Support your local Hulpsint

Support your local Hulpsint

Wie braaf is, krijgt lekkers. En dat lekkers is meestal zoet.

Wij van Vaderklap houden wel van een stukje chocolade en hebben het wel voor ambachtslui. Combineer je dat, dan krijg je chocolatiers die gepassioneerd zijn door hun vak. Inspirerend (en des te lekkerder).

Veel van die chocolatiers helpen in november en begin december de Sint een handje. Als trouwe hulpsinten maken ze ambachtelijk en met de hand kilo's chocolade Sinten, paarden, pieten en andere vormpjes. Stuk voor stuk pareltjes en unieke lekkernijen. Vaak maken ze ook nog eens zelf speculaas, marsepeinen figuurtjes, mokjes, etc. 

Het klopt, niet zelden zijn ze iets duurder dan wat je in de supermarkt koopt. De uren, de chocolade en de creativiteit kosten nu eenmaal wat. Wij opteren echter voor minder, maar betere chocolade. Idem voor de speculaas. Support your locals en zo.

Je vindt die ambachtslui over gans het land, maar wij lijsten alvast onze favoriete hulpsinten op. Ze maken chocolade figuren, speculaas en/of marsepein. Wat hen verenigt, zijn de nachtelijke uren, de handenarbeid en de ambacht. Smakelijk. 

Wat hen verenigt, zijn de nachtelijke uren, de handenarbeid en de ambacht.
 • Zuut, Leuven: de Sint heeft het wel voor de aparte chocoladevormen en de chocolade tabletten. Suikerpiet is vooral fan van de pateekes en meerbepaald de Go Nuts. Verkozen tot Chocolatier van het jaar 2018 volgens Gault Millau, dat kan tellen als hulpsint.

 • Stuckens, Diest: de mooiste chocoladekunstwerkjes, de lekkerste speculaas en marsepein van het Hageland. Alle marsepeinen worden met de hand door de vrouw van hulpsint Serge geboetseerd. Wat een topteam, daar in Diest.

 • Van Hoorick, Melsele: wat dacht je van een volledig Sintpakket met chocolade figuurtjes, speculaas (naar een familierecept), munten en jawel, zelfgemaakte mokjes. Acht generaties lang zijn ze daar onder de kerktoren al hulpsint, dat kan tellen.

_B0A15181.jpg

 

 • Joost Arijs, Gent en Antwerpen: werkte ooit nog in een driesterrenchef, alvorens zijn eigen zaak te starten in hartje Gent en later hartje Antwerpen. Prachtige taartjes, prachtige figuurtjes, een meerwaarde voor het hulpsintenteam, da’s zeker.

 • Reen Sweets & Treats, Kortenberg: een klein ateliertje tussen Leuven en Brussel, pure ambacht en ja, de Sint durft hier ook al eens een paar pralines mee te nemen.

 • Boon, Hasselt: een chocoladetovenaar en dé referentie der hulpsinten in Hasselt en bij uitbreiding Limburg.

23593508_1528966533858753_369699391428492355_o.jpg

En verder? Vlaanderen heeft veel ambachtslui die elke nacht zwoegen met handen vol chocolade en speculaaskruiden…

Te veel om op te noemen. Hier alvast nog even een bloemlezing van onze favoriete hulpsinten…

 • Bitter Sweet, Leuven: de rock 'n roll hulpsint van Leuven. Kleurrijke pralines en een stoere chocolade sint.

 • Bakkerij Frimout, Wervik: al decennialang een topper in Zuid-West-Vlaanderen.

 • Van den Bogaert, Antwerpen volgens kenners al meer dan 60 jaar de beste speculaas van 't Stad

 • Grazense speculaas, Geetbets. Een omgebouwd tuinhuis herbergt één van de beste speculaasmaaksters van het land. Een streekproduct bij uitstek.

 • Bakkerij Cloet, Brugge: sympathieke hulpsint met lekkere taarten, echt brood en smakelijke chocolade figuurtjes.

 • Dômestic, Antwerpen, hier wordt de speculaas nog met de hand geprint in één van de vormen afkomstig van de grootvader van één van de patissiers. Meer uniek kan je ze niet vinden. Hun koffiekoeken, die worden door Ontbijtpiet telkens mee besteld bij aankomst in Antwerpen.

 • Bakkerij Goossens, Antwerpen. Niet alleen de speculaasharten worden door de Sint gesmaakt, ook hun roggeverdoemeke wordt al eens op het ontbijtplankje van de Sint geserveerd.

 • Elisabeth chocolatier, Brussel: de lekkerste streekproducten uit het Brusselse onder 1 dak

 • Yuzu, Gent: de chocolade sinten (45% cacao Vietnam of 87% Cacao Peru) zijn echt goed en dragen bovendien coole mantels

Leterme in Koksijde, Burez in Oudenaarde, Vandeweghe in Kortrijk, … we kunnen er blijven opnoemen. (check er hier ook nog wat)

Waar je ook woont, mijn beste lezer. Laat eens de supermarkt links liggen, maar stap binnen in de bakkerij onder de kerktoren. De hulpsinten danken u.


**met dank aan Christophe Van Couteren voor de mooie coverfoto.

Vaderklap wordt niet betaald, noch gesponsord in de vorm van echte of chocolade munten, versgebakken mokjes of speculaas of chocolade sinten. We schrijven dit artikel uit liefde voor de stiel en respect voor de ambachtslui.

Vaderklap founding vader Pieter is de trotse vader van M1 en M2, volgde als West-Vlaming zijn vrouw richting Limburg, houdt van eten en koken en blogt rond die laatste passie op Hot Cuisine de Pierre.