Op avontuur in Brabant

Over de grens ligt een regio waar rust, velden, bossen, vennen, dorpen en steden elkaar vinden. Een grensgebied waar geschiedenis, verhalen en natuur elkaar ontmoeten. We nemen je mee op ons avontuurlijk weekend met de kinderen in Brabant.

Alle info over Terspegelt kan je makkelijk terugvinden in de app. Zelfs je eten kan je bestellen en laten leveren tot aan je tent of camper.

Alle info over Terspegelt kan je makkelijk terugvinden in de app. Zelfs je eten kan je bestellen en laten leveren tot aan je tent of camper.

Terspegelt

We hadden - eerlijk gezegd - nog nooit van Terspegelt gehoord. Een camping waar je - uiteraard - kan kamperen, maar voor diegene die meer comfort zoeken zijn er fantastische overnachtingsopties: glampinglodges, funlodges, waterlodges, ... En zo begint ons avontuur al bij de keuze van de slaapplaats. Heerlijk. Via de app krijg je inzicht in het hele domein, zoals bijvoorbeeld openingsuren van alle recreatiemogelijkheden en bestel je makkelijk eten in de - op de camping gelegen - restaurants. Ook dat is heerlijk.

Funlodge

De funlodge mag je op Terspegelt letterlijk nemen. Van zodra je de deur openritst sta je binnen in een soort amazonehut die de grenzen tussen binnen en buitenleven doet vervagen. De loungezetel die buiten staat te wachten werpt een blik op de speeltuin. De schommelbank maakt onze tijdelijke thuis een ware droomplek.

De recreatiemogelijkheden

Terspegelt bulkt van de mogelijkheden. Speeltuinen, springkussens, waterglijbanen (binnen en buiten), een strand, fietsverhuur, skatepark, fietsparcours voor bmx,... Maar ook in regenweer is het er fijn vertoeven. Naast het binnenzwembad heb je een hele overdekte serre met hierin een strand, waterpartij en speeltuin. Zo krijg je ook tijdens regendagen het gevoel van op een soort Caribisch pirateneiland te zitten.

Zwarte Kaat route

De volgende dag zitten we al vroeg op de fiets. Na een verkwikkend ontbijt in onze Funlodge trappen we de Zwarte Kaat route in gang. Met een lengte van zesendertig kilometer zal het geen mals ritje voor de kinderen worden. Maar we plannen voldoende avontuur in onderweg om de rit op te delen in meerdere stukken. Een beetje vertelsels onderweg zorgen ook voor de nodige afleiding.

De legende

Zwarte Kaat plunderde eind zestiende eeuw met haar handlangers boerderijen en kerken. Maar ook handelsreizigers waren niet veilig. Met haar ravenzwarte haren en lelijke kromme neus liet ze een spoor van vernieling achter. Zwarte Kaat en haar bendeleden maakten plannen in het diepste geheim bij de watermolen, vlakbij Hoeve Ten Vorsel. Het historische beukenlaantje dichtbij de hoeve Ten Vorsel is nog steeds de stille getuige van al hun strooptochten.

Tussenstop in de Abdij van Postel

Wanneer we de abdij van Postel bereiken hebben we net de grens terug richting België overgestoken. De abdij ademt rust en de gebouwen liggen statig middenin een park wanneer het waterachtig zonnetje ons verwelkomt op de binnenkoer. We kopen in het aangebouwde winkeltje abdij-notenbrood. Heerlijk

Tussenstop in Taverne d'n Ouwe Brandtoren

We naderen het middaguur en we houden halt in een gezellig taverne met aanpalende speeltuin. Terwijl we ons tegoed doen aan ons middagmaal zitten we in de schaduw van - in tegenstelling wat je zou verwachten - een klimtoren. Aan de overkant van deze kasseiweg ligt een avonturenpark waar je kinderen ziet klimmen tussen bomen.

Outdoorpark Reusel

Middenin de bossen en aan de rand van een kasseiweg ligt het Outdoorpark Reusel. Een plek waar je - veilig in een harnas - kan klimmen tussen bomen en zo een parcours kan afleggen. Voor ons gezin een echte aanrader. Het is inspirerend om je kinderen te zien klauteren boven de grond en weten dat ze in veilige handen zijn. Ze kunnen hun eigen capaciteiten en kunde aanscherpen terwijl ze hun vrees voor hoogtes proberen te bekampen. Als afsluiter doen we de deathride iets wat ze net over de grens ‘de tokkelbaan’ noemen. Klinken op het avontuur doen we met een frisdrankje in de zon.

De heksenboom

Wij sluiten af bij de Heksenboom. Via een korte wandeling door het bos gaan we opzoek naar de befaamde boom. Een plek die opnieuw het verhaal van Zwarte Kaat naar boven brengt. Volgens de legende werd Zwarte Kaat - na alle strooptochten - opgepakt, ter dood veroordeeld en begraven in het bos. Op de plek waar ze nu ligt begraven zou de Heksenboom zijn gegroeid. De beuk met z'n fraai kronkelende boom laat de fantasie van de kinderen snel op hol slaan en dat is griezelig grappig.

Eten als een keizer

Om te bekomen van ons avontuur besluiten we om in de restaurant De Keizer te gaan dineren als grote mensen. De Keizer ligt op het domein van Terspegelt en dat maakt alles lekker eenvoudig: te voet op restaurant gaan. Lekker en makkelijk. De setting is enorm gezellig. We starten in het zonnetje op het terras en eindigen doen we binnen met blik op de open keuken. Hier proef je gezelligheid met heerlijk eten en de kinderen smullen heerlijk mee. Een must-do als je overnacht in Terspegelt.

Conclusie

Zoek je avontuur, ontspanning, natuur en gezelligheid? Dan kunnen we Brabant warm aanbevelen. Je kan er avontuurlijk ontsnappen en kan het vakantiegevoel plukken op een uurtje rijden. Bedank ons later maar.


PS // Check ook de verhalen van Unicorns & Fairytales en With Kids on the road ook zij gingen op avontuur in Brabant.


Vaderklap founding vader Dimi is de trotse vader van A en R, is zaakvoerder van branding agency maneuver.be en z'n passie voor fietsen uit zich in z'n blog pedalar.cc