Heerlijk Hoogstraten

Hoogstraten kennen we vooral van de veiling en in mijn geval dan specifiek van de aardbeien. Maar - eerlijk - ik ken de grensstad met Nederland niet. Omdat we altijd op zoek zijn naar leuke en avontuurlijke activiteiten zijn we het avontuur aangegaan en hebben een weekend doorgebracht in Hoogstraten. De groene en historische stad in de Belgische provincie Antwerpen verwelkomt je met een vriendelijke glimlach. We delen onze ervaringen met jullie en geven tips voor een geslaagde trip naar Hoogstraten.

Overnachting in de Kolonist.

Onze eerste stop is er eentje in deelgemeente Wortel waar we alvast onze valiezen zullen droppen voor de nacht. We slapen komende nacht in De Kolonist, een gerenoveerde hoeve vlakbij Wortel-Kolonie. De plek ademt geschiedenis en is onderdeel van een volledige landlopers kolonie. De Kolonist moet je zien als een hoeveloft midden in het groen. De kinderen zijn gek op de dieren die rond de hoeve lopen en we genieten van de rustige omgeving. Het is de ideale uitvalsbasis voor een weekendje Hoogstraten.

Escaperoom in Belevingshuis Landloper

Naast de deur van de Kolonie ligt het Belevingshuis Landloper waarin een escaperoom is gevestigd. Je lijkt er een oude woonkamer binnen te stappen. Zo eentje waar je de geur van koffie opsnuift, de Senseveria’s de vensterbanken sieren en waar je grootmoeder de afwas doet terwijl de kookpotten veelbelovend ruiken. Ook hier een plek die nostalgie ademt. De cipier begeleidt ons naar de espaceroom waar het de bedoeling is om te ontsnappen. Samen met je kinderen puzzels oplossen om te ontsnappen, het blijft spannend en hier zit de verhaallijn helemaal perfect. Bij ons is het helaas niet gelukt om tijdig uit de kamer te raken, maar misschien hebben jullie meer geluk.

Lunch en het betere klimwerk in Klimpark aan de Mosten

Na de escaperoom zetten we koers naar het Klimpark aan de Mosten. Eerst om in de Treehouse Bar een snelle lunch te eten. Daarna om de hoogte in te gaan. De keuken van de Treehouse Bar is vrij eenvoudig maar wel lekker. Je kan er je zowel binnen als op het terras laten soigneren met een eenvoudige lunch. En vader neemt er een Strandgaper bij: dat is een lokaal biertje met het hart op de tong.

Het was een geweldige ervaring om samen met de kinderen door de bomen te klimmen en de obstakels te overwinnen. Met een zipline als kers op de taart. Het personeel is vriendelijk en behulpzaam en volgen behoedzaam je stappen. Maar er kan nooit iets misgaan, er is een systeem geïnstalleerd zodat - wat je ook doet - je altijd veilig hangt. Topervaring. Zeker met dit heerlijke lenteweer.

Diner in Bistrobar De Jachthoorn:

's Avonds gingen we naar Bistrobar De Jachthoorn voor een fijn diner. De bistro combineert een heerlijke keuken met een hotel. Er heerst een gezellige drukte op zaterdagavond. De kinderen genoten van hun kindermenu en wij gingen van start met - hoe kan het ook anders - een cocktail met Hoogstraatse aardbeien in verwerkt. Bistrobar De Jachthoorn is een perfect einde van onze dag.

Krox ontbijtbox

Wakker worden doen we opnieuw in De Kolonist met een ontbijtbox van Krox. Hierin zitten heerlijke lokale streekproducten gecombineerd met toegankelijke ingrediënten voor de kinderen. Een perfecte balans tussen zekerheid en nieuwe smaken.

Alpacaboerderij en wandeling

We duiken de natuur in, samen met Alpaca’s. De dieren nemen ons letterlijk op sleeptouw door het bos en blijken ongelofelijk lief te zien. Na de wandeling nemen we een kijkje bij de andere dieren op de boerderij en drinken we iets tussen de Alpaca’s. De kinderen vinden het ongelofelijk om tussen de ‘grote’ dieren te vertoeven. Heerlijke ontspanning dit.

Lunch in Oud Hoogstraeten

Oud Hoogstraeten is een gezellig café dat is gevestigd in een historisch pand. Het ademt een sfeer die zweemt naar het verleden. Het interieur heeft - met z’n houten balken - een fijn authentiek karakter. De attributen die staan opgesteld, maken het helemaal compleet. Het café heeft een uitgebreide bierkaart met een scala aan Belgische bieren en de bediening versterkt dit gevoel. Oud Hoogstraten is een must-visit voor iedereen die op zoek is naar een authentieke en gezellige plek in het hart van de stad.

Streetart Wandeling

Street-art en kinderen, dat gaat altijd goed samen. Het is de combinatie van kunst, het zoeken en het buiten zijn dat een bepaalde cohesie geeft aan gezinnen. Het vormt een duidelijke missie tijdens een wandeling doorheen de stad. Je komt op plekjes die soms verborgen parels blijken te zijn.

Stedelijk Museum in Hoogstraten

Verborgen in het Begijnhof van Hoogstraten ligt het Stedelijk Museum van Hoogstraten. Het museum heeft een interessante collectie van lokale artefacten en kunstwerken die vooral de lokale geschiedenis in de verf zetten. We kunnen genieten van een tijdelijke tentoonstelling "‘Kome wat komt.” waarbij de beeldhouwwerken van hedendaags kunstenaar Bert Van Mieghem in dialoog gaan met de schilderkunst van Alfred Ost. Op het einde van de tentoonstelling kunnen kinderen er met klei zelf aan de slag gaan. Zo kunnen ze kunstenaar in zichzelf naar boven laten komen.


Conclusie en ijsjes in Het Zoete Begijntje

Afsluiten doen we bij Het Zoete Begijntje, een lokaal ijssalon. We genieten er van een heerlijk romige lekkernij en nemen de tijd om terug te kijken op ons weekendje weg. Mocht je twijfelen over Hoogstraten: niet doen. De stad (en het ommeland) heeft alles wat een stad te bieden heeft. De gastvrijheid van het Kempenland werkt aanstekelijk, terwijl natuur en avontuur om elke hoek komen kijken. Laat je verrassen door heerlijk Hoogstraten. Bedank ons later maar.


Vaderklap founding vader Dimi is de trotse vader van A en R, is zaakvoerder van branding agency maneuver.be en z'n passie voor fietsen uit zich in z'n blog pedalar.cc