gestopt langs de kant van de weg omdat M nog een laatste keer misselijk werd. Tips om die geur uit autozetels te krijgen zijn altijd welkom! De nacht verliep rustig en vandaag, the day after, is het haar verjaardag. M wordt 3. Ze draagt haar kroon boven een witte tulband met daaronder een hechting die hopelijk ooit vervaagt. Daar zullen we alles aan doen. En met het huis vol slingers, en versieringen van Peppa Big is M de blauwe maandag 2021 snel vergeten.

Tot zover de overvloed aan blauw op blauwe maandag 2021!

Gelukkige verjaardag, lieve M! Je hebt de pijngrens van een superheldin!

 

Bart is vader van dochter M (‘18) en zoon E (‘20) en getrouwd met A. Hij heeft een fascinatie voor vrijwilligerswerk en heeft een zwak voor graphic novels en chocolade. Hij schrijft voor Vaderklap over waar hij met volle teugen van geniet of keihard tegenaan loopt in zijn rol als vader.