Muzikale opvoeding (2)

Van in de pampers

Met een vader die het management verzorgt van een heleboel acteurs en artiesten, stond het in de sterren – of tenminste op haar geboortekaartje – geschreven dat Isa (2) een muzikale opvoeding zou meekrijgen. Gentenaar Bram ‘BB’ Bostyn (41) koos destijds voor Arcade Fire en als hij zijn dochter nu één plaat mag schenken, dan maakt hij weer diezelfde keuze.

Nog voor ze goed en wel geboren was, zat Isa al op de festivals. In de backstage zelfs, want haar mama was toen nog internationaal tourmanager bij de Franse band Air. Tijdens de zwangerschap danste ze op het ‘Dageraadplein’ van Spinvis en ook daarna volgden er meteen muzikale prikkels, want dan speelde haar ‘geboortelijst’ op Spotify. “Ondertussen kent ze zelfs het concept van platen opleggen. Het uitkiezen en omdraaien van de platen is een bewuste activiteit, wat het leuker maakt dan streamen”, vindt vader Bram.

Grijsgedraaid

Hij kreeg de vinylcollectie van zijn eigen pa, met onder meer klassiekers van Dire Straits, Eric Clapton en Neil Young. “Hij nam mij als jonge gast ook mee om zijn grote gitaarhelden live te gaan bekijken. Dat zijn herinneringen voor het leven! Die oude platen uit de jaren 70 koester ik tot op de dag van vandaag. Sommige albums heb ik ondertussen zelfs dubbel, of in meerdere versies”, vertelt Bram.   

Hij vulde zijn platenkast later zelf aan met platen uit uiteenlopende genres. Daar zit natuurlijk veel werk tussen van bands uit zijn eigen stal, zoals Mooneye, Idiots en Het Zesde Metaal. “We hebben ook een intussen grijsgedraaide vinyl van Nijntje, maar onze dochter luistert even graag mee naar mijn platen.”

“Ik gooi daarbij alle genres en stjilen door elkaar. Haar spontane reactie daarop, als kleuter zonder vooroordelen, is best interessant om te zien. Als baby werd ze heel rustig van de liveplaat van Duke Ellington. Bij Rage Against The Machine is ze dan weer heel actief; de energie sloeg meteen over. Billie Eilish kocht ik zelfs speciaal voor haar. Bij de eerste tonen van ‘Bad Guy’ weet ze al meteen wat er volgt. ‘Mooie muziekjes’ behoorde tot haar eerste woordenschat”, lacht BB.


Arcade Fire

“Sowieso krijgt onze dochter later mijn complete verzameling als erfenis. Dan kan ze daarop voortbouwen, zoals ik dat nu zelf doe met de platen van mijn vader. Ik reik die albums aan, maar ze mag daarmee doen wat ze wil. Ik maak me geen illusies: ooit komt ze met regelrecht slechte muziek thuis, maar dan zal ik dat zelf zeker een kans geven. Ik zal haar ook met veel plezier naar een optreden brengen als ze dat vraagt, ook al is het mijn meug niet. Muzieksmaak is een evolutie, een voortschrijdend inzicht”, stelt Bram.

Welke ene plaat hoort er zeker nog thuis in Isa haar collectie? “Dan kies ik voor ‘The Suburbs’ van Arcade Fire. Op haar geboortekaartje stond er al een flard uit de titeltrack: So can you understand - Why I want a daughter while I'm still young? - I want to hold her hand - And show her some beauty before this damage is done. Dat vat het mooi samen: ik trek er met onze dochter op uit, ook op muzikaal vlak.”

Festivals

En dan blijft het dus niet bij de dagelijkse wandeling tot de platendraaier. “Beroepsmatig breng ik in een normale zomer veel tijd door op de festivals. Isa ging vorig jaar al mee naar Festival Dranouter om er backstage de harten te veroveren of te dansen aan de PA-tafel. Zo zullen er ongetwijfeld nog veel optredens volgen!” 

Bram Bostyn 1.jpeg


Schrijft als ingenieur, West-Vlaming en muziekliefhebber, en hier ook als vader. 

Pluspapa van R (2015), papa van S (2020)