De bevalling: het mysterie (een beetje) ontrafeld

De bevalling: het mysterie (een beetje) ontrafeld

Het artikel der artikelen. Geen vaderblog zonder een woord over het moment, dat je leven verandert: de bevalling.

Geen nood, we houden de sappige details achterwege. Uit respect voor onze kinderen, onze vrouwen en jawel ook voor onszelf.

De bevalling, het mooiste moment? Yeah right.

We moeten er geen doekjes omwinden. Wie als man zegt, dat de bevalling het mooiste moment uit zijn leven is, die heeft een zeer masochistisch trekje. In onze ogen is er niets moois noch romantisch aan het zo afzien van de vrouw. OK, het eerste moment dat het minimensje op je vrouw wordt gelegd, dat misschien wel. Al de rest, het afzien, het persen, het pijn lijden, nee, daar zie ik niets moois in.

Wie zegt dat een epidurale voor zwakke vrouwen is, die mag het zelf eens doen. En heren, op die dag is er maar één plek: letterlijk en figuurlijk achter uw vrouw. Het draait op dat moment namelijk rond de vrouw (en de baby).

Laat die gsm voor één keer achterwege en vergeet dat fototoestel. Het is het moment waarop je als koppel een gezin wordt. En daar heeft – persoonlijke mening – niemand zaken mee. Let wel, zorg dat je achteraf zeker één foto hebt van je nieuwe spruit en de kersverse moeder of je krijgt het later te horen.

Nadert het moment met rasse schreden? We lijsten graag onze tips op.

  • Weken voor de bevalling: ook al heb je een uitgerekende datum, het zal zelden die dag zijn. Zorg dus dat alles enkele weken op voorhand klaar staat -water breekt altijd onverwacht.

  • Weken voor de bevalling: Vrouwen maken graag nestjes om het kindje proper te ontvangen. Dat is normaal. Plan zo'n zaken gerust in de agenda. Dat zorgt voor minder spanning.

  • De bevalling zelf: maak (samen) een favoriete playlist met rustige muziek. Dat houdt ook de herinneringen achteraf levendig.

  • Vergeet tijdens de bevalling de camera's, iphones, etc. Wel toegelaten: natte washandjes om het voorhoofd van je vrouwtje af te deppen.

  • Mentale voorbereiding is haast onmogelijk. De ervaring is zo intens en zo overweldigend dat we alleen maar kunnen aanraden: laat je leiden door de wensen van je vrouw.

  • Neem na de bevalling zeker de twee weken vaderschapsverlof op. Twijfel je trouwens over een dag ouderschapsverlof per week opnemen? Doe het dan zeker. Een dagje extra met het kind stimuleert de vaderband.

En de belangrijkste tip? Doe wat jullie zelf graag doen. Iedereen van oma tot bompa over vrienden tot honderden sites en blogs op het internet geven je maar al te graag hun mening. Op de bewuste dag draait het echter alleen om jullie drie. 

Kijk, we geven het grif en graag toe. Na een bevalling ben je van één iets overtuigd: vrouwen zijn inderdaad het sterkste geslacht.

 

 

 

 

 

 

Vaderklap founding vader Pieter is de trotse vader van M1 en M2, volgde als West-Vlaming zijn vrouw richting Limburg, houdt van eten en koken en blogt rond die laatste passie op Hot Cuisine de Pierre.