Maak dat ge weg zijt!

Maar dan in de goeie zin. Maak dat ge uw schoenen aan hebt en begint te wandelen. Dat bedoel ik. Het is herfst, week van het bos, de horeca sluit en slecht weer bestaat niet. Zo, mijn punt is gemaakt. Maar ik ga er toch graag nog iets verder op in.

Ik wandel zelf erg vaak, zowel voor mijn werk als met mijn kinderen. Ook met mijn tieners. Meer nog, ze vragen er soms zelf naar. Heel vaak hoor ik: die van mij willen dat niet hoor. Die krijg ik niet mee. En ik geloof heel oprecht dat er kinderen zijn die niet graag beginnen wandelen. Ja, ik schrijf bewust… beginnen…

Daar raad ik dan aan om even door te bijten. Overtuig hen met een rugzak met lekkers, met een ijsje/warme choco/pannenkoek/… op het einde van de wandeling. Maar neem ze mee. Duik samen het bos in. Eens ze gelanceerd zijn, willen ze hoogstwaarschijnlijk niet meer naar huis. Takken, hutten, klimmen, vallen en weer opstaan, diertjes groot en klein, paddenstoelen kijken en benoemen (obsidentify is een top-app), er is zoveel te ontdekken. Vaak meer dan we zelf eerst zien.

Het gaat ook niet om de hoeveelheid kilometers. Het gaat om de tijd die je samen met hen doorbrengt in de natuur. Het heeft zoveel goede effecten op ons:

  • verlaagde hartslag

  • minder stress

  • verhoogde creativiteit

  • meer zuurstof in bloed en hersenen.

En vooral, de band met het kind/de kinderen, wordt sterker. Samen op avontuur, bestaat er iets leukers?

Dus, die schoenen aan, even het weer checken (niet aangepaste kledij, dat bestaat wel) en…

Maak dat ge weg zijt!

Oja, we werken ook volop aan een lijst van toffe wandelingen en bossen, voel u vrij uw suggesties door te sturen!