Treintjes spotten in Trainworld

Treintjes spotten in Trainworld

Treinen.

Het blijft toch iets speciaal. Duizenden gigantische voertuigen vervoeren elke dag miljoenen mensen op stalen wielen over stalen sporen. De komst van dat voertuig betekende een ware revolutie. En dat nog maar 200 jaar geleden.

In geen tijd werden steden, landen én mensen met elkaar verbonden. De wereld lag toen plots aan velen hun voeten.

Maar goed, ik ga u hier geen geschiedenisles geven.

Ik wil u een tip geven. Een doe-tip voor gezinnen met kinderen tussen de 3 en 10.

TRAINWORLD.

Aan het begin van de vakantie trokken we naar Schaarbeek om er dit museum te gaan bezoeken. Het museum zelf ligt aan het station van Schaarbeek, dus je kan in principe met de trein gaan. Kwestie van de totaalbeleving compleet te maken.

Wanneer je binnenkomt, kom je terecht het oude stationsgebouw. Het staat er vol schaalmodellen en oude outfits en accessoires. Het echte werk begint buiten en in het nieuwe gebouw. Buiten staan enkele spoorkranen. Binnen staat 200 jaar aan treingeschiedenis op ware schaal. Van de eerste treinen (1820-1850) over stoomtreinen, dieseltreinen, elektrische treinen, etc. Ook de uitbreiding van het spoornetwerk in Europa en hoe sporen gemaakt wordt uitgebreid verteld. Op het einde van de rit kan je zowaar in een treinsimulator een “toertje” doen.

trainworld_0.jpg


In normale tijden kan je in het grootste deel van de treinen binnen stappen: bv in de stuurcabine of in de wagon. Je kan er ook workshops volgen. Maar goed, het zijn geen normale tijden, dus dit viel weg door corona. Wel balen, want dat was - zeker voor de kleinste - een leuke meerwaarde geweest.

“Wanneer mag ik in de treinen, papa”… “Mag ik nu in de treinen?” … “Mag ik hierin…”

Ook de speciale zoektocht met draaipuzzels over chocolade vind ik - persoonlijk - maar povertjes. De echte treinen, daarentegen, dat vind ik wel echt cool.

Na het bezoek beslissen we halsoverkop om even de trein te nemen naar Brussel-Centraal. De totaalervaring, weet-je-wel. Manneke Pis vinden ze precies minder indrukwekkend dan de braadworst met mosterd en ketchup, maar zo zijn we nog eens in de hoofdstad geweest.

Trainworld is ondanks die coronabeperkingen wel echt de moeite. Met 3 en 6 jaar hebben onze kinderen, naar mijn aanvoelen de geschikte leeftijd. Het is allemaal niet te abstract. Een trein is een trein, nietwaar?

Tijd over? Zin in wat gezinstijd? Dan kunnen we Trainworld alleen maar aanraden.

Ow ja, er is in Schaarbeek ook een ciderbar (Joran). De moeite voor de ciderminnende papa’s. ;)

DSC020981.jpg

Meer weten: www.trainworld.be

ps: we werden hier niet voor betaald noch uitgenodigd.

Vaderklap founding vader Pieter is de trotse vader van M1 en M2.

Chef, eigenaar en evenementorganisator Coeur De Boef