Wouter VerheeckeComment

Volwassenenconcerten op kindermaat

Wouter VerheeckeComment
Volwassenenconcerten op kindermaat

De Studio 100’s en LikeMe’s van deze wereld zijn misschien wel het einde voor je koters, maar zelf worden we daar toch dikwijls wat horendol van. Concertwerking Wilde Westen uit Kortrijk komt met dé oplossing voor wie net zo hard als zijn kind van een optreden wil genieten: KIDS concerten! Daarbij geven artiesten hun geplande avondconcert in de namiddag ook al voor hun jongste fans. Wij waren erbij op de eerste editie met Brihang, die zo meteen al eens zijn vaderskills kon testen.

Dat steentje in zijn schoen, daar is hij al gewend aan, maar een publiek van kinderen is helemaal nieuw voor de West-Vlaamse rapper. Hij is overigens lang niet de enige die er wat onwennig bijloopt in concertzaal De Kreun. Aan het onthaal kijken ze vreemd op van zoveel enthousiasme voor een stempel, bij de bar kunnen ze de vraag naar oordoppen haast niet meer bijhouden en in de wc’s blijven de mannentoiletten onbenut, wegens te hoog.

Het idee van die kinderconcerten is werkelijk even simpel als geniaal.

"Jules, blijf nu hier, 'k ga niet heel de tijd achter je aan lopen, he!", horen we een vrouw roepen. Ze heeft het niet tegen haar man, maar tegen haar zoontje. Uiteindelijk laat ze hem toch in de frontrow postvatten, tussen zijn leeftijdsgenootjes. Van in het midden van de zaal heeft ze met haar meterzestig zelf ook eens zicht op het podium. De grote papa's staan namelijk spontaan achteraan, met hun nageslacht op hun schouders.

Daar neemt ook Wilde Westen-directeur Tom Vangheluwe positie in. “De vraag komt eigenlijk vanuit Spinrag. Dit kinderkunstenfestival vindt telkens in de krokusvakantie plaats, in de Schouwburgzaal iets verderop. Of wij eens iets kunnen doen met muziek? Zo hadden we het idee van een namiddagoptreden met Het Zesde Metaal opgevat, want zij stonden die week al twee avonden bij ons geboekt. Dat KIDS concert raakte haast even snel uitverkocht als de gewone shows, waarop we er meteen nog meer inplanden. In april spelen de Compact Disk Dummies hier ten dans, maar nu is er dus eerst Brihang.”  (https://www.wildewesten.be/nl/event/kids-concert-compact-disk-dummies)

Het idee van die kinderconcerten is werkelijk even simpel als geniaal. “De muziek staat zachter, de show is korter en die begint al om 14 uur. Maar het blijft dezelfde zaal met dezelfde verlichting, en ook dezelfde band. Geen typische kindermuziek, dus, want kinderen luisteren net zo graag naar de muziek van hun ouders. En zo kun je hier als kind dus je eerste ‘echte’ concert beleven. Dat eerste optreden blijft iedereen wellicht wel bij, en nu zeker”, stelt Tom.

DSC_1408.jpeg

Iets minder rock-‘n-roll dus wel? Niet per se. Met kleine fans komt kleine criminaliteit, zo blijkt. “Een fruitsapje en een zak chips”, vraagt een grote zus aan de bar. “Chips? Die hebben we hier niet.” - “Maar daar zitten jongens paprikachips te eten…” - “Oei, dan hebben ze die hier binnengesmokkeld!”. ‘t Is eens iets anders dan een zakje weed.

Voor wie benieuwd is naar Brihang zijn interpretatie van die spelregels: hij heeft drie nummers uit de setlist geschrapt, laat de gebruikelijke stagedive vanaf zijn ladder wijselijk achterwege en “Bling, bling, bitches” wordt “Bling, bling, bling, bling”. Het kinderlijk enthousiasme wordt er echter niet minder op, en dat aan weerszijden van het podium. Hij krijgt het jonge publiek namelijk al snel op zijn hand met een rijtje high-fives en nodigt de kleine Brihangsters zelfs mee uit op het podium. Dat een kleine pettendrager hem daarbij tegen zijn poep tikt, kan hem niet uit zijn lood slaan. Komt goed, dat nakende vaderschap!

Na de show krijgt hij een zelfgeknutselde MIA aangereikt en hij bedankt zijn jonge fans op zijn beurt met een handtekening. En een foto als bewijs om te posten via Instagram. Moet het nog gezegd? Neen, dat allereerste ‘echte’ concert, dat vergeten ze hier nooit meer. En de papa’s, die blijven achteraf net zo hard nagenieten als de kids.

DSC_1413.jpeg

De do’s en don’ts van kinderconcerten

  • Druk de tickets op voorhand af en hang ze aan het prikbord. Zo kun je samen naar het concert uitkijken.

  • Profiteer van het daglicht en kom met de fiets of bakfiets. Je zal zeker niet de enige zijn.

  • Attentiooooon, protectiooooon! Bescherm die kinderoortjes met oordoppen of oorkappen.

  • Breng geen eigen drank mee. Er zijn aangepaste drankjes verkrijgbaar aan de bar.

  • Laat ook die zak chips maar thuis. Smul liever van de muziek.

  • Kom voorbereid en zet die Spotify-lijst nog eens op. Het is des te leuker als je kind enkele meezingers herkent.

  • Leg herinneringen vast met je smartphone, maar geniet ook van het moment en sta niet de hele tijd te fimen.

  • Passeer achteraf nog langs de merchandising voor een tastbaar souvenir.

Schrijft als ingenieur, West-Vlaming en muziekliefhebber, en hier ook als vader. 

Pluspapa van R (2015), papa van S (2020)