Stijn DujardinComment

Wat als… je zomaar een dagje extra kreeg?

Stijn DujardinComment
Wat als… je zomaar een dagje extra kreeg?

Hoera, we zijn 2020. En dat is (toevallig) deelbaar door 4 maar niet door 400. Een schrikkeljaar dus. Dat hebben we flink onthouden van onze tijd op de schoolbanken. Februari telt dit jaar dus weer een dagje meer! Er zijn er die vloeken op het feit dat je geen euro meer verdient dan in een andere februarimaand. Of die zich druk maken dat de winter dit jaar dus een dag langer duurt. Wat ons betreft is het ‘gewoon’ een dagje extra waarop je -zeker nu die 29e februari in het weekend valt- een hoop toffe dingen kan doen. Waar wacht je nog op?

Op onze tips misschien? Dat kan. We krijgen (ook online) veel vraag naar toffe uitstappen, fantastische reistips of spectaculaire verjaardagsfeestideeën. Top, super en fantastisch. Maar vandaag houden we het… simpel! En spotgoedkoop bovendien.

TIP 1: voor de vroege vogels – samen wakker worden

Je wekker zetten tijdens het weekend?!? Goed zot! Misschien wel. Maar geloof me, deze tip is een pak haalbaarder in deze februarimaand dan pakweg midden in de zomervakantie. De zon komt op deze 29 februari pas om 07.28 uur op. Zorg er voor dat je tegen dan al een tijdje ergens midden de open velden aan het stappen bent. Reken op ochtendschemering vanaf half zeven. Samen voor dag en dauw vertrekken, de stevige bergschoenen of felle regenlaarsjes aan de voeten, het doet iets met een mens. Fluister en luister. Hoor jij al een vogel? Verzin samen een spannend verhaal. Of filosofeer er op los. “Zouden vogels ook een wekker zetten als ze ’s morgens vroeg ergens naartoe moeten? Hoe weet de mol onder de grond of het dag of nacht is?” Topgesprekken bij een zelfgesmeerde boterham ergens op een kille boomstronk.
Misschien moet je voor deze tip de avond voordien wel met de kippen op stok. Maar hee, dat zijn ook vogels!

TIP 2: voor de lekkerbekken - samen spaghettisaus maken

“Wie helpt er groenten snijden voor een megakom spaghettisaus?”
Ik moet die vraag meestal geen twee keer stellen. Vooral het zélf mogen doen, is een sleutel tot succes. Toegegeven, soms houd ik mijn adem in als ik de dunschiller rakelings langs een vingertop zie schieten. Of als broer en zus onderling willen bewijzen wie het snelst champignons kan snijden… Maar dan kijk ik even weg of snipper rustig de ajuinen (“doe jij dat maar, papa, onze ogen tranen daar teveel van”). De ene keer zetten we de radio goed luid en is het vooral meezingen geblazen. De andere keer zwijgt de radio en kletsen we zelf. Over hoe de week geweest is (soms zijn ze zelfs geïnteresseerd naar hoe het bij mij op het werk was!) of wat de plannen voor volgend weekend zijn. Over wat ze op hun verlanglijstje voor hun verjaardag willen of over hoe je iemand kan missen als je die niet meer ziet. Over droge moppen en over dat-het-bijna-tijd-is-voor-een-aperitiefje. Soms zou ik de uitspraken die ze doen ook willen bewaren. In de diepvries. Naast de porties spaghettisaus die we straks weer zullen wegsteken voor avonden waarop er minder tijd is om te koken…

TIP 3: voor de avonturiers – zoek een schat!

Geocaching is een wereldwijde schattenzoektocht waar de digitale en de real world elkaar ontmoeten. Je zoekt een schat op basis van coördinaten die je invoert in je GPS of smartphone. Waar je naar op zoek gaat
tijdens het geocachen is steeds een raadsel, en dat is juist het leuke. Toegegeven, vele caches zijn niet gemaakt om met kinderen te doen. Maar uit de symbolen die bij een cache opgelijst staan, kunnen de geocache-bedenkers aangeven dat hun opgave kindvriendelijk is. Wij zochten en vonden speciaal voor vandaag naar 25 leuke kindercache(reeksen). Check ze op https://geocachen.be/geocaching-kinderen.
Ongetwijfeld is er eentje bij jullie in de buurt. Ervaringen en aanvullingen zijn welkom!

TIP 4: voor de zetelhangers – filmpje meepikken?

Wie het graag wat rustiger aan doet, kan natuurlijk ook opteren voor een filmmarathon tijdens een luie zeteldag. Nóg toffer in pyjama en met zelfgemaakte popcorn (Kookpot, olie, maïs, klaar! Oh, vergeet het deksel niet…). In onze online Vaderklapkroeg op facebook vroegen we jullie onlangs naar extra filmtips.
Een oplijsting: Coco, de eerste drie Harry Potter-films, Klaus, De Smurfen, de GVR, Pete's Dragon, Mathilda, De Heksen, Kerity, Gruffalo, My Neighbour Totoro, Spirited Away, Howl's Moving Castle, Herbie, The Iron Giant, Jin rho: the wol brigade, Samurai X, Het lied van de zee, Bridge to Terabithia. Eén van jullie had ook een topervaring met een reeksje vintage films (Ciske de Rat, de Witte van Zichem, Free Willy en Home Alone).

TIP 5: voor de feestbeesten – je eigen homeparty

Soms moet je het niet ver zoeken. Sinds ze bij ons thuis ontdekten hoe ze een eenvoudige playlist maken op Youtube, zijn zowel de dansvloer als het vermogen van de boxen soms te klein. Laat je verrassen door de muziekkeuze van je kornuiten. Verbaas je over hoe ze er toch maar in slagen om het juiste nummer te vinden,
zelfs zonder dat ze een woord Engels spreken en schrijven. Geef er gewoon aan toe. Kweel luidkeels mee met Marco Borsato en geniet van hun eigen interpretatie van de songteksten. Adje voor de sfeer!