Wim SchotsmansComment

Lijm

Wim SchotsmansComment
Lijm

Nee, ik ga u geen knutseltips geven. Of ‘Doe het zelf met Roger’ handleidingen. Nee ik wil het hebben over een soort lijm die, als het lukt, heel goed pakt en toch niet zichtbaar is. Stap 1 van de tekst, nieuwsgierigheid opwekken: check!

Ik wil het hebben over de lijm in een gezin. Over die sfeer, die belevenis, die verbinding die je laat voelen dat je deel uitmaakt van een geheel. Die je dat veilige gevoel geeft dat er altijd ergens een plek is waar je welkom bent, dat er mensen zijn die je onvoorwaardelijk graag zien.

Het is een heel bijzonder fenomeen, die lijm. Als die er is, zijn we er ons vaak te weinig bewust van. Dan is het maar normaal dat we dat gevoel hebben, dat dat er is. Maar als die lijm ontbreekt of wegvalt, dan besef je vaak pas hoe belangrijk die wel is en hoezeer die dan gemist wordt.

Die lijm zijn, dat is misschien wel een van mijn grootste doelen. Hoe ik dat kan zijn, dat weet ik niet. Dat is zoeken, elke dag weer. Binnen mijn eigen mogelijkheden en de noden van de vier vrolijkerds die hier door mijn huis en leven dartelen. Meestal vrolijk toch… Pubers die op stap gaan dartelen meestal ‘s morgens iets minder. Doch dit slechts terzijde.

Ik ben ervan overtuigd dat iedereen die lijm kan zijn, op zijn manier. Zorg er wel voor dat je er voldoende ruimte voor krijgt. En voldoende ruimte laat. Want hoe meer mensen je kinderen dat gevoel van onvoorwaardelijk graag zien kunnen geven, hoe beter!

Wim Schotsmans (+40 jaar) is een gescheiden vader van vier. Twee jongens, twee meisjes. Allen tussen de leeftijd van 10 en 16. Buiten vaderen en het overleven van de dagdagelijkse plannen, ruilde hij het klaslokaal in voor zijn eigen project Buitendenker. Om dat alles af te ronden, is er ook nog de Duitse Herder Friedel. Zijn schrijfsels gaan vooral over ‘het leven zoals het is’, al dringt wat gemijmer zich soms ook wel op.