Mogen we nog wel straffen?

Mogen we nog wel straffen?

Dit is geen opvoedingsboek, maar een boek over opvoeden. De eerste zin van het boek geeft direct aan waar het over gaat. Hier geen concrete tips over hoe omgaan met slechte nachten, potjestraining, 1000 dagen en andere ook belangrijke onderwerpen. Nee, hier gaat het om een blik op opvoeden.De aanleiding is het aanslepende debat over de pedagogische tik en of het verbod hierop in de wet moet worden opgenomen. Van daaruit ontstond de vraag… Mogen we nog wel straffen?

Philippe Noens, onderzoeker en docent aan het Kenniscentrum Gezinswetenschappen en vader van jonge kinderen, is de schrijver van het boek. Hij verbreedt het antwoord op deze vraag dan ook. Hij brengt verschillende onderzoeken samen maar spreekt ook vanuit de eigen ervaring.

Boeiend is dat hij met heel open vizier kijkt naar de vragen en geen taboes of gevoeligheden uit de weg gaat. Vervelend is wel dat hij geen eenduidig antwoord geeft, maar dit zegt misschien meer over mij dan over het boek.

Een aanrader is het zeker. Een andere kijk, met vaderlijke insteek, op opvoeden, ik ben fan. U moest, met andere woorden al aan het lezen zijn.

Oja, lees zeker pag 138 met extra aandacht. Daar zie je heel duidelijk waarom wij bij Vaderklap blijven doen wat we doen!

Wim Schotsmans (+40 jaar) is een gescheiden vader van vier. Twee jongens, twee meisjes. Allen tussen de leeftijd van 10 en 16. Buiten vaderen en het overleven van de dagdagelijkse plannen, ruilde hij het klaslokaal in voor zijn eigen project Buitendenker. Om dat alles af te ronden, is er ook nog de Duitse Herder Friedel. Zijn schrijfsels gaan vooral over ‘het leven zoals het is’, al dringt wat gemijmer zich soms ook wel op.