DIY: het poppenhuis

Op 23 september 2016 was onze kleine meid daar, een waar kantelpunt in mijn leven. De gelukkigste mens was ik, maar tegelijkertijd was ik ook even mijn draai kwijt.Dat ik vlak na de geboorte 3 dagen gewerkt heb aan een project voor mijn bijberoep was een foute beslissing, maar de workaholic in mezelf dacht daar toen anders over.

Negen jaar lang heb ik een bijberoep gecombineerd met mijn hoofdberoep, maar dat is sinds juni verleden tijd. 

Heb ik er veel uit geleerd? Zeker en vast.

Ben ik dankbaar voor alle kansen? Ja.

Was er nog plaats voor? Neen.

Terug leren ontspannen

Mijn vrouw wees me er op dat ik minder achter een bureau moest zitten en terug meer tijd moest maken voor andere zaken. Om het met haar woorden te zeggen: “Terug leren ontspannen”. Geloof het of niet maar als ik eens niet gewerkt had, voelde ik me slecht.

Toen ze me voorstelde om bij Whout een workshop te volgen waar ik een poppenhuis zou maken voor ons dochtertje keek ik eens scheef. Na even piekeren dacht ik: waarom niet?

Het deed me terug denken aan mijn middelbaar, waar ik Industriële Wetenschappen gevolgd heb en vele jaren praktijk heb gehad.

Poppenhuis

Zo gezegd zo gedaan en een paar weken later stond ik daar dan op die zaterdagmorgen. Met een rugzak met daarin boterhammen en wat drinken, precies alsof ik terug naar school ging.

Na ontvangst door Wout kwam ik de werkruimte binnen en tot mijn grote verbazing was ik de enige man onder de deelnemers.

— "Ja ja mannen, die vrouwen hebben zeker geen twee linkerhanden!"

Na een koffie en uitleg over het te gebruiken materiaal en de veiligheidsvoorschriften gingen we aan de slag. Het poppenhuis is gemaakt met berkenmultiplex, dat is hout dat uit meerdere lagen bestaat. Je kan het in z'n natuurlijk kleur laten en de tijd zijn werk laten doen, of afwerken met vernis.

poppenhuis (4 of 5).jpg

 

De opbouw lijkt vrij simpel, maar alle stukken zagen en plaatsen neemt heus wel wat tijd in beslag. Eerst moest de rug gemaakt worden, alvorens we aan de slag konden gaan met de buitenste en middelste muren.

Na het plaatsen van de muren konden de vloeren geplaatst worden, waarna het dak er dan ook op kon. Vastzetten deden we voor het grootste deel met nagels, maar deze zitten mooi weg achter houtpasta.

Voor sommige delen zoals het dak maakten we gebruik van houtlijm.

Such a perfect day

Het was op z’n minst een schitterende dag en hoe trots was ik wel niet op mijn zelfgemaakt poppenhuis. Onze kleine meid heeft er momenteel nog niet zoveel aan, maar daar zal snel verandering in komen. Momenteel staat het er nog wat kaal bij, maar binnenkort kunnen we samen gaan kiezen wat er allemaal in moeten komen te staan.

Oh, en de microbe heb ik ondertussen ook te pakken, want binnenkort ga ik een kinderlessenaar, een zitbank met opbergkastje en muurtafeltje maken. 

 

m.jpg

Jan is de (over)bezorgde papa van M., bezeten door de digitale wereld, houdt van de Ardennen, een goed biertje en zot doen met zijn dochter.