Leren zwemmen: essentiële weetjes

Leren zwemmen: essentiële weetjes

Zwemles met Kinderen, ieder heeft er wel een mening over.

Zwemles… het is dan ook een heel groot begrip. Vele vragen mij ook altijd wanneer moet ik of kan ik beginnen? En kan ik ook zelf oefenen?

Hieronder probeer ik je graag een richting mee te geven voor als je met je kind(eren) begint met zwemmen. Gaandeweg zal ik een paar regels uitleggen die horen bij het zwemmen met kinderen. Een kind wordt geboren en is dan ook erg kwetsbaar.

Begin daarom niet na 1 maand na de geboorte met zwemmen. Wacht minimaal 3 maanden, maar mijn advies is minimaal 6 maanden. Dan gaat het gebeuren. Jullie gaan lekker spetteren.

Regel 1. Veiligheid boven alles. Blijf bij uw kind. Altijd en overal. Ja het klinkt nogal logisch, maar in mijn 12 jaar ervaring als badmeester heb ik te vaak een kind moeten redden die niet goed in de gaten werd gehouden door de ouders.

Regel 2. Wanneer je begint met zwemmen, is het fijn voor de baby om lekker te wennen aan het stromen van het water. De baby zal zich hier erg in thuis voelen. Zwem met kleine baby’s echter niet langer dan een half uur in water vanaf +/- 32 graden. Anders koelt uw baby te hard af. Als je niet goed weet wat te doen, doe dan een keer mee met babyzwemmen. Dit wordt in de meeste baden wel aangeboden. Maar zwemmen zonder les helpt altijd!

Regel 3. Kinderen moeten leren dat zwemmen hartstikke leuk is! Voor de echte zwemles moeten kinderen in de meeste baden 4.5 jaar oud zijn. Veel ouders staan dan te popelen om te beginnen, want “dan zijn ze er maar eerder vanaf”. Het tegendeel is echter het geval. Als een kind te vroeg aan zwemles begint, zal het er langer over doen voordat hij/zijn het ABC-diploma heeft behaald. Mijn advies zou zijn: begin pas vanaf 5 jaar.

Dit vooral, omdat de motoriek van een kind dan al vele malen verder is en het de bewegingen veel sneller onder de knie zal hebben. Ook is een kind dan sterker waardoor het eerder het zal volhouden.

 Als laatste nog wat tips en trucs voor in het zwembad of bij de zwemles. Beschrijf het water niet als gevaarlijk. Vaak worden de kinderen angst aangepraat zodat ze maar uit de buurt blijven van water. Maar dit werkt hard tegen in een zwemles. Zoek hierin dan ook een gezond en verantwoord evenwicht.

  • Zwembad = leuk

  • Sloot = koud en vies.

Wanneer een kind op zwemles gaat, is het verstandig om zelf ook te blijven zwemmen met het kind. Zodat hij/zij goed leert wanneer er gespeeld wordt of wanneer er geluisterd moet worden.

Is het A-Diploma genoeg of moet ABC? Het hele zwemaspect heet : “Het ABC”. Het is zeker van belang dat elk diploma gehaald wordt. Bij A leren ze de basis, bij B de afstanden en bij C het overleven in het water wanneer het zwaar wordt (denk dan aan met zware kleding zwemmen).

Veel succes en onthou: hou het veilig en maak samen plezier

DSCF8055.jpg

Marc is vader en was jarenlang redder in het zwembad.