Eigentijds citytrippen in Eindhoven.

De Noord-Brabantse stad Eindhoven ligt vlakbij en toch ben je helemaal in het buitenland. Het is een plek waar creativiteit, hedendaags urbanisme en geschiedenis elkaar ontmoeten. Een opwindende stad voor kinderen en hun ouders. Wij steppen en longboarden op het ritme van de stad Eindhoven. We laten je mee surfen op ons citytrip avontuur doorheen Eindhoven.

Dagdromen over Parijs-Dakar in het DAF museum is toegestaan.

DAF Museum

Onze GPS voert ons mee tot aan de poorten van het DAF museum. Zonder dat ik het wist is DAF - net zoals Philips trouwens - nauw verbonden met de stad Eindhoven. Het museum voert je mee doorheen de rijkelijke geschiedenis van DAF: Van eerste vrachtwagens en aanhangwagens tot de eerste personenwagen en de samenwerking met Formule 1 teams. Alles komt aan bod.

Het museum laat kinderen in wagens, vrachtwagen en legervoertuigen duiken. En leert kinderen alles kennen: van cardanas, cilinder tot variomatic. Het gebouw herbergt veel fijne verrassingen zoals de smidse en een eigen café. Kinderen kunnen een meedoen aan een zoektocht waar ook ouders nog iets van kunnen bijleren.

In feite is het DAF museum een aantrekkelijke plek om een citytrip te doorbreken met een wervelwind aan indrukken zonder ooit te vervelen. Het museum houdt kinderen en ouders geboeid.
— Dimitri Desender

Een overdekte foodmarket. Tof voor ouders. Even tof voor kinderen.

Down Town Gourmet Market

Wanneer je breinen gevoed zijn met alle kennis rond DAF, is het ook tijd om onze magen te vullen. Met de steps rijden we doorheen een zonovergoten Eindhoven op zoeken naar Down Town Gourmet Market, dat de belofte van smakenmarkt helemaal nakomt. We nestelen ons op een vrijgekomen tafeltje en koesteren onszelf in de zon en selecteren bij de juiste food-adresjes ons eten. Hier kan je naar hartelust combineren: van Thais tot Mexicaans en van Turks tot Italiaans. De tafeltjes en stoelen staan verspreid over het terras maar lokken je ook naar binnen. Als je hier geen eten kan vinden dat past bij jouw moment, kan het nergens, het pallet aan geuren laten je neusvleugels ongetwijfeld opveren.

Het pallet aan geuren en smaken laten je neusvleugels opveren.
— Dimitri Desender

Kinderen schommelen op Motion Experience

Motion Experience

De zon brandt en we zoeken verkoeling in een imersive experience. Voor mensen die de term niet kennen: een belevenis die je totaal omringt zodat je jezelf in een een andere wereld waant. Motion Experience is zo’n belevenis vol interactieve vloerprojecties, surrealistische lichtobjecten en digitale spiegelwanden. Bij Motion experience stap je in een fantasiewereld vol verbeelding, interactie, kleur en plezier. Je duikt er in licht en geluidsinstallaties die je helemaal wegtrekken uit de stad. Voor de kinderen is het een ongelofelijke ervaring.

Motion experience is in staat om kinderen een halfuur totaal geboeid te houden en dat is vandaag de dag al heel wat.
— Dimitri Desender

Fifth Cocktailbar in het NRE gebouw (de oude gascentrale van de stad)

Fifth

Verscholen op het iconische, industriële en culturele NRE-terrein midden in Eindhoven ligt Fifth: dat zijn vijf concepten die zijn ondergebracht in de oude gascentrale van de stad Eindhoven. Op zich al een bijzondere plek, maar de manier waarop de industriële gebouwen zijn aangepakt en ingericht getuigen van smaak en warmte. Wij parkeren de steps en smijten ons op het terras voor verkoeling en te genieten van de industriële architectuur die de cocktailbar van Fifth herbergt. De plafonds reiken meters hoog. Planten gedijen er in vol ornaat en de industriële materialen van de bar laten me hunkeren naar cocktails die de waas van de dag wegspoelen. Het geeft een indruk.

R. in de gangen van The Student Hotel

Student Hotel

Ons hotel hebben we kort voor ons weekend vastgelegd. Helemaal in lijn van de dynamische stad kozen we voor The Student Hotel. Het hotel stuurt weg van een klassiek hotel door design te combineren met jeugdige toetsen. Bijgevolg trekt het hotel een levenslustige community van jongeren aan die hier beroep kunnen doen op de gym, studeerplekken, waserette, ontbijt, ... De kamers hebben alle luxe die je van een hotel verwacht plus extra boeken, tijdschriften en features die de subcultuur van de jeugd laat doorschemeren in de kamer. Dat is top. Aan The Student Hotel zit ook een foodbar The Commons waar mensen kunnen coworken, ontbijten, lunchen, dineren of gewoon iets kunnen drinken.

De Kazerne

We sluiten de dag af in een plek die kunst en food combineert: De Kazerne. Het is een plaats die - u kan het al raden - onderdak heeft gevonden in een oud kazernegebouw. We twijfelen even of onze kinderen zich wel zullen kunnen schikken naar de hoge verwachtingen van het kunstminnend publiek. Maar de kunstzinnige plek laat voldoende indruk na om de kinderen de kalmte te laten bewaren. Willen we toch op ontdekking, kunnen we moeiteloos verdwalen in de expositieruimte en de binnenkoer. We nestelen on op het terras in de avondzon.

We kuieren doorheen de kazerne

De kazerne is een plek waar kunst en heerlijk eten samenkomen in een gebouw dat geschiedenis ademt.
— Dimitri Desender

Kees

Na de kunstige wervelwind aan eten en exposities duiken we de stad in op zoek naar een ijsje om de hitte weg te likken. Bij Downtown Gourmet Market weten we dat een klein ijssalon zit. Het compacte centrum van Eindhoven zorgt ervoor dat alles heel dichtbij zit en na enkele minuten staan we al likkebaardend te kijken naar ons favoriete ijsje.

Step in the Arena

Een nieuwe dag. Dat zijn nieuwe kansen. Eén van die kansen is Step in the Arena. Een graffiti-festival in de berenkuil in Eindhoven. De berenkuil in Eindhoven is een plek waar graffitikunstenaars hun dingen mogen doen. De politie treedt er nooit op tegen graffitispuiters. Maar net dit weekend komt een internationaal gezelschap samen om de berenkuil als leeg canvast om te toveren tot een kleurrijk spektakel. De kinderen zien de kunstenaars aan het werk en zien werkten ontstaan. En toegegeven, de jongens en meisjes hebben talent. Tussen de geur van verfspuitbussen zien we de street-art tot leven komen.

De Crew van Step in the Arena hebben vette shirts.

Cruising the City

Het was je intussen wellicht al opgevallen, maar de steps (en longboard voor vader) meenemen is een gouden zet. We laveren en ontdekken de hele stad zonder wagen zonder dat het allemaal begint te vervelen. We cruisen van ankerpunt naar ankerpunt zonder dat de kinderen beginnen protesteren. Zeker doen dus.

Piet Hein Eek

Onze volgende halte is er ééntje van een heel hoog creatief kaliber: Piet Hein Eek is een (meubel)ontwerper die z’n onderdak heeft gevonden in een oud Philips gebouw. Wij komen er lunchen in het restaurant maar in de gebouwen zit ook het atelier, kantoor, winkel, expositieruimte en hotel van Piet Hein Eek verborgen. Het is een magische plek die elke interieur-fanaat zal aanspreken. Een vierkante smiley zorgt overal voor het herkenningspunt van de hele site en is toegepast tot in de kleinste details.

Gebouw Piet Hein Eek

De Facade van Piet Hein Eek

Het restaurant van Piet Hein Eek dient tevens als soort buffer tussen de hotelgasten en de buitenwereld. De ruimte is een soort donkergroene oase. Een rustgevende jungle in de stad. En doet dienst als ontmoetingsplek voor lokale bewoners en internationale gezelschappen.

De showroom en het atelier lopen naadloos in elkaar over. De serre structuur zorgt ervoor dat het licht rijkelijk binnenvloeit. Het is een inspirerende plek vol met kunstobjecten, unieke stukken en fijne producten.

Area 51

Skateparadijs Area 51

We zijn nog maar net bekomen van de impressies van Piet Hein Eek of een volgende activiteit wordt ons voor de wielen geworpen: Area 51. Terwijl we druppelsgewijs toekomen in de ruime inkomhal met bar hebben de stapelwolken boven de stad plaatsgemaakt voor regenwolken en zacht gespetter. Ook de rest van de lokale jeugd (en hun ouders) zoeken blijkbaar beschutting in deze uitgestrekte fabriekshal. Area 51 is een plek die ramps, jumps en grindbars aan elkaar rijgt. De aaneenschakeling van houten elementen en objecten reiken zover het oog kijken kan en is in staat de meest ervaren extreme sporter te vermoeien. Bij je toegangsticket zit ook de bruikleen van skateboard, BMX of step in de prijs. Aan jou de keuze hoe je je been breken wil.

Stadsbrouwerij 100 Watt

Na het plezier voor de kinderen is het even tijd voor het plezier van de ouders: we springen binnen bij de Stadsbrouwerij 100 Watt. Hier kan je een rijkelijk assortiment aan bieren proefen, zowel op fles als van het vat. De stadsbrouwerij is zo'n plek die tijdens de meest kille dagen een warme gloed nalaat. De bediening is er aanstekelijk en ze begeleiden je met je zoektocht naar de perfecte dorstlesser. Wij kiezen voor een assortiment aan proefglasjes terwijl de kinderen zich verlekkeren zich met een frisdrankje. De plensbuien zijn intussen overgegaan in hevige onweersbuien.

Het Ketelhuis

Ons laatste avondmaal nuttigen we in het Ketelhuis en opnieuw is het een - wat had je gedacht - binnen de muren van een oud fabriekspand. Het Ketelhuis werkt uitsluitend met producten van eerlijke origine en mixt die in heerlijke recepten die vaak in thema-avonden zijn gegoten. Wij hadden geluk om een tafeltje te reserveren voor paella op ons laatste avondmaal. Iets wat toegankelijk is voor kinderen en waarbij Spanje zich voor even rondom onze smaakpapillen wentelt.

Vincent Van Gogh pad

Net buiten het centrum van Eindhoven ligt de wereld waar Vincent Van Gogh opgroeide: Nuenen. We parkeren ons aan het kerkje en starten de Van Gogh wandeling. Die voert je doorheen het landschap en brengt je op plekken die in werken van Van Gogh terug te vinden zijn. Het pad slingert doorheen bossen en velden, langsheen een oude molen en weverij-woningen. Hier kan je even helemaal onthaasten en samen vormen de verhalen en de herkenningspunten in het landschap de ankerpunten voor mooie verhalen voor de kinderen. Ben je in Eindhoven? Verlaat dan even de drukte van de stad, zet je telefoon uit en wandel voor even door het leven schilderij dat zich ontvouwt in Nuenen.

Conclusie

Dichtbij en verrassend. Wervelend en rustgevend. Het is vooral de (oude) industrie die nauw verbonden is met de stad Eindhoven en zo de stad heeft vormgegeven tot wat die nu is. Het is de invulling en de herbestemming van deze gebouwen die onderdak bieden voor creatieve concepten, gezellig stadsbars en ruimtelijke plekken die in staat zijn om ons te verbluffen. Het is een wereldstad die kunst, cultuur en fun combineert maar toch aanvoelt als vriendelijk dorp. Eindhoven heeft alles om je in vervoering te brengen en een inspirerend weekend te beleven. Met of zonder kinderen. Bedank ons later maar.

Vaderklap founding vader Dimi is de trotse vader van A en R, is zaakvoerder van branding agency maneuver.be en z'n passie voor fietsen uit zich in z'n blog pedalar.cc