Baby’s aan de borst

De komst van een tweede uk brengt ons terug naar af. Terwijl M1 zich quasi kan aankleden, zindelijk is en geen minuut zwijgt, kan M2 nog niets. Of toch bijna niets.(*)

Slapen, wenen, kaka en pipi doen én zuigen: dat is ongeveer de definitie van een pasgeboren baby. Dat Moeder Natuur de taken wederom oneerlijk verdeeld heeft, blijkt uit het zuigen. Waar zuigt hij of zij het liefste op? Op de borst van mama. Na een 9 maanden zwangerschap en een bevalling staan we nu weer voor x aantal maanden aan de zijlijn. We hebben nu eenmaal geen van melkklier voorziene borsten. Daar valt tot op heden weinig aan te veranderen. Helaas.

"If I could, I could", aldus een Amerikaanse campagne.

 

Screen-Shot-2014-03-07-at-10.02.45-AM.png

Het is een feit dat borstvoeding goed is. Zeer goed zelfs. Goed voor de band met de moeder, alle nodige voedingsstoffen, gratis, altijd beschikbaar en een boel gezondheidsvoordelen voor de mama op lange termijn, … De lijst van voordelen voor baby en moeder is best wel lang.

Vaderklaptip: Volg samen een workshop of infosessie over borstvoeding. Je hebt misschien het gevoel dat je er voor spek en bonen bij zit, maar het is wel interessant.

Ik ben blij dat I dit wil geven. Echt blij. Mocht ze dit niet willen doen, heb ik daar echter alle begrip voor. Wij hebben dus wel makkelijk spreken, het is zij die het moet doen. Het is een keuze die de vrouw moet maken en waar wij alleen maar kunnen in adviseren en begrip voor hebben. Gemakkelijk en pijnloos is het niet. Van een leien dakje loopt het allerminst. Er kunnen verschillende redenen zijn waarom ermee gestopt wordt. Gelukkig zijn er alternatieven zoals afkolven en flesjes geven.

Bij flesjes geven kunnen we veel doen. Bij borstvoeding weinig. Je mag zo hard proberen als je wil, die melk zal niet uit je tepels komen. Denk/hopen we. Indien wel, ga dan toch maar even naar de dokter 

Die eerste maanden heb je dan ook misschien het gevoel dat je er maar wat bij staat. Begrijpelijk, maar daar valt wat aan te doen.

Er zijn veel andere manieren om met je baby contact te hebben. Ga samen in of steek die in bad, ververs pampers - (zou een evidentie moeten zijn) -, draag of rij die rond – leve de draagzak, etc. Skin to skin, gewoon even in de zetel is ook een aanrader. Al kunnen die kleine ukkies met hun handjes verduiveld hard trekken aan dat eventuele borsthaar. 

Wees de steun en toeverlaat voor je vrouw – zou ook een evidentie moeten zijn. Help haar als ze in het openbaar borstvoeding willen geven, maak het thuis wat comfortabeler, doe andere taakjes in huis of neem gewoon even de baby mee na het voeden, zodat ze wat kan rusten. Luister naar uw partner en doe wat nodig is.

Kijk, wanneer gekozen wordt voor borstvoeding, dan is het een feit dat de vaderrol nooit hetzelfde zal zijn als die van de moeder in de eerste weken. Met veel begrip en steun kun je echter wel degelijk een verschil maken.

Vergeet die zijlijn, stap erover en gooi je mee in de strijd.

 

(*) op het moment van het schrijven is M2 nog niet geboren

Vaderklap founding vader Pieter is de trotse vader van M1 en M2, volgde als West-Vlaming zijn vrouw richting Limburg, houdt van eten en koken en blogt rond die laatste passie op Hot Cuisine de Pierre.