Muzikale opvoeding (1)

‘Opleggen’ en ‘opvoeden’ gebruiken we doorgaans niet in dezelfde zin, tenzij het om muziek gaat. Ten huize Govaert in Blankenberge draait het vinyl non-stop. Vader Kenny (32) is een rapper en ook zijn zoontje Riza (7) heeft de hiphopvibes al stevig te pakken. Welke ene plaat uit zijn eigen collectie wil Kenny graag aan zijn nageslacht schenken?

In het West-Vlaamse rapmilieu is dokwerker Kenny Govaert beter bekend als Gemeejne Bleejkn. Op zijn twaalfde kwam hij voor het eerst in aanraking met hiphop. “Dat heb ik te danken aan mijn achterbuurjongen. Eerst luisterde ik naar cassettes, later ruilde ik die in voor cd’s en tegenwoordig koop ik vooral vinylplaten. Ik heb nu een 100-tal rapalbums, maar ook zo’n 1.500 platen uit andere genres. Die laatste gebruik ik vooral om te samplen in mijn eigen beats. Dat soort platen vind ik vooral op rommelmarkten, dikwijls louter op basis van de hoes. Zo heb ik al veel nieuwe dingen ontdekt!”

Vrije toegang

Kenny kreeg ook een stapel platen van zijn vader cadeau, maar in het ouderlijke huis speelde er lang niet zo dikwijls muziek zoals nu. “Bij ons is het vrijwel nooit stil. Ook Riza kent al vlot de weg naar de platendraaier en Spotify. De schermtijd beperken we voor hem, maar hij krijgt ongelimiteerde toegang tot muziek. Ik vind het daarbij natuurlijk mooi meegenomen dat hij ook een hiphopfan blijkt.”

Kenny en zijn vrouw dringen die muziek evenwel niet op voor hun zoontje en schermen ook niks af. “Natuurlijk begrijpt hij de Engelstalige teksten - gelukkig - nog niet en gaat het bij hem puur om de beats en de vibes. In tegenstelling tot mijn eigen ouders, snapt hij nu wel al dat er daar veel meer achter zit dan ‘shit’ en ‘fuck’. Ik nam hem ook al mee naar een kidsconcert van Brihang en liet hem deelnemen aan street culture-workshops, zodat hij nu al wat vertrouwd is met de samenhorigheid in de rapscene.”

Wu-Tang Clan

Zijn bijzondere voornaam heeft Riza zelfs te danken aan hiphop. Hij is namelijk vernoemd naar RZA, de leider van de legendarische rapgroep Wu-Tang Clan. “Met mijn vrouw sprak ik af dat zij de naam mocht kiezen als het een meisje zou zijn en dat ik carte blanche kreeg bij een jongen. Zo geschiedde, al was ‘RZA’ toch iets té speciaal!”

Enkele maanden geleden kon Kenny een tweedehandsplatendraaier op de kop tikken, voor in Riza zijn slaapkamer. “Daar draait hij nu sommige van mijn platen, waaronder ook sprookjes en kindermuziek. Welk album hij later zeker in zijn verzameling moet hebben, is ‘Wu-Tang Forever’ van Wu-Tang Clan. Het is de plaat dat ik zelf al het meest heb grijsgedraaid en waar het voor mij allemaal mee begon. Ik wil hem die graag cadeau doen voor zijn twaalfde verjaardag, omdat ik ze zelf ook op die leeftijd heb ontdekt.”

Muzikale opvoeding

Op zijn zevende staat Riza evenwel al veel verder dan zijn vader, destijds, want hij heeft een drumstel en slaat ook dikwijls op zijn vaders drumcomputer. “Met zijn gevoel voor ritme zit het dus alvast strak, maar muzikale opvoeding gaat volgens mij verder dan dat. Zelf heb ik in ieder geval al veel kennis opgebouwd dankzij muziek en ik kan erdoor ook helemaal tot rust komen”, klinkt het nog.

Schrijft als ingenieur, West-Vlaming en muziekliefhebber, en hier ook als vader. 

Pluspapa van R (2015), papa van S (2020)