Middeleeuws Mechelen met kinderen

Vrijdagavond. We willen de drukte van de week van ons afspoelen door stil te staan in Middeleeuws Mechelen. We nemen je mee op onze boeiende ontdekking doorheen de stad. Je kan ons schaduwen doorheen steegjes en verborgen hoekjes, maar ook mee zwerven doorheen musea en kerken. Mechelen is voor ons een ontdekking geweest, geruggesteund door het Klinkt als Mechelen pakket. Reis even met ons mee.

De Cirque

Vooraleer we vertrekken thuis, reserveren we eerst in restaurant De Cirque - gelegen op de Vismarkt. Pal in het oude centrum langsheen de Dijle. Onderweg in de wagen regent het nog, maar wanneer we Mechelen binnenrijden, lijkt de zon doorheen de wolken te prikken. We hebben geluk. We zitten nog midden in Corona-tijden, maar er heerst een prettige sfeer op de Vismarkt. Een regenboog kondigt onze komst aan. De terrasjes zitten eivol en mensen koesteren zich nog in een laat lentezonnetje. De kaart is makkelijk. Een fijne brasserie-keuken, schappelijk geprijsd en voorzien van enkele lokale streekbiertjes. A. gaat voor Lady en de Vagebont spaghetti, mama kiest voor een slaatje, R.  gaat voor een kinderburger en vader gaat voor lokale Mechelse stoverij. Een weekend kan moeilijk beter starten. Lekker eten, betaalbaar, de avondzon op ons gezicht en de gezelligheid van de vismarkt die het startschot geeft van ons weekendje Mechelen.

Lady en de Vagebont spaghetti. Goede keuze. Zowel voor kinderen als ouders die opzoek zijn naar romantiek van weleer.

Kerkelijke overnachting

We hebben 2 kamers geboekt in Martin's Patershof. Dat is een kerk die herrezen is als viersterrenhotel op nog geen vier minuten wandelen van de vismarkt. De geschiedenis hangt vast aan de minderbroeders die er al sinds 1231 hun plek in de stad innemen. Op het einde van de 18de eeuw besluiten ze om op deze plek een neogotische kerk te bouwen en dat is het gebouw dat je vandaag nog steeds ziet.

We slapen vannacht in een kerk. Hopelijk is de pastoor nog wakker.

De kerk heeft intussen plaatsgemaakt voor de warmte van een klasse-hotel. Wanneer de kilte van de avond ons naar binnen jaagt worden we verwelkomt door een hartelijke baliemedewerker. Hij legt ons uit waar we slapen en waar we 's ochtends het ontbijt kunnen nuttigen. We hebben een dubbele kamer naast elkaar geboekt waarbij een tussendeur ons in feite een grote kamer schenkt. Dat is erg handig met kinderen. Ze vinden het wel spannend. Zo slapen in een kerk. Overal zie je ook de elementen terugkomen. De gotische spitsbogen zijn de vensters die ons een blik op de buitewereld schenken. Nog snel een bad in en daarna het bed in.

Ontbijt

Een rijkelijk ontbijt wacht ons op in het middenschip van de oude kerk. De hoge plafonds geven de plek een fenomenale aanblik. Dit is echt een unieke plek. De kinderen kunnen van alles vinden wat ze lekker vinden: gaande van cornflakes, pannekoekjes (met stroop), croissants en chocomelk. Maar je kan het ook een pak gezonder aanpakken met fruit, sla, zalm, volkorenpistolets. En ook de Bourgondiër van het gezelschap - vader in dit geval - kan zich tegoed doen aan spek met eieren, koffiekoeken en heerlijke cappuccino. Iedereen moet er sterk opstaan voor onze eerste echte activiteit in de stad.

Kinderen, vergeet de stroop niet op de pannekoeken, de Bourgondiërs deden dat in de Middeleeuwen ook.

Speelgoedmuseum

We wandelen vanaf ons hotel naar de rand van Mechelen. Onderweg richting het speelgoedmuseum komen we toevallig op de zaterdagse markt terecht. Waar de geur van vers brood en verse vis ons tegemoet komt. Het fijne is dat Mechelen zo compact is dat je makkelijk alles te voet kan ontdekken. Je hoeft de wagen - eens je in de stad bent - nooit meer te nemen. In de schaduw van Station Nekkerspoel Mechelen ligt het speelgoedmuseum.

Je voelt de nostalgische sfeer ervan afspatten wanneer je doorheen de voordeuren naar binnenwandelt. Het laat ook je neusvleugels niet onberoerd, de geur van oude spullen voert je ook als ouders mee naar lang vervlogen tijden. Het speelgoedmuseum herbergt drie verdiepingen aan speelgoed. Het lijkt in eerste instantie echt iets voor kinderen, maar ook als ouders ervaar je een soort warm nostalgisch gevoel en herken je speelgoed waar ook wij mee hebben gespeeld. Je leert de beginjaren van lego, meccano, playmobil, ... enzovoort kennen. 

Kijk daar heeft papa nog mee gespeeld.

In tijden van Nintendo Switchen, Playstations en Fortnite is 'echt' speelgoed nog eens een verademing. De verdiepingen nemen je mee in verschillende thema's en verschillende types speelgoed. Een soort reis doorheen speelgoedgeschiedenis. Het fijne is dat - in tegenstelling tot een klassiek museum - de inhoud altijd op kindermaat is afgestemd. Het verveelt eigenlijk nooit. Je kan jezelf terug als kind verliezen in de werelden van lego, treintjes, tik-tak,... er is sowieso iets wat je als ouder terug zal meevoeren naar je eigen kindertijd en dat is een fijn gevoel.

Het speelgoedmuseum is in staat je mee te voeren naar je eigen kindertijd en dat is een fijn gevoel.

Bar Klak & Croque 'n roll

Wanneer we het speelgoedmuseum buitenwandelen, heeft de zachte lentemiezer plaatsgemaakt voor druppels van dikker kaliber. We zoeken een terrasje om onder een paraplu te schuilen en vinden onderdak bij Bar Klak, genesteld in het oude Middeleeuwse centrum van Mechelen: met zicht op de grote markt en blik op de Sint-Rombouts toren. Omdat ze bij Bar Klak enkel drinken schenken, zoeken we een snelle hap en die vinden we bij Croque 'n Roll. Comfort food in take-away formaat, erg makkelijk.

Even shoppen

De regen houdt maar niet op en we kiezen om te vluchten voor de regen en af en toe op te warmen en te schuilen in winkels. We nemen onze intrek in een le Petit bateau, een pracht van een dameswinkel (de naam herinner ik me niet meer, maar ik ben ook niet de doelgroep) en we hoppen eens binnen bij Niki's Bakery, Kaaswinkel Schokaert, (kinder)boekenwinkel Pardoes en sneakerstore Sneaks.

Boottochtje op de Dijle

We hebben de stad tot hiertoe te voet verkend, maar met een boottochtje ontdek je ander aspecten. We beslissen ondanks het regenweer om met een bootje de binnenstad te ontdekken. Alleen gaat de regen nu over in een ware stortbui. We krijgen van de schipper de gelegenheid om over een uurtje terug te keren. Paraplus mogen we even houden. Erg fijn. Een uurtje later heeft de storm effectief plaatsgemaakt voor enkel een wolkendek.

Met een boottochtje ontdek je andere aspecten van de stad.

De schipper is eentje van het noeste type. Met een stem als een klok. Ook al bestuurt hij slechts een toeristenbootje, je zou hem eerder bij een bonkige vissersloep plaatsen. We duiken met ons bootje onder lage bruggen terwijl de achterkanten van de huizen voorbijglijden. We krijgen informatie over de Middeleeuwse binnenstad en hoe de verschillende vlieten, grachten en waterlopen leven in de stad konden brengen.

De Stek, Zoet, My ex boyfriend & Peloton De Paris

Na de boottocht klaart de hemel op. Gelukkig. We kuieren verder doorheen de straten waar oude stadshuizen en hippe winkels elkaar vinden. We ontdekken De Stek: een koffiebar en plantenwinkel in één. Een zalige jungle waar de geur van planten en heerlijke koffie elkaar vinden in mooie harmonie. Verder gaan we nog naar my ex boyfriend. Een conceptstore waar je ongetwijfeld de beste cadeau's kan vinden. Voor wie je ook koopt. Ook het snoepwinkeltje Zoet gaan we binnen. Je vindt er zoetigheden in alle kleuren, maten en gewichten. Wijzelf ritselen een soort gezoete popcorn mee om 's avonds op hotel op te knabbelen. 

De stek is een zalige jungle waar de geur van planten en heerlijke koffie elkaar vinden

Daarna gaan we naar mijn persoonlijk hoogtepunt (omdat ik nu eenmaal fietser ben): Peloton de Paris. Het is een lifestyle fietswinkel die een eigen kledingcollectie heeft. Je kan online kopen, maar de winkel ontdekken en een koffie meepikken is altijd fijner. Je doet er in elk geval vestimentaire inspiratie op voor je volgend fietsavontuur.

De Vleeshalle

We trekken richting de Vleeshalle van Mechelen: een overdekte markt waar foodstands en streetfoodkraampjes zij-aan-zij staan in afwachting tot de lekkerbekken hun keuzes hebben gemaakt. Het is een impressionante vleeshal van vroeger die omgebouwd is tot foodwalhalla. Echt een heel coole ruimte en je vindt er voor elk wat wils. Helemaal verscholen achteraan is een soort overdekt terras waar je via de app in elke foodstand kan bestellen. Je krijgt dan een sms wanneer je eten klaar is: superhandig.

De Vleeshalle is een impressionante vleeshal van vroeger die omgebouwd is tot foodwalhalla. Een prachtplek.
Werkelijk waar.

De bijbehorende bar serveert cocktails, wijnen en lokale en minder lokale bieren om het lekkere eten verder op smaak te brengen. De kinderen vinden het fantastisch om doorheen de hal te wandelen en de geuren tot zich te nemen. Ze kunnen proeven van mexicaans, vietnamees, ... tot noordzee-gaarnaalse specialiteiten in de vorm van garnaalkroketten. Een prachtplek in Mechelen en aanrader van jewelste. Werkelijk waar.

Dijlepad

Maken een omweg om via het Dijlepad terug naar het hotel te keren. Wat een dag en dit is een mooie afsluiter van die dag. Langsheen de Dijle ligt een wandelpad opgebouwd uit een staketsel dat slingerend langsheen de Dijle z'n weg door de binnenstad baant. Je ontdekt verborgen steegjes en terrasen en het biedt je opnieuw een openhartige blik op de Mechelse binnenstad. We duiken onder brugjes en loopt over het water de avond tegemoet.

Het Dijlepad slingerent langsheen de Dijle en laat je een openhartige blik werpen op de Mechelse binnenstad.

Zonnestralen tonen de weg

Dag twee start vrolijker. De regen heeft nu echt wel plaatsgemaakt voor de zon. De stralen begeleiden ons richting Museum Hof Van Busleyden. Het is een Mechels stadspaleis dat dateert uit begin 16de eeuw en is gerenoveerd tot parel van een museum. Onderweg passeren we de Romboutstoren en slenteren we doorheen de kleine Middeleeuwse straatjes. Nu de zon zich toont, laat ook Mechelen z’n ware gelaat zien als parel van een stad.

Kinderen Van de Renaissance

Toegekomen aan Hof Van Buysleden, ontdek je meteen de prachtige binnentuin en de allure van deze plek. Op gelijkvloerse en bovenverdiepingen vindt je de permanente tentoonstelling(en) in de kelderverdieping kan je de tijdelijke tentoonstellingen terugvinden. In ons geval is het de tentoonstelling: Kinderen Van De Renaissance.

Prachtige tentoonstelling over de kinderen die opgroeiden tijdens de renaissance in post-Middeleeuwse Mechelen. En die de kaart van Europa hertekenen wanneer ze volwassen zijn.

De tentoonstelling voert je mee naar de Renaissance waar Mechelen een hoofdrol zal spelen in het leven van een aantal prominente kinderen. In het Hof van Kamerijk groeien drie generaties Bourgondisch-Habsburgse prinsen en prinsessen op, waaronder Filips de Schone, Margareta van Oostenrijk en de toekomstige Karel V. Later zullen deze kinderen de grenzen van Europa intekenen. Hun macht rijkt verder dan de kinderen ooit hadden kunnen vermoeden en het is ongelofelijk dat Mechelen hierbij hun thuishaven vormt in de wereld. Door de ogen van deze kinderen zien onze eigen kinderen ook hun geschiedenis. De audio guide is heel goed. Die vertelt de verhalen op een inspirerende manier en sleept je mee doorheen de renaissance van deze Habsburgse kinderen in Mechelen. En nu we er toch zijn, pikken we ook de permanente tentoonstelling even mee.

We geven ook nog even mee dat de tuin en de architectuur van Museum Hof Van Busleyden ook niet te onderschatten valt. Sober, minimalistisch worden oud en nieuwe samengebracht in een architecturale parel. Mochten de tentoonstellingen wat tegenvallen is zelfs de architectuur op zich helemaal de moeite waard.

Een brunch bij Sister Bean

Ook al hebben we een stevig ontbijt achter de kiezen een mens moet rond het middaguur toch opnieuw even halt houden om te tafelen. En zeker de kinderen. Bij locale koffie- en lunchbar Sister Bean nemen we een brunchformulie die heerlijk yoghurt, apple crumble, croissants, kazen, quiches, home-made spread, choco en confituur brengt op een high-tea achtig gevoel: verschillende plateautjes met heerlijkheden. We kiezen voor een home-made limonade en cappuccino als heerlijke drankjes. Het terras baadt in de zon en we genieten van zowel het eten, drankjes als de warme zonnestralen en zo sluiten wij ons heerlijk weekendje in Mechelen af. Al passeerden we ook nog tapasbar Puncho en dronken we een laatste wijntje op het zonovergoten terras. Mechelen u was geweldig.

Klinkt als Mechelen pakket

De stad Mechelen schenkt je - indien je twee nachten boekt - een verrassingspakket, waarbij je kortingen kan scoren op Food, drinks, shops en musea. In het boekje zit ook een kaart. Het klinkt als Mechelen pakket begeleidt je mee doorheen de stad en brengt je op mooie plekken. Een win-win voor de stad en voor de bezoeker ervan. Lees alles hier na.


Conslusie

Zoek je een staycation of citytrip in de buurt vergeet Mechelen dan geen kans te geven. Het compact centrum zorgt ervoor dat alles op wandelafstand ligt. Je kan musea moeiteloos afwisselen met shoppen. Je vindt er prachtige (kleinschalige) hotels die je op je wenken bedienen en vindt er nog de vriendelijkheid van een klein provinciestadje. Mechelen is in staat je mee te nemen naar een rijkelijk en Middeleeuws verleden dat je bijna was vergeten. Eigenlijk weet je het al wanneer je er een dagje rondloopt, hier kom je nog terug. Als bezoeker van de stad Mechelen kan je trouwens ook genieten van het Klinkt als Mechelen pakket. Hiermee geniet je van kortingen op musea, food en winkels. Lees alles hier even via deze link.


Vaderklap founding vader Dimi is de trotse vader van A en R, is zaakvoerder van branding agency maneuver.be en z'n passie voor fietsen uit zich in z'n blog pedalar.cc